Skocz do zawartości

Trudne zadanie z matmy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, mam jakieś zaćmienie i za nic nie idzie mi rozwiązanie takiego zadania:

W trójkącie ABC punkt D dzieli bok AB na odcinki długości 4 i 8. Miara kąta ACD jest dwa razy mniejsza niż kąta DCB. Wyznacz długość boku BC, jeśli wiadomo, że |AC|=6.

Jeśli ktoś by podrzucił jakiś pomysł to będę wdzięczny :D

Opublikowano

Jeśli kąt ACD jest dwukrotnie mniejszy niż DCB to przy tej samej wysokości długość DB jest dwukrotnie wieksza niż AD. Powstają nam 2 trójkąty prostokątne. Reszte masz na rysunku

Dołączona grafika

Opublikowano

Jeśli kąt ACD jest dwukrotnie mniejszy niż DCB to przy tej samej wysokości długość DB jest dwukrotnie wieksza niż AD. Powstają nam 2 trójkąty prostokątne.

Tak mnie uczono w technikum łaczności,najlepszym w Polsce. Ale moge się mylić.

Opublikowano

No właśnie, nie można zakładać, że to przypadek szczególny. I tu pies pogrzebany :D Jestem noga z matmy, ale spróbuje powalczyć :mrgreen:

Opublikowano

Jeśli kąt ACD jest dwukrotnie mniejszy niż DCB to przy tej samej wysokości długość DB jest dwukrotnie wieksza niż AD. Powstają nam 2 trójkąty prostokątne.

Tak mnie uczono w technikum łaczności,najlepszym w Polsce. Ale moge się mylić.

Coś mi nadal nie pasi. Pomyślę po kolacji :)

Piotrek, jaka to książka i które zadanie?

Opublikowano

To z Operonu, Matura 2012 zakres rozszerzony matematyka.

Rozdział bodajże Planimetria, zadanie 4.

Zaraz wrzucę skana swoich wypocin, zatrzymałem się na cos3a..

Edit:

imageshack.us/photo/my-images/69/20110908195159.jpg

Mamy cos3a i zadanie rozwiązane..

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.