Bnn84 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Witam, To mój pierwszy post na forum (nie licząc powitalni), więc witam jeszcze raz wszystkich serdecznie. Dysponuję aparaturą jak w temacie i jak ogromna większość jej użytkowników jestem zniesmaczony programem t6config. Znalazłem link do opisu protokołu, poświęciłem wieczór i napisałem prosty konsolowy programik do czytania wartości kanałów. Zaświtała mi myśl, czy nie pociągnąć tematu dalej i nie stworzyć własnej wersji konfiguratora do aparatur HK. Piszę w języku skryptowym Tcl\Tk, więc obsługa Linuxa i MacOS jest za darmo. Jeżeli popuszczę wodze fantazji, jestem sobie w stanie wyobrazić ten program na smartfonach z Androidem. Zdaję sobie sprawę, że za 2 dolary można mieć fajny soft do konfiguracji, być może nawet dający się uruchomić pod Wine i dlatego chciałbym wybadać, czy byłby popyt na taką aplikację, czy moje działąnia będą tylko sztuką dla sztuki. Pozdrawiam i zapraszam do komentowania, Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 http://www.sgr.info/usbradio/default.htm - oczywiście widziałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bnn84 Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Z wątkiem http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=27678 jestem generalnie zaznajomiony. Używanie DigitalRadio pod Linuksem wymaga instalowania jakichś szalonych pakietów (implementacja C#), o Applach nie ma nawet mowy. No i te 2 dolary Poza tym jest to projekt zamknięty, więc ciężko mieć wobec niego jakieś dziwne zachcianki. Jeżeli mimo wszystko forumowicze wybiją mi z głowy konfigurator dla PC, spróbuję zgłębić temat dla Androida. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Oszacuj rynek :-) Wątpię, żeby właściciel "jabłka" jednocześnie kupował aparaturę za kilkanaście USD. Moim zdaniem szkoda czasu. Sugeruję raczej zwrócenie uwagi np. na T9x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bnn84 Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Z tym, że szkoda czasu niekoniecznie się zgodzę. Jest jeszcze coś takiego jak satysfakcja ze stworzenia czegoś, co działa, ale o tym akurat modelarze powinni wiedzieć Co do T9x przeszkodą jest brak "obiektu" do badań. Może trochę na siłę szukam sobie zajęcia okołomodelarskiego ale z uwagi na malutkie dziecko mam bana na prace "zapachowe" w domu, więc kończenie RWD na razie zawiesiłem. Prawdopodobnie będę pisał ten soft, najwyżej zostanę jego jedynym użytkownikiem Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 IMHO lepiej mieć satysfakcję popartą rzeszą użytkowników ;-) Zważywszy, że HK-T6A chodzi ok. 120 PLN na allegro (~35 USD), do ceny T9x w HK brakuje Ci już niewiele. A uwierz mi (miałem HK-T6A, mam teraz T9x) to jak przesiadka z 126p do normalnego samochodu: "malczak" jest fajny, ale nie jest samochodem. Zaś T9x z alternatywnym softem to już zupełnie inna bajka. Moim zdaniem na tę aparaturę szkoda czasu: używać, jaka jest, albo iść dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech G Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Za 2$ można kupić lepszy niż dołączany do aparatury program, a Ty przez jeden wieczór stworzyłeś coś co zachęciło Cię do dalszej pracy. Czego oczekujesz za swoją pracę (2$). Nie wystarczy Ci satysfakcja że stworzyłeś, coś sensownego lepszego od innych, używanego przez dziesiątki może setki? modelarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bnn84 Opublikowano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Jak najbardziej wystarczy mi satysfakcja, a jeżeli ktoś przypadkiem pomyślał, że mam jakieś komercyjne plany wobec tego softu, to dementuję. Wszystko free, łącznie ze źródłami - taki forumowy projekt. Jeżeli przypadkiem kilkoro ludzi stwierdziłoby, że mają program jeszcze fajniejszy niż ów za 2$, moja satysfakcja byłaby tym większa. Chyba, że DR jest tak idealny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Wszystko było by ok gdyby nie fakt że procesor z nadajnika losowo gubi ustawienia przy włączaniu /wyłączaniu co jakiś czas. To jest powód szybkiego pozbywania sie tych radyjek . Ale niska cena była dobra dla poczatkujacych . Nie wiem czy tę przypadłość miały tylko egzemplarze z pierwszej wersji czy występuje ona nadal. Kupiłem to radio z ciekawości jednak go nie używam po 2 wpadce z softem na lotnisku . Za to radyjko idealnie nadaje się jako dawca modułu HF 2,4G ze względu na małe rozmiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech G Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Miło to czytać Bnn84 sądzę że jest wielu użytkowników HK-T6A którzy chętnie by skorzystali z dobrego programu rodzimej produkcji z grona radiomodelarzy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi