Nikus Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Witajcie, Chciałbym podpytać Was jak transportujecie i przechowujecie swoje modele. Zastanawiam się czy modelarze zainteresowaliby się skrzyniami robionymi na zamówienie, wykonanymi w technologii Flight Case. Skąd takie pytanie? Nie ukrywam, że wykonuję takie skrzynie a po ostatniej rozmowie ze znajomym modelarzem i po przedstawieniu przez niego kilku propozycji postanowiłem zapytać szersze grono Mam już kilka przemyśleń jak taka skrzynia mogłaby wyglądać. Jedna z nich to klasyczny kufer z ewentualnymi przegrodami na akcesoria. Inna propozycja to kufer odwrotny wyglądający mniej więcej tak: http://1.bp.blogspot.com/_s3KR1F0MAmc/S2BSvh80RhI/AAAAAAAAAEM/iQPrzaObHdo/s320/Head+1.JPG Możliwości budowy są bardzo duże bo cały system oferuje różnorodne okucia i wykończenia. Wnętrze można wykonać z gąbki technicznej która bardzo dobrze chroni delikatne przedmioty. Czy takie skrzynie miałyby w ogóle jakiś sens w przypadku modelarstwa RC? Czy raczej jest to na wyrost? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Może i ładne ale ciut "niefunkcjonalne" ( ciężar, objętość, itp ). Może pomyślisz o czymś takim http://www.standbox.eu/ - lżejsze na ten przykład ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Ja osobiście reflektowałbym na skrzynie w rodzaju będących w sprzedaży boxów dachowych na samochody (coś jak na narty), ale odpowiedniej długości dostosowanej do skrzydeł modelu . Głównie myślę o transporcie dużych makiet szybowców. Wtedy taki box (oczywiście koloru białego ) musiałby mieć długość często większą niż długość dachu samochodu (te, które są powszechnie dostępne są dosyć krótkie ale do modeli F3x się nadają) no i ładnie by wyglądał z wyprofilowaniem na statecznik pionowy a już wogóle super by było jakby go wyposażyć w wysięgnik umożliwiający łatwe zdjęcie go z dachu (takie wysięgniki stosują chyba do transportu dużych drabin) . Może ktoś widział, ewentualnie posiada tego typu bagażnik i podzieliłby się informacjami dotyczącymi konstrukcji? A może ktoś by wykonał na zamówienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Posiadam walizkę typu "flight case" na wyposażenie (nadajnik, ładowarka i podstawowe szpargały). Jest wykonana z najcieńszej sklejki, jakiej używa fachowiec, który mi to robił (zajmuje się produkcją tego typu boxów na instrumenty muzyczne, sprzęt estradowy, fotograficzny i wszystko co delikatne) ale swoje waży. Skrzynka na jakiś większy model wykonana w tej technologii byłaby ciężka i raczej mocno nieporęczna (chyba, że ktoś jeździ vanem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimax Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 czy to nie Paweł L. ? tez robie walizki u niego ale wlasnie na ten inny sprzet do firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 mimax - jest godny polecenia ten wykonawca skrzyń?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Ja skrzynie na łódki zamawiałem w firmie Kakus w Krakowie. 105x50x30 ( cm) Jest pancerna. Mieści mi 7 ślizgów , które zawsze bezpiecznie dojadą na zawody. Do tego jest bardzo nieporęczna i ciężka. Zrobiona jest jednak solidnie i wiele razy służyła jako stół albo siedzisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimax Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 armand jak najbardziej godny polecenia wszystkie swoje kejsy do sprzetu estradowego - bo tym zajmuje sie moja firma wykonuje u tej osoby www.kejsy.com.pl Jesli sie nie myle to byly technik zespolu BAJM wszystko na najwyzszym poziomie ceny rozsadne patrzac na konkurencje od 5 lat mam skrzynie od niego i "charatane" sa czesto ..... wciaz sa w bdb stanie, wiec polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Ja również polecam. Wykonanie mojej walizki jest takie, że mucha nie siada, sprzęt jest bardzo dobrze zabezpieczony. Przy odrobinie wprawy nadaje się również do samoobrony ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi