Misieek31 Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Witam Mam aparaturkę z modułem Corony 2.4 Ghz. Zauważyłem ostatnio że mam trochę niskawy zasięg przy ziemi około 500 m ,zasłaniały anteny tylko jakieś krzaki. Poza tym jak latałem fpv to po 400 metrów straciłem całkowicie panowanie nad modelem. Transmiter jest na 1.2 Ghz Fox 800 . Czy jest możliwość zamiany anteny z oryginalnej takiej małej na większą od WIFI zysku np 5 dBi ? Czy to coś da? A może jest jakiś inny sposób na zwiększenie zasięgu lub zmniejszenie zapychania przez transmiter. Pozdrawiam
Gites Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Ja bym najpierw sprawdził czy FPV zakłóca Coronę na wszystkich swoich kanałach tak samo. Ponoć skrajne kanały w FOXie najmniej zakłócają. Co do anten to oczywiście że to coś da. Fachowcy twierdzą że zasięg zwiększa się w pierwszej kolejności antenami o lepszym zysku a dopiero w drugiej kolejności wzmacniaczem na końcówce.
meloow Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Fachowcy twierdzą że zasięg zwiększa się w pierwszej kolejności antenami o lepszym zysku a dopiero w drugiej kolejności wzmacniaczem na końcówce. zgadza się sam dziś zastosowałem w laptopie i karcie WiFi na usb + zew. antenę 9dbi a zasięg z jednej kreski podskoczył na 4-5 standardowa antena ma 2-3dbi
Cimek Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Michale, 800tka lubi dość ładnie mieszać w zasięgu ,oddal jak najdalej odbiornik od nadajnika video i sprawdź wtedy zasięg
Gites Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Michale, 800tka lubi dość ładnie mieszać w zasięguMichale, 700ka lubi mieszać w zasięgu. Cimek, nie ma co dywagować które FPV miesza a które nie bo zarówno na rcgroups jak i na polskich forach FPV znajdziesz całkiem sporo dyskusji na ten temat. Edit: ... i zarówno jedna i druga strona miała dowody na to że "ten drugi system" jest be Misieek31, chodzi o to, że w samolocie są dwa systemy radiowe i ZAWSZE jakoś na siebie będą wpływać. Zasada jest taka, żeby zastosować się do tego co już inni odkryli: - spróbować ustawić FOXa na zalecane kanały - tak jak napisał Cimek, oddal od siebie jak najbardziej możesz nadajnik FPV od odbiornika RC
Cimek Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Bartku wiesz można tutaj dywagować akurat na temat zasięgu/ czy zakłóceń godzinami Bo tak na prawdę trzeba na własnej skórze zobaczyć co będzie najlepsze dla naszego systemu
Rekomendowane odpowiedzi