Brylant Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Panowie mam pakiet Turnigy 4S 4.5,ustawiam w ładowarce lipo balance prąd ładownia 4,5A,pakiet 4S i przy sprawdzaniu pokazuje mi niezgodnosć ilosci cel a mianowicie R:3 ser a S:4 ser :? Jestem początkujacym użytkownikiem Lipoli i jestem w kropce,pakiet po odcieciu regla który jest ustawiony na 3,2V na cele ma na poszczególnych celach od 3.15-3.20 ,wiec OK,dlaczego wykrywa mi 3 cele,czy balanser w łądowarce jest źle skonfigurowany??? :roll: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Jeden ze styków lub kabelków balansera nie łączy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 na poszczególnych celach od 3.15-3.20To nie uszkodzenie ładowarki.Bardzo niskie napięcie na czterech ogniwach powoduje, że akumulator 4S jest wykrywany jako 3S. Ustaw ręcznie 4S (potwierdź) i ładuj - w takim stanie proponuję mniejszy niż 4,5 A prąd na początek. Nie wyciągaj tyle z akumulatorów LiPo bo się z nimi szybko pożegnasz. W spoczynku, po kilkunastu minutach po lataniu/jeżdżeniu powinno być co najmniej 3,7 V na ogniwo. Generalna zasada: 80% ładunku używam, 20% zostawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brylant Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 na poszczególnych celach od 3.15-3.20To nie uszkodzenie ładowarki.Bardzo niskie napięcie na czterech ogniwach powoduje, że akumulator 4S jest wykrywany jako 3S. Ustaw ręcznie 4S (potwierdź) i ładuj - w takim stanie proponuję mniejszy niż 4,5 A prąd na początek. Nie wyciągaj tyle z akumulatorów LiPo bo się z nimi szybko pożegnasz. W spoczynku, po kilkunastu minutach po lataniu/jeżdżeniu powinno być co najmniej 3,7 V na ogniwo. Generalna zasada: 80% ładunku używam, 20% zostawiam. Leszku w tym momencie zachwiałeś moją niewielką wiedze dotyczaco lipoli.Byłem święcie przekonany ze nie powinno sie rozładowywać celi do 2,8 V,wiec bezpiecznie ustawięłm odciecie na 3,2V na cele :? Czyli teraz podładować recznie przez Lipo Charge??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Napięcie w spoczynku i napięcie pod obciążeniem w modelu to dwie różne rzeczy. Ale na pewno masz za niskie odcięcie. Sądzę, że ładowarka już tylko czeka na naciśnięcie startu. Podała Ci wykryte napięcie (3S) oraz ustawione prze użytkownika (4S) i czeka na reakcję. Jeżeli masz pewność, że to 4S wtedy potwierdzasz i ładujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Jeżeli wykrywa Ci pakiet jako 3s, podłącz pakiet bez balansera, włącz opcję nimh, podładuj 0,1 A, być cały czas przy pakiecie, po jakimś czasie , podłącz pod balanser i 4s powinno Ci wykryć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brylant Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Napięcie w spoczynku i napięcie pod obciążeniem w modelu to dwie różne rzeczy. Ale na pewno masz za niskie odcięcie. Sądzę, że ładowarka już tylko czeka na naciśnięcie startu. Podała Ci wykryte napięcie (3S) oraz ustawione prze użytkownika (4S) i czeka na reakcję. Jeżeli masz pewność, że to 4S wtedy potwierdzasz i ładujesz. Leszuk mam pytanie czy jak zatwierdze to ładowanie jako 3s a podłączone fizycznie bedzie 4 S czy nie zniszcze pakietu?? Czy lep[iej zrobić tak jak Cimek pisał podładować na Nimh i potem ładowac normalnie z balanserem jako 4s???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 podładować jako NiMH tylko głównym złączem wysokoprądowym pakietu, potem razem z balanserem jako LiPo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Czy lep[iej zrobić tak jak Cimek pisał podładować na Nimh i potem ładowac normalnie z balanserem jako 4s???? Chyba musisz zrobić tak jak koledzy napisali ponieważ Twoja ładowarka nie puści Cię dalej jeśli R (wykryta liczba ogniw) różni się od S (ustawiona liczba ogniw). Moja (iCharger) robi różne sztuczki w takiej sytuacji stąd może to nieporozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brylant Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Cimek,Leszek poszły poszły pochwąły.Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Przyłączam się do tematu żeby sie zaśmiecać forum. Dziś dostałem ładowarkę Accucel 6 to nowszą wersję. Nie mam zasilacza specjalnego (12V 5A) a jutro bym już polatał. Zakupiłem , także 2 pakiety 3s 2200. I teraz pytanie: Czy mogę podłączyć ładowarkę pod zasilacz od liveboxa o napieciu 12V 1,5A ? Na dniach kupię sobie jakiś zasilacz , ale na razie chciałbym jak najszybciej polatać. Fotka tego zasilacza : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Spróbować możesz. Jednak dużym prądem nie da się ładować. Myślę że max. 1A na ładowarce możesz ustawić i powinno pociągnąć ale głowy nie daje . Najlepiej po prostu spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Spokojnie można, w swojej ładowarce ,mam zasilacz 1,2A i max 1A ładuję, w sumie nic się z nim nie dzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi