miksell Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Postanowiłem zamontować aparat do mojej nowo budowanej platformy FPV. Przeszukałem forum i nie bardzo wiem czego szukać. Wiem, że któryś z CANONÓW można przerobić poprzez zmianę softu, tak by można było wyzwolić migawkę z odbiornika modelu. Czy ktoś się orientuje jaki aparat najlepiej tak przerobić? A może jakiś inny? Chętnie rozważę każdą inną propozycję. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
universal Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Możesz zdjąć pstryczek i dolutować tam poprostu kabelek żeby robił zwarcie z odbuiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Witam! Ja robię zdjęcia na przerobionym sofcie z aparatu CANON jest to CHDK opis na stronie polskiej można zobaczyć na http://www.fotka.pl/grupa/738091/CANON_PowerShot_A560/CHDK_-_alternatywny_firmware_do_aparatow_Canona_24046141 Po angielsku na stronie CHDK Po włączeniu aparatu skrypt wykonuje określoną np. 60 liczbę zdjęć a następnie wyłącza aparat ( chowa obiektyw ) i można lądować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Dodam, że za pomocą chdk można też dorobić bardzo prosty "wężyk" podłączany do aparatu przez port USB: http://chdk.wikia.com/wiki/USB_Remote_Cable - wężyk ten jak widać posiada baterię 3V - można by się więc pokusić o sterowanie tego bezpośrednio uniwersalnym switchem podłączonym do odbiornika (jako źródło zasilania) lub jeśli napięcie było by zbyt duże - po prostu uniwersalny switch załączałby mikroprzekaźnik wpięty w miejsce stycznika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Czytałem trochę o tym. Rozumiem, że CHDK w żaden sposób nie ingeruje w aparat. Czy ktoś zna taki kabelek? KABELEK Zastanawia mnie samo podłączenie. Wydaje się to banalne. Montujemy aparat do samolotu, podpinamy do niego kabel USB resztę wpinamy do odbiornika. A jak zaprogramować przycisk w radiu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Czytałem trochę o tym. Rozumiem, że CHDK w żaden sposób nie ingeruje w aparat. Nie. Wgrywasz na kartę SD i aparat startuje z niej podobnie jak komputer z płyty CD czy tam DVD. Żadne zmiany w oryginalnym oprogramowaniu nie są dokonywane. Nawet Canon się oficjalnie wypowiedział, że używanie CHDK nie jest sprzeczne z umową gwarancyjną i można z tego oprogramowania korzystać bez ryzyka utraty gwarancji (co nie zmienia faktu, że w nowszych aparatach nie ma już możliwości wykorzystania CHDK bo ją zblokowali ;] ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 No dobra, a jak wgląda sprawa tego kabelka z mojego poprzedniego posta? Można to tak zlutować i po prostu podpiąć do odbiornika i aparatu? Boję się by nie spalić CANONA ;-) Aha, co z zasilaniem? Rozumiem, że zasilanie aparatu jest z baterii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Wszystko przecież opisane w linku który podałeś. Aparatu nie uszkodzi ale samo zmontowanie układu nic Ci nie da bo do mikrokontrolera trzeba wgrać kod, który autor tam też zamieścił - czyli trzeba mieć programator i jakieś pojęcie co i jak się z tym robi. Jeśli masz cień wątpliwości, że sobie nie poradzisz - powierz to zadanie komuś, kto na elektronice się zna (na elektroda.pl znajdziesz setki takich osó. Za układ zapłacisz kilkadziesiąt złotych, ale nie będziesz miał obaw, że coś możesz uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Teoretycznie sprawa prosta. Układ kosztuje ok 5-7 zł. Zaprogramować pójdę do jakiegoś znajomego informatyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 ja do canona 550d wgrałem Magic Lantern, ale nie wiem czy wiała on w przypadku kompaktów. Wgranie tego oprogramowania jest dosyć ryzykowne i z tego co wiem wiąże się z utratą gwarancji, ale pewien nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi