jarek1303 Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Zastanawiam się nad serwami do modelu, i zaintrygowało mnie napięcie zasilania tych serw.Posiadam aparaturę AURORE ,nadajnik zasilany bezpośrednio z lipola 3S. Czy napięcie 4,8V zalecane przez producenta przy takim zasilaniu nie uszkodzi serwa?. 1.Futaba S3150 małe płaskie cyfrowe serwo z bez szczotkowym silnikiem, metalową przekładnią na podwójnych łożyskach. Serwo przeznaczone do pracy z zasilaniem 4.8V (4 cele), nie zalecane zasilanie 6.0V (5-cel). Dane techniczne: Prędkość: 0.24 sec/60deg przy 4.8V, Moment obrotowy (siła): 3.9kg/cm przy 4.8V, Holding power: 7.5kg/cm, lub 2.SAVOX SERWO SH-0255MG DIGITAL Dane techniczne: * typ serwa: micro plus * zasilanie: 6V * wymiary dł/szer/wys: 22,8x12x29,4 mm. * moment kg-cm: 3,9 kg * prędkość sec/60st.: 0,13 sec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Nie rozumiem... Zasilanie NADAJNIKA... 3s ? Napisz czym zasilasz ODBIORNIK ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1303 Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Do tej pory zasilałem odbiornik z regulatora przez BEC. Zasilanie na kanał 3 silnika. Takie podłączenie miało jednak wadę.Przy większym poborze prądu (silnik+ serwa) zdarzyły mi się przerwy łączności odbiornik-nadajnik. Na pikniku w WILCZYCH LASKACH podpowiedziano mi,abym dodatkowo wyprowadził zasilenie z przed regulatora na odbiornik.Tak też zrobiłem i to się sprawdziło.Dodatkowe zasilenie podłączyłem pod wtyk SPC.Dodatkowo na odbiorniku teraz pokazuje mi aktualny stan napięcia na lipolu. Ale teraz chcę zamontować serwa cyfrowe i nie wiem czy w takim podłączeniu nie uszkodzę ich?.Jedne mają zalecane zasilanie 4,8V a drugie 6V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Acha, czyli w tym wypadku zmierz jakie napięcie podaje odbiornik na serwa, bo przez wyjście SPC zasilasz TYLKO ODBIORNIK - NIE SERWA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1303 Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Ale jak sądzisz? Czy przy takim podłączeniu, mogę podłączyć takie serwa jak pisałem wyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Jeżeli napięcie z BEC wynosi np 5v (bo z reguły takie jest) to bez problemów obydwa typy mogą być podłączone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi