DJ Danielus Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Zainspirowany tym: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16223__TURNIGY_Voltage_Protector.html#SpanOptionbox Postanowiłem sobie coś takiego sprawić. Do tego użyłem kondensatora 4700uF. Oprócz funkcji filtra, bez którego i tak wszystko działa, chciałbym się dowiedzieć czy coś takiego jest przydatne, czy to po prostu zbędny bajer? Dodam, że sprzęt który posiadam nie jest wysokiej jakości, więc ew. zabezpieczenia by się przydały: - Turningy Plush 25A & Sentry 40A -> sentry ma BEC impulsowy - HK 2.4GHz & TGY 9x Głównie chodzi mi tu o problem wylogowania się odbiornika, szczególnie przy zasilaniu impulsowym. Właściwie mnie to nie spotkało, ale wolę dmuchać na zimne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 kondesntator w 2,4 jest używany do stabilizacji napięcia , gdyż zdarzało się że rx się rozbindowywał. nie wiem czy 4700uf to doby pomysł bo podczas podłaczenia zasilania jest spory impusl i przy słabszym becu moze cos ulec uszkodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bostyl Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 nic nie może ulec uszkodzeniu ,kond ładuje się w momencie podłączenia baterii do układu odb i po wyłączeniu zasilania rozładowuje się w obwodzie odb .Tak naprawdę służy jako element wygładzający napięcie przy minimalnych jego wachaniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Do tego użyłem kondensatora 4700uFCzy użyłeś kondensatora "low ESR"?Bo jak nie to niewiele zyskasz w sprawie przeciążeń impulsowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Danielus Opublikowano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Kondensator zapewne nie jest "low ESR", bo brak takich oznaczeń na nim, za to cechuje się temp. pracy na poziomie 105C (choć to jeszcze o niczym nie świadczy) i ma dość dużą pojemność, a więc i niższą wartość. Do pracy impulsowej może się nie na da, ale przy BECu liniowym myślę, że mógłby działać bez problemu. Podsumowując - czy dodanie tego kondensatora coś da, nie zmieni nic, a może coś pogorszy? Zakładając, że podłączę go do BECa liniowego. Co do regulatorów to mają one BECe: 2A liniowy, 3A impulsowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Robbe/Futaba sprzedaje kondensatory o pojemności 22 000 uF (low ESR) do swoich odbiorników samochodowych FASST. Zwykłego kondensatora 3300 lub 4700 uF możesz nawet nie zauważyć. Pozostaje pytanie czy masz na tyle mocne serwa cyfrowe żeby się w to bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Danielus Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Mam zwykłe analogówki w 4 sztukach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi