Dolce Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Witam. Mam pytanie. Jak się prawidłowo lutuje kabel do Goldpinów ? Poiadam regulator Turnigy z wyjściem kabli silikonowych. Chciałem to wlutować do goldpina (takiego typu jakie są przy pakietach baterii Lipol - Turnigy). W gnieździe dla wlutowania kabla jest z boku mały otworek. Gdy podaję cyne od strony kabla to cyna wylewa się przez niego i zabiela zewnętrzną stronę goldpina. Próbowałem też tylko podgrzewać godpina (z włożonym do jego wejścia kablem) i podawać cynę przez ten mały otworek. Jednak jest to sam. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
franc Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Witam to powinno ci pomóc http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=36259
Sidey Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Wsadź golda w jakieś drewienko, np. ściśnij kombinerkami przez kawałki balsy - żeby nie oddawał ciepła tylko się nagrzewał. Następnie rozgrzej go lutownicą i roztop w środku cynę, kabel który chcesz wlutować wciśnij (jednocześnie podgrzewając golda) do roztopionej cyny, poczekaj chwilę aż zastygnie, nałóż termokurcz i zrobione
andrzej_t Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Gdy podaję cyne od strony kabla to cyna wylewa się przez niego i zabiela zewnętrzną stronę goldpinaWypływa nadmiar a to, co zostaje, to akurat potrzebna ilość. Nadmiar, który się wyleje otworkiem, łatwo usunąć ostrym nożem. Możesz też w ten otworek wcisnąć wykałaczkę uciętą w ten sposób, aby nie przechodziła na wylot i po wlutowaniu przewodu po prostu ją wyjąć, ale czy to faktycznie potrzebne...?
Dolce Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Opublikowano 1 Listopada 2011 Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Wlutowanie kabelka nie jest dla mnie skomplikowaną czynnością. Sam goldpin ma wgłębienie na kabelek. Natomiast chodziło mi o to, czy istnieje jakiś "magiczny" sposób na takie wlutowanie kabelka, żeby cyna nie wypływała otworem. Patent z wykałaczką jest pomysłowy, wolałem ostatecznie jednak użyć narzędzia w postaci małych szczypców, które zakryły otwór. Właśnie - ten otwór mnie zmylił, myślałem że jest po to by podawać cynę z boku. To jednak nie kapilara więc cyna i tak się rozlewa po zewnętrznej stronie godpina. Prawdę mówiąc bez sensu ten otwór wykonują. Naprawdę. Jeden z tych dodatków, która przeszkadza a nie pomaga a dodatkowo wprowadza w błąd przeciwnika Bo skoro już jest to pewnie po coś. A on nie jest po nic. Dokładniej to nawet gorzej niż po nic, bo dzięki niemu ładnie upaćka się tylko godpina. Ja potrzebowałem zlutować goldpiny a następnie osadzić w tworzywowych osłonach. Takich jakie są używane przy pakietach. Dlatego zależało mi na czystym lucie - żeby to potem można było wcisnąć w osłonę na "klick" Ostatecznie szczypce zdały egzamin na medal. W pierwszym upapranym godpinie usunąłem cynę z zewnętrznej powierzchni za pomocą oplotki/taśmy miedzianej. ładnie "pije". Trzeba to robić jednak umiejętnie, żeby cyna nie wypłynęła z lutu. Pozdrawiam.
mkrawcz1 Opublikowano 3 Listopada 2011 Opublikowano 3 Listopada 2011 W kwestii nazewnictwa - piszesz o tzw. "goldach", goldpin wygląda tak:
Dolce Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Opublikowano 3 Listopada 2011 Prawda. Tamte to w zasadzie Gold konektory. Najważniejsze, że wiadomo o co chodzi
Rekomendowane odpowiedzi