sionziom Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Zaczynam budowę edge'a o rozpiętości 1420mm pod silnik 7,5ccm. Serwa będą wielkości standard ale 55g z metalowymi trybami i 10kg uciągu (wiem za dużo jak na taki model ale takie będę miał). Plany wydrukowane przez Pana Sławka z forum za co mu bardzo dziękuję, plany można pobrać tutaj . Mam prośbę do bardziej doświadczonych modelarzy, proszę zerknijcie na te plany i powiedzcie czy te lotki do dobrego latania 3D nie są za małe ? Jeszcze jedna sprawa, do budowy szkieletu użyć listewek sosnowych 4x4 czy balsowych (te co idą górą kadłuba) :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Ale ten EDGE ma dziwny profil skrzydła. A lotki są rzeczywiście małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 No trochę dziwny ale chyba ktoś bez sensu tego nie narysował. A co inni sądzą o tym profilu :?: Czy może lepiej zmienić profil żeby nie było niespodzianki :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 to co idzie góra kadłuba to oprofilowanie, może byc z twardej balsy. dziwne te skrzydła że bez wypełnienia między dźwigarami, możesz dać dźwigary w jednej linii i wypełnić balsą, te dźwigary świerk 9x9 też spore, spokojnie możnaby z balsy je zrobić jakiejś porządnej, a jeśli z sosny to 5x10 maksymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Zaczynam budowę edge'a o rozpiętości 1420mm pod silnik 7,5ccm. Serwa będą wielkości standard ale 55g z metalowymi trybami i 10kg uciągu (wiem za dużo jak na taki model ale takie będę miał). Jeżeli myślisz o lataniu 3D to pomyśl lepiej o napędzie elektrycznym. Wyjdzie ci lżej niż żarówka. Poza tym na twoim miejscu wrzuciłbym na lotki i wysokość serwa np. HS 225MG (waga ok 30g) bądź coś podobnego a na kierunek dał coś ok. 9kg. W modelach tej wielkości liczy się każdy gram. Zauważ że już na samych serwach, które ci podałem zaoszczędzasz ponad 60g, a to sporo :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Władek Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Ten model nie nadaje się do 3D. Lotki za małe jakieś 2 do 2,5 raza. Poziomy ster za mały. Fajnie lata katana. Poszukaj czegoś w Twoim rozmiarze. Nie rób jakiś wydumek! Szkoda czasu i pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Kurde szkoda trochę bo plany mam już wydrukowane, a jakby powiększyć lotki i ster i ew. zmienić profil, czy by to latało 3D ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Władek Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Czyli zaprojektować nowy samolot? Nie sądze, aby ci się udało. Jak zaczyna się przygodę z modelarstwem to najważniejsze jest, aby nie tracić czasu i zapału na nietrafione projekty. Szukaj czegoś co widziałeś jak lata wtedy będziesz miał pewność, że konstrukcja jest w stanie latać tak jakbyś chciał. Pozostanie Ci "tylko" szlifowanie umiejętności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 To jeśli by pan mógł niech rzuci okiem na te plany czy będą lepsze ? I jak by ktoś miał plany katany x-lite 1,4m to będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Tu masz jakieś plany Katany X-Lite http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=5042&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Mam plany katany Xlite 1400 pod laser (stworzyłem je dla własnych potrzeb) ale ten model wymaga przeróbek , odciążenia usterzenia, przeniesienia serwa kierunku w okolice SC i zrobienie SK w układzie pull-pull. Odrazu napiszę że o ile byłbym w stanie przerobić te plany dokonując w/w przeróbek nie zrobię tego z braku czasu. Generalnie to cały wątek o tym modelu jest tutaj http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=10665&postdays=0&postorder=asc&start=300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Jeśli by pan mógł mi je przesłać na sionziom@gmail.com byłbym wdzięczny. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Masz wysłane , sklejkę topolówkę możesz zastąpić balsowolipową 2,6mm. Ja tak zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi