qbencja Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Witam, ja Tu pierwszy raz, więc Serdecznie Wszystkich Witam i od razu z problemem w niedzielę (2011.10.02) w okolicach Pałacowej: http://mapy.google.pl/maps?daddr=52.143945,21.087545&hl=pl&sll=52.145393,21.091111&sspn=0.006742,0.013797&vpsrc=0&mra=mift&mrsp=1&sz=16&t=h&z=16 zaginął mi model EasyStar, uciekł gdzieś tu: http://mapy.google.pl/maps?daddr=52.144076,21.097205&hl=pl&sll=52.144076,21.097205&sspn=0.006742,0.013797&vpsrc=0&mra=mift&mrsp=1&sz=16&t=h&z=16 niestety nie jestem w stanie powiedzieć jak był daleko Opis modelu (niestety nie mam aktualnej jego fotki): - Kadłub biały z pomalowanym na kremowo nosem (nos rozwalony jeszcze przed ostatnim lotem). - Skrzydła szare. - Pooklejany firmowymi naklejkami. - Bezszczotkowy silnik zamontowany niestandardowo, powyżej oryginalnego miejsca mocowania. - Ster kierunku dorobiony z poliwęglanu komorowego. Gdyby ktoś znalazł albo może coś wiedział to bedę wdzięczny za info. tel: 508078509 tak mi się pomyślało, że może ktoś latający z kamerką by coś wypatrzył, w niedzielę (09.10.2011) jak będzie dobra pogoda to się pojawie przy Pałacowej, może paralotniarze pomogą pozdrawiam Krzysztof P.S. Szukając swojego modelu znalazłem inny, ale o nim w innym wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencja Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Witam ponownie, dzięki uprzejmości Karola z forum RC-CAM, który zaoferował się żeby polatać w rejonie gdzie mi nawiał ES, w sobotę (22.10.2011) nakręciliśmy dwa filmy. Jeden film nakręcił Karol swoim modelem z FPV, a drugi ja latając ze zwykłą kamerką (dzięki Karolowi odważyłem się sam polatać w tamtym miejscu) Niestety nie pomogło to w odnalezieniu modelu. Było kilka "alarmów" podczas oglądania tych filmików, ale wszystkie były "fałszywe" Pomimo, że nie udało się znaleźć modelu, to i tak WIELKIE DZIĘKI dla Karola za pomoc i poświęcony czas A tu jest film mojego autorstwa: jeśli ktoś ma ochotę pooglądać i nie ma choroby morskiej (trochę huśta) to proszę bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Podpisujcie modele ..bywa że znalazca jest uczciwy i zadzwoni .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencja Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 teraz to ja już podpisałem nowy model ale jak to mowią : "Polak mądry po szkodzie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 I warto "brzęczyk" chociaż założyć. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencja Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Brzęczyk też już jest Jeszcze tylko GPS'a wysyłającego SMS'y z pozycją nie mam, ale jest w planie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Fly Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 z tym podpisem to niezyły pomysł : trzeba koniecznie dopisać " NAGRODA !!!! " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRI100F Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Krzysiek zobacz tu http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=60929#60929 może to twój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencja Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Witam Krzysiek zobacz tu http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=60929#60929 może to twój DZIĘKI!!! :rotfl: No jest duża szansa, że jeden z nich to mój uciekinier. Wielkie dzięki dla Mateusza ("Cimek"), który przed momentem do mnie zadzwonił z informacją o powyższym wpisie Jutro rano jadę sprawdzić delikwentów na drzewach, teraz to już trochę ciemnawo jak na tamtą okolicę. EDIT: Niestety po dokładniejszej analizie fotek, znalazłem dokladnie na mapie, w których miejscach są oba modele. Niestety mój model przepadł za ulicą Przyczółkową, to jest zupełnie w drugą stronę Jeszcze raz dzięki Wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 No to powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencja Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 No to powodzenia niestety nie zauważyłem Twojego wpisu Po dokładniejszej analizie fotek, znalazłem dokladnie na mapie, w których miejscach są oba modele. Niestety mój model przepadł za ulicą Przyczółkową, to jest zupełnie w drugą stronę. A już myślałem, że się znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Jedź sprawdzić i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencja Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 to, że żaden z nich nie jest mój wiem na pewno, bo mniej więcej widziałem gdzie go uziemiłem, ja latałem zupełnie w przeciwnym kierunku niż oba zauważone modele, poleciałem gdzieś za Przyczółkową i tam niestety zniknął za drzewami i nie wiem dokładnie jak daleko był, a mógł być bardzo daleko, bo już go ledwo widziałem wiem... mądre to to nie było z mojej strony :oops: mogłem go dużo wcześniej uziemić, widząc że mam problemy ze sterowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Może wiatr go zwiał... Co ci szkodzi sprawdzić. A zawsze możesz zdjąć modele z drzewa i oddać właścicielom, zaskarbiając sobie ich wdzięczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencja Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Może wiatr go zwiał... To chyba tornado... :wink: A zawsze możesz zdjąć modele z drzewa i oddać właścicielom, zaskarbiając sobie ich wdzięczność. No mogę, tylko już jeden taki mam i leży zajmując kupę miejsca i czeka na właściciela. A tak naprawdę to problem jest z za krótkim dniem teraz. O ile po swój (czy prawdopodobnie swój) mógłbym się urwać z roboty, o tyle po nie widomo czyj model to już się nie urwę. Jak ktoś będzie potrzebował pomocy to oczywiście w wolnym czasie w miarę swoich możliwości chętnie pomogę. Sam dostałem taką pomoc od jednego kolegi z innego forum więc jak ktoś poprosi to oczywiście postaram się pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Do czego to dochodzi, modele wiszą na drzewach a nikomu się ich zdjąć nie chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencja Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Witam, no i zdarzył się "cud" :rotfl: po 53 dniach od zaginiecia mój model się odnalazł, dzięki Tomkowi (paralotniarzowi) no i Krzyśkowi ("km_pl") który przeniósł post Tomka z pl.rec.modelarstwo do PFMRC http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=46622 Dziękuję serdecznie obydwu Kolegom, Krzyśkowi za post, a Tomkowi za odnalezienie modelu i przekazanie idealnych współrzędnych GPS. Dziś rano, tak około godziny 7.00 byłem już na miejscu zaginięcia i bez żadnych problemów odnalazłem zgubę. Model był prawie idealnie w miejscu wskazanym przez Tomka (tam gdzie zielona strzałka): http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=52.141317,+21.102715 Było to ok 100m od miejsca gdzie wcześniej chodziłem i szukałem i ok 50m od miejsca gdzie lataliśmy najpierw z Karolem z FPV, a potem sam z kamerką szukając go. Nie sądziłem, że zaleciał aż tak daleko To było ponad 1km od miejsca gdzie stałem "kierując" nim (przy czym "kierując" to oczywiście określenie mocno przesadzone ). Model znajdował się w wysokich trzcinach (ponad dwu metrowej wysokości) i dodatkowo na terenie podmokłym. Dzięki temu, że trawy zwiędły a trzcina wyschła to ogon był widoczny ze ścieżki, którą tam widać na mapie google. "Wylądował" bardzo miękko bo nie ma na nim żadnego śladu, nawet kabinka nie odpadła Udało się też, że zawisł na trawach nad samą wodą i do niej nie wpadł. Samolot był tylko oblodzony z zewnątrz, no i przymarznięty do traw. Płatowiec nadaje się więc do dalszego "katowania" przeze mnie Po wyschnięciu elektroniki zobaczymy czy coś się jeszcze nadaje do odzysku. LiPo nawet nie spuchło ale nie wróżę mu specjalnie powrotu do "zdrowia"... zobaczymy. Śmigło w całości, silnik ma ślady rdzy, cięgna też są podrdzewiałe. Jak się uda podczyścić to dobrze, a jak nie to wymianka. Podsumowując na tą chwilę to jest nieźle. Jestem bardzo szczęśliwy z odnalezienia uciekiniera Jeszcze raz dziękuję Wszystkim którzy pomagali w poszukiwaniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Gratuluje, zapewne fajne uczucie odnaleźć model przy zaangażowaniu ludzi i lotnictwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencja Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Gratuluje, zapewne fajne uczucie odnaleźć model przy zaangażowaniu ludzi i lotnictwa Pewnie a zwłaszcza widzieć, że jest tylu ludzi dobrej woli chętnych do pomocy :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reptyl Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Model był prawie idealnie w miejscu wskazanym przez Tomka (tam gdzie zielona strzałka): http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=52.141317,+21.102715 Nie sądziłem, że zaleciał aż tak daleko To było ponad 1km od miejsca gdzie stałem "kierując" nim (przy czym "kierując" to oczywiście określenie mocno przesadzone ). Niekontrolowany model przeleciał nad dwupasmówką (ul. Przyczółkowa), na której jest duży ruch... Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi