arkus_12 Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Witam Chciałbym się poradzić na temat budowy lub kupna Cessny 182. Co lepsze według was? Zrobić model samemu z depronu (lubię dłubać w zielonym styropianie ;D ) czy kupić jakiegoś z EPP np. TW-747-3 z klapami i oświetleniem. Jedyne, co mi nie pasuje, to nierealistyczne oświetlenie. W swoim modelu mógłbym je zamontować jak chce. Więc jakie rozwiązanie wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Jeżeli lubisz majsterkować - to buduj. To wyłącznie kwestia tego, co tobie się podoba i z czym dasz sobie radę. Budowa uczy więcej niż kupno gotowego modelu. Ale nie podniecać się takimi gadżetami jak klapy czy światełka. W modelu trenerka, nie mają ani większego zastosowania, ani większego sensu. Latać i tak będziesz w dzień, czyli światełek i tak nie widać. A w wolno latających i stabilnych modelach, klapy są raczej zbędną komplikacją. Jeżeli jednak chcesz budować samemu, to spróbuj zbudować Zefirka, Toto-0, czy RWD-5. Proste modele, ale dobrze latające i pozwalające nauczyć się latać. A w kwestii "ozdóbek", to już sobie zrobisz co chcesz. Ale nie przeginaj z ładowaniem materiałów i bajerów do pierwszego modelu. Co innego, jak już nauczysz się latać i model nie będzie się rozbijał co drugie lądowanie. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Za budową przemawia to, że czegoś się nauczysz, będziesz znał swój model no i wypełnisz czas. Za kupnem z kolei to, że _dobrze wybrany_ gotowy model będzie dobrze latał i będzie łatwy do opanowania dla początkującego, pierwszy model samodzielnie zbudowany może okazać się niedoskonały (i w konsekwencji mniej przewidywalny i trudniejszy do opanowania przy pierwszych lotach). Sam musisz zdecydować, ale moja rada jest taka, abyś spróbował jednego i drugiego. Wybierz jakiś tani, nieskomplikowany model polecany dla początkujących i naucz się na nim latać, a w międzyczasie buduj coś swojego - będziesz miał większe szanse na to, że owoc Twojej pracy nie polegnie w pierwszym locie. Jeszcze rada odnośnie budowy - wybierz model, który ma dokładne plany i którego budowa jest dobrze opisana w relacjach ze zdjęciami, a następnie stosuj się dokładnie do tych opisów bez wprowadzania własnych zmian i modyfikacji. Wtedy są duże szanse, że model będzie latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkus_12 Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Ja znam kilka osób które kupiły gotowe modele, nawet niektóre ja składałem i po kilku lotach przeszło im to całe modelarstwo :rotfl: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi