marcin314 Opublikowano 20 Września 2011 Opublikowano 20 Września 2011 Witam Wszystkich Mam oto taki problem kilka tygodni temu latałem sobie na moim lotnisku :rotfl: które ma wymiary 200m na 200m i nie oddalałem sie poza ten obszar ponieważ zaczyna się obszar zabudowany i nie chcę mieć kłopotów.Latam tam około roku. Pewnego dnia latałem michasiem wylatałem 1 pakiet założyłem drugi przy skrajnym rogu lotniska model przestał się dać sterować i spadł lotem sruby na zięmię. Pomyślałem przypadek może koszyk od nadajnika na chwile przerwał. Latam sam więc w poblizu nie ma drugiej aparatury. W tą sobote wybrałem sie do Twardowic otwarty teren brak zabudowań brak w pobliżu lini wysokiego napięcia. Dwie kamery na pokładzie toto 7 jedna nagrywa druga do fpv 3 loty w pobliżu bazy piekne widoki wszystko ok. Piąty lot model za plecami patrze w ekran spokojnie zawracam nagle model skręca ostro w lewo kładzie sie na plecy i ziemia. Zmierzona odległośc na gogle maps 250m. Moje pytanie jest takie czy ja zasłoniłem sygnał czy może nadajnik aparatury dać na maszt. A może sprzedać sprzęt To już drugi model w przeciągu miesiąca. Za chwile wrzócę film z kraksy.
vowthyn Opublikowano 20 Września 2011 Opublikowano 20 Września 2011 Pierwsza rada to koniecznie jak najszybciej wymień ten koszyczek w nadajniku na normalny pakiet, bo to się do niczego nie nadaje, po co kusić los nawet, jeśli w tym przypadku to nie on był winien. Nie jest to rozwiązanie godne zaufania i żadnego modelu nie wysłałbym w powietrze wiedząc co zasila nadajnik. Gdyby faktycznie przyczyną było chwilowe wyłączenie nadajnika, to wiedziałbyś o tym, bo T9x przy ponownym włączeniu daje pojedynczy sygnał dźwiękowy. Jeśli go nie było, to raczej nie to. Możliwe, że antena przy odbiorniku jest uszkodzona/odlutowana. Rozwiązanie z tą ciężką rurką termokurczliwą na końcu anteny nie jest najszczęśliwsze, bo dodaje bezwładności końcówce anteny i zwiększa w ten sposób prawdopodobieństwo oberwania (i w sumie nie wiadomo po co jest to zastosowane, w innych odbiornikach są lekkie druciki i nic się z nimi nie dzieje, nie potrzebują jakiejś pancernej obudowy. Żeby się upewnić musiałbyś wykonać testy zasięgu z innym odbiornikiem. A najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana toru wysokiej częstotliwości. Polecam FrSKY, zapomnisz o problemach z linkiem.
marcin314 Opublikowano 20 Września 2011 Autor Opublikowano 20 Września 2011 Ano witam Właśnie pakiet do nadajnika zakupiłem ale jeszcze nie dotarł, jeżeli chodzi o odbiornik to wśrodku już grzebałem i jest wszystko ok. Nawet staram się w modelu antenę motnować pionowo na taśmę biurową aby nie latała przypadkowo.
Loop Opublikowano 20 Września 2011 Opublikowano 20 Września 2011 Człowiek jest sporym ekranem dla 2,4 GHZ na tej częstotliwości anteny muszą się widzieć, no chyba że po drodze jest cienka pianka, to wtedy pikuś ale nie człowiek, albo cegły, drzewa, blacha...
marcin314 Opublikowano 20 Września 2011 Autor Opublikowano 20 Września 2011 Obiecany film dodam jeszcze że troszkę wiało Dziekuje wszystkim za zainteresowanie tematem.
Rekomendowane odpowiedzi