Skocz do zawartości

Spektrum czy FrSky?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaczynam myśleć o przesiadce na 2,4GHz i zastanawiam się co wybrać. Spektrum to dobry i sprawdzony system, ale z wyczytanych opinii FrSky wcale mu nie ustępuje. Więc już sam nie wiem co wybrać. Nadajnik to Optic 6, i w przypadku frSky będzie to moduł hack, a w przypadku Spektrum moduł dla Futaby. MAcie jakies doświadczenia z tymi dwoma systemami?

Opublikowano

Ja ci odpowiem jako użytkownik DX6i.

Jedyny problem jaki odnotowałem to wrażliwość na spadki napięć na odbiorniku. Odbiornik się przez to resetuje 3-4 sekundy no i utrata kontroli na chwile. Ale odkąd zacząłem stosować tzw. "Voltage Protektor" nie mam już w/w problemu.

Poza tym żadnych innych problemów.

Opublikowano

Ja z kolei używam modułu DJT z FrSKY i również nic złego powiedzieć o nim nie mogę. W zasadzie wszystko można przeczytać w innych opiniach - przez dwa miesiące intensywnego latania ani raz nie miałem nawet cienia zakłócenia. Przetestowany zasięg w prostej linii to 4km (bez przeszkód po drodze). Dużą zaletą jest praktycznie natychmiastowe ponawianie linku jeśli wyłączymy i włączymy ponownie nadajnik - w takiej sytuacji nie ma zauważalnego opóźnienia. Ciężko Ci będzie dokładnie porównać te systemy, bo wątpię aby ktoś używał obu jednocześnie żeby dokonać wiarygodnego porównania. Z dodatkowych zalet FrSKY można wymienić telemetrię i niewygórowane ceny odbiorników.

Opublikowano

A dlaczego nie Spectra 2.4? Pewność, że wszystko będzie pasować, cena pomiędzy FrSky a Spektrum. Jest telemetria, łatwe ustawianie failsafe i wybór mode (normal mode/ scan mode), bardzo dobry zasięg. Link

Opublikowano

Zaczynam myśleć o przesiadce na 2,4GHz i zastanawiam się co wybrać. Spektrum to dobry i sprawdzony system, ale z wyczytanych opinii FrSky wcale mu nie ustępuje. Więc już sam nie wiem co wybrać. Nadajnik to Optic 6, i w przypadku frSky będzie to moduł hack, a w przypadku Spektrum moduł dla Futaby. MAcie jakies doświadczenia z tymi dwoma systemami?

Dlaczego hack z FRSKY? Moduł DFT idealnie pasuje do Optica.

Generalnie FRSKY technologicznie jest bardziej zaawansowany od DSM2 spektrumowskiego (z tego co wiem DSMX nie jest dostępne w modułach DIY), do tego bardzo przyzwoite ceny odbiorników.

Większość z moich znajomych przeszła z 35 na FRSKY, ja też od roku latam na tym systemie. Moim zdaniem rewelacja.

Pozdrawiam

Michał

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.