Piotrek9932 Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Panowie, mam jakieś zaćmienie i za nic nie idzie mi rozwiązanie takiego zadania: W trójkącie ABC punkt D dzieli bok AB na odcinki długości 4 i 8. Miara kąta ACD jest dwa razy mniejsza niż kąta DCB. Wyznacz długość boku BC, jeśli wiadomo, że |AC|=6. Jeśli ktoś by podrzucił jakiś pomysł to będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Jeśli kąt ACD jest dwukrotnie mniejszy niż DCB to przy tej samej wysokości długość DB jest dwukrotnie wieksza niż AD. Powstają nam 2 trójkąty prostokątne. Reszte masz na rysunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matkas Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Skąd wiesz , że powstały kąt jest prostokątny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Jeśli kąt ACD jest dwukrotnie mniejszy niż DCB to przy tej samej wysokości długość DB jest dwukrotnie wieksza niż AD. Powstają nam 2 trójkąty prostokątne. Tak mnie uczono w technikum łaczności,najlepszym w Polsce. Ale moge się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek L Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 tomnow95, masz rację, ale skąd wiesz, że |CD| to wysokość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek9932 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 CD to odcinek. Może się okazać że będzie wysokością, ale to byłby przypadek szczególny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek L Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 No właśnie, nie można zakładać, że to przypadek szczególny. I tu pies pogrzebany Jestem noga z matmy, ale spróbuje powalczyć :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matkas Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Jeśli kąt ACD jest dwukrotnie mniejszy niż DCB to przy tej samej wysokości długość DB jest dwukrotnie wieksza niż AD. Powstają nam 2 trójkąty prostokątne. Tak mnie uczono w technikum łaczności,najlepszym w Polsce. Ale moge się mylić. Coś mi nadal nie pasi. Pomyślę po kolacji Piotrek, jaka to książka i które zadanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Wydaje mi się,że odbrze. Wszystko się zgadza:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek9932 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 To z Operonu, Matura 2012 zakres rozszerzony matematyka. Rozdział bodajże Planimetria, zadanie 4. Zaraz wrzucę skana swoich wypocin, zatrzymałem się na cos3a.. Edit: imageshack.us/photo/my-images/69/20110908195159.jpg Mamy cos3a i zadanie rozwiązane.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi