GEX999 Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Witam czy pakiet 11,1 V Li-pol nadawałby się do Optica 6, gdzie fabryczny ma 9,6V, tzn. czy wytrzyma to aparatura? oraz czy ten pakiet wytrzyma prąd ładowania 350mA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Nadawałby się, bo naładowane NiCad w moim Graupnerze pokazywały 11,2V Pakiet pewnie wytrzyma, ale zaleca się ładować prądem 1/10, czyli 270mA. Czy Ty przypadkiem nie chcesz używać jakiejś ładowarki nie modelarskiej? Jakiś zasilacz? Pamiętaj, że do Li-poli musisz mieć ładowarkę obsługującą je, a takie ładowarki mają programy do wszystkich rodzajów ogniw: Ni-Cad, NiMH, Li-Fe, Li-pol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Li-pole oczywiście ładuje balancerem, natomiast pakiety Ni-Mh i Ni-Cd ładuję zasilaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Witam, ma pakiet Li Pol 11,1V w moim Opticu 6 a dokładnie taki http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=109 , i jestem bardzo zadowolony, ładuje go na full dwa razy na sezon oczywiście odpowiednia ładowarką! prądem 0,25 C czyli 0,7A, na jednym ładowaniu zamykam zegar ok 4 razy a i tak nie był rozładowany poniżej 10,5V (4x199=796 minut latania!!!) na początku bałem się o moduł w.cz wiec ładowałem tylko do 12V (w końcu i tak go upaliłem na symulatorze w zimie) teraz ma moduł FrSky 2,4 Ghz i spokój. Polecam pakiet LiPol do nadajnika naprawdę daje duży komfort na lotnisku . "Li-pole oczywiście ląduje balanserem" ??? chyba ładowarka z balanserem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 na początku bałem się o moduł w.cz wiec ładowałem tylko do 12V (w końcu i tak go upaliłem na symulatorze w zimie)1.Czy pakiet, który nigdy nie jest naładowany na full, będzie miał taką samą żywotność i czas pracy jak przy normalnym użytkowaniu?2. Czy napięcie powyżej 12V może uszkodzić moduł Spectra 2.4 (oryginalny w Opticu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Ja robiłem to tak: najpierw ładowałem pakiet normalnie jako 3S do 12,6V do końca o potem rozładowywałem jako 4S czyli do 12V i było ok i jest nadal nie widzę żeby pakiet stracił na pojemności. Pytanie drugie pozostawię bez odpowiedzi bo nie wiem ale poszukaj jakie napięcie wytrzymuje, jak chcesz być spokojny to nie ładuj pakietu powyżej 12V i już. Ale może wypowie się ktoś bardziej doświadczony w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Jak mogę rozładować pakiet który ma 1C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Jaka jest pojemność tego pakietu? Samo 1C nie da się przeliczyć na prąd w amperach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Z tego co mnie pamięć nie myli to 1C w przypadku tego pakietu o pojemności 2620 będzie 2,6A ale ja nie rozładowywałem większym prądem niż 1A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Jaka jest pojemność tego pakietu? Samo 1C nie da się przeliczyć na prąd w amperach. Faktycznie zapomniałem o pojemności- 2650 mAh (link) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 W swoim Opticu (dawniej z modułem spectra 35MHz, od roku z modułem spectra 2,4GHz) mam włożony pakiet 3S LiPo Flightmax 2500mAh 3C. Pakiet kupiłem w HK jako pakiet przeznaczony do nadajników. Używam go już trzeci sezon i jestem z niego bardzo zadowolony. Nadajnik zasilany jest napięciem obniżonym przez dwie diody wlutowane szeregowo w przewód zasilający nadajnik. Dzięki temu ładuję pakiet normalnie do napięcia 12,6V poprzez balanser i jednocześnie bez żadnych kombinacji mogę korzystać z ostrzeżenia o niskim napięciu pakietu. Wszystko dokładnie opisałem w tym wątku. Zalecam przeczytanie całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Mam taki głupi problem. Jak wyciągnąć wtyczkę pakietu tx z aparatury Optic 6? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Na dole masz taką malutką zapadkę, naduś ją i wysuń wtyczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Dzięki, udało się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Mam takie pytanie- czy pakiet 3S 2650 mah można ładować prądem 0.8A. Chodzi o to, że z obliczeń 1C=2,65A, a chcę wiedzieć czy nie jest tak, że pakiet ładowany tak małym prądem ma mniejszą żywotność czy cuś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Nicuś Z powodu takiego ograniczenia prądu ładowania będzie miał pewnie większą żywotność. Obniż jeszcze maksymalne napięcie ładowania (jeśli masz w czym regulować) do np. 4,1 V/ogniwo i będziesz miał używania przez lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi