robraf Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 witam czy da się naprawic i ile by to kosztowalo i co trzeba zrobic? to podstawowe pytania otóż w silniku Emax BL 2215/25 podczas kretobicie coś się stało z slnikiem że rotor ociera o magnesy z jednej strony a z drugiej jest 1mm wolnego niejsca ( podejżewam że kopuła jest krzywa) i uzwojenia się chyba poluzowały do nie są tak równo tylko zmieniły miejsce lekko się przesunęły ( widac to gołym okiem) czy da się to naprawic i ile by to kosztowało mniej więcej u miejscowego elektryka chyba ceny są mniej więcej takie same czy ktos miał już podobny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Jeśli to oś krzywa, to nie jest to duży problem, nawet jeśli jest wklejona, a nie przykręcona, natomiast jeśli to wirnik przakoszony to raczej kubeł na śmieci jest dobrym miejscem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 nie wiem dokladnie ale byc może że os jest krzywa ale tego nie widac gołym okiem może byc tez że sie kopuła wykrzywiła czy można do naprawic przeciez nie wyżuce silnika zaq 150zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Przede wszystkim to rozbierz ten silnik i sprawdź ośkę, jeśli silnik ociera o magnesy to skrzywienie będzie widoczne, w tedy pomorze wymiana ośki. Jeśli skrzywieniu uległ rotor to niestety nie bardzo sobie z tym poradzisz. uzwojenia się chyba poluzowały do nie są tak równo tylko zmieniły miejsce lekko się przesunęły ( widac to gołym okiem) Jeśli się przemieściły to nie pozostanie to pewnie bez konsekwencji, sprawdź czy nie ma przebić do stojana, jeśli przebicie jest to oznacza że izolacja została gdzieś uszkodzona i pozostaje przewinięcie silnika. przeciez nie wyżuce silnika zaq 150zl Wyrzucać nie musisz ale jeśli jest skrzywiony rotor to raczej jedyne co możesz z nim zrobić to jeszcze odłożyć na półkę. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Miałem ten sam problem z tym samym silnikiem. Był u mnie kiedys modelarz Michał (na forum mikeosw) i zabra ten silnik do siebie do domu. Z tego co mi mówił to wyklepywał silnik tak aby nie ocierał rotor o magnesy. Jezeli chcesz dowiedziecwiecej to napisz do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.