Patryk218 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Witam mam pytanie odnośnie pakietu Ni-Cd 1.Jakie napięcie powinno mieć naładowane ogniwo? 2.Czy pojemność 700 mAh to dużo i czy pakiet 4.8V z tych akumulatorku wystarczy do szybowca? 3.Czy po 1 roku nie ładowania ich zachowają swoje właściwości,czy nie stracą pojemności? Te akumulatorki wyciągnąłem z samochodu rc.Jednak mam wątpliwości ponieważ samochut ten leżał przez rok w koszu i nie był ładowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 2. To zależy do jakiego szybowca, a przede wszystkim jakich użyjesz serw. 3. Myślę, że nic specjalnego Ci nie zostało z tych Ni-Cd, ale naładuj i możesz zobaczyć czy się naładuje do pełna i czy będzie pakiet trzymał. Wiem tylko, że kiedy 2 razy zostawiłem Ni-Mh naładowane na pół roku to nic z nich nie było (PADŁY) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk218 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Serwa w szybowcu to tower pro SG5010 2 sztuki.Akumulatorki naładowały się tak do 1.37V ale ładowałem na takiej zwykłej ładowarce do paluszków.W modelarni naładuje cały pakiet bo jeszcze nawet go nie zlutowałem i w tedy się zobaczy.Jakoś tydzień temu ładowałem je po raz pierwszy i dzisiaj je sprawdzałem to miały 1.30V to widocznie coś tam trzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Sądząc po napięciu po naładowaniu są dobre, ale sprawdź ile czasu jesteś w stanie używać modelu po pełnym naładowaniu akumulatorków. Zaleca się wykonywanie pełnych cykli na Ni-Cd! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Sądząc po napięciu po naładowaniu są dobre, ale sprawdź ile czasu jesteś w stanie używać modelu po pełnym naładowaniu akumulatorków. Zaleca się wykonywanie pełnych cykli na Ni-Cd! Ehhh ta młodzież. :shock: Pierwsze co trzeba zrobić to cztery , pięć cykli rozładowania/ładowania. Po napięciu nic nie określisz , niektóre akumulatory bez problemu osiągają 1,5V/celę . Pakiet możesz sprawdzić podłączając stałe obciążenie do tego pakietu i mierząc prąd i napięcie podczas tego rozładowania. Dlaczego prąd? dlatego że jak nie masz źródła prądowego to prąd będzie malał wraz se spadkiem napięcia w miarę rozładowania pakietu.Chyba że masz dostęp do ładowarki procesorowej . Kolega proponuje "..sprawdź ile czasu jesteś w stanie używać modelu po pełnym naładowaniu akumulatorków" , równie dobrze mógł napisać " sprawdź kiedy braknie Ci sterowania w modelu lub po jakim czasie spadnie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Kolega proponuje "..sprawdź ile czasu jesteś w stanie używać modelu po pełnym naładowaniu akumulatorków" Na ziemi, chyba tylko zabójca modeli zrobiłby coś takiego w powietrzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk218 Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Wielkie dzięki zrobię tak jak mówicie To czyli mam je rozładować do napięcia około 0.9V-1.0V i naładować ponownie i tak kilka razy? Jak lepiej je na razie ładować w pakiecie czy osobno?,chodzi mi o te rozładowanie i naładowanie z powrotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Z tego co mnie uczono rozładować żaróweczką do zera i ładować 12-16h, o ile nie masz łądowarki mikroprocesorowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 To czyli mam je rozładować do napięcia około 0.9V-1.0VRozładowana cela Ni-Cd to 1,1 V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk218 Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 To czyli mam je rozładować do napięcia około 0.9V-1.0VRozładowana cela Ni-Cd to 1,1 V Sam to wymyśliłeś ????? Patryk - rozładowana to bez obciążenia 0,6 V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Chyba na tym i jeszcze na innym forum (ale ponoć już tam tego nie ma) opisywałem cykle ładowania i rozładowania ni-cd i ni-mh wraz ze screenami charakterystyk. Tak jak Jurek napisał 0,6V. Spotkałem się z opinią że absolutne minimum do rozładowania to 0.8-0.9V . Nieprawda. Można do 0.6V na celę i akumulatorowi absolutnie to nie szkodzi. Nie chce mi sie szukać teraz screena ale od napiecia 0.9 do 0.4V charakterystyka rozładowania jest niemal pionowa. Potem od 0,4V do 0 V można wyładować jeszcze kilkadziesiąt do kilkuset mA ale to faza głębokiego rozładowania i raczej nie powinno się jej stosować. Jednak tylko w taki sposób czasem udaje sie"obudzić" akumulator ale to skrajne przypadki. Jeżeli chcemy wyładować akumulator do założonego 0.6V/celę to najpierw możemy rozładowywać większym prądem ale jak już ładowarka się wyłączy to ustawiamy prąd rozładowania na jak najmniejszy dostępny w ładowarce i takim prądem rozładowujemy do założonego poziomu napięcia. Rozładowanie dużym prądem powoduje większy spadek napięcia na pakiecie i przedwczesne wyłączenie się ładowarki. Po wyłączeniu napięcie na pakiecie "wstaje" i w konsekwencji pakiet tylko pozornie jest rozładowany do 0.6V. Przy rozładowaniu najmniejszym dostępnym prądem jeszcze trochę wyładujemy mA z pakietu. W ten sposób unikniemy efektu pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Z rozładowywaniem ogniw Nixx w pakiecie szeregowym do tak niskich napięć to radzę podchodzić z dużą ostrożnością. Jeśli ogniwa są sprawne i w jednakowym stanie lub przy pełnej kontroli napięć na poszczególnych ogniwach to można się tak wygłupiać. Ale jeśli trafi się jedno słabsze (już o mniejszej pojemności lub po prostu niedoładowane) w szeregu to pozostałe mocniejsze odwrócą mu polaryzację napięcia i ostatecznie zniszczą. Reguła 0,8 do 1,0 V/ogniwo (średnio i w zależności od prądu rozładowania) została wymyślona po to aby zmniejszyć ryzyko odwrócenia polaryzacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Jeżeli jedno ogniwo jest słabsze a my o tym wiemy to raczej złym pomysłem jest start z takim pakietem. Poza tym widać to podczas formowania pakietu. Celowo zdejmowałem charakterystyki z różnych pakietów żeby zobaczyć jaki jest bezpieczny poziom rozładowania. Po sprawdzeniu kilkunastu akumulatorów różnych firm śmiało mogę powiedzieć że 0.6V/celę jest bezpieczne. Do testów użyłem ładowarki Shark20 podłączonego do laptopa Dell. LeszekJ, zapewniam Cię że do wygłupów to mi daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi