wojt1125 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Licz, licz ! Optymalizacja to jest to ! Nie chodzi tu o żadną optymalizację tylko punkt wyjścia, kiedy nie ma się doświadczenia w dobieraniu bagnetu do szybowca tych rozmiarów. Dlaczego wtedy nie skorzystać z gotowych wzorów? Lepiej wstawić bagnet 'na czuja' i sprawdzić w locie czy się skrzydła nie składają? Mówiąc o braku węgla wzdłuż łączenia połówek maiłem na myśli to, że pomiędzy wzmocnionymi rowingiem bokami kadłuba jest miejsce bez węgla - właśnie przy łączeniu połówek. U mnie rowing jest położony na całym obwodzie (w przekroju poprzecznym) i naprężenia rozkładają się bardziej równomiernie.
radvanced Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2011 Chodzi o węgiel wzdłuż płaszczyzny klejenia połówek kadłubano to pudło! bo kadłub między skrzydłem a sterami kierunku i wysokości nie bedzie zginany tylko w jednej płaszczyźnie. Ten węgiel tylko w jednym specyficznym przypadku bedzie w osi obojętnej belki.
radvanced Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2011 Mówiąc o braku węgla wzdłuż łączenia połówek maiłem na myśli to, że pomiędzy wzmocnionymi rowingiem bokami kadłuba jest miejsce bez węgla Jak skleję połówki to wkleję rowing tak jak mówisz. Chcę, żeby wzmocnienie było elementem ciągłym. Co do bagnetu masz rację - nie mam doświadczenia w dobieraniu elemenów. Ale też nie lubię, wszystkiego co usłyszę od bardziej doświadczonych, brać za pewnik. Poddając pod wątpliwość pewne fakty szybciej się uczę. Całą tą dyskusją uratowaliście pewnie mój model przed spektakularnym pacnięciem. Dzięki! Działamy dalej!
Gość RomanB Opublikowano 13 Grudnia 2011 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ja porównywałem to co tworzę ze zdjęciami oryginałów. Jak dla mnie jest ok. Na czym niby polega to złe położenie? A słowo niby to tak na niby czy wątpisz w rysunki z Modelarza ? Polega na przesuniętym do tyłu st. poziomego i nie tylko . http://www.piotrp.de/SZYBOWCE/pszd22.htm Foremnik został wykonany wg znanego mi od 10 lat wzorca lub kopii z tego wzorca i nikt tego nie zmienił. Ale nie krytykuję twojego poglądu na ten temat tylko oceniam wierność co do oryginału.
radvanced Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zobacz na pierwszego posta w tym watku. Mucha powstaje od zera na podstawie materialow ze strony, ktora przytoczyles
Gość horn3t Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Ambitnie się zapowiadało i jakoś umarło ???
Rekomendowane odpowiedzi