Unknownman95 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 witam posiadam regulator z możliwością programowania poziomu odcięcia silnika (V), moje pytanie brzmi jaki poziom będzie najodpowiedniejszy dla pakietu LiPo 1200 mah 3s 20c LOW (niski) - 2.6V / celę MID (średni) - 2.85V / celę HIGH (wysoki) - 3.1V / celę obecnie mam ustawione MID i nie wiem czy zostawić czy zmieniać pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel.5121 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Dla LiPo napięcie na cele nie powinno spaść poniżej 3V/celę. Powoduje to jego uszkodzenie. 3.1V/celę to trochę mało bo Lipole ulegają samo rozładowaniu :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Ja na wszystkich moich regulatorach programuję najwyższe wartości odcięcia, najczęściej jest to 3,2V/celę, ale w którymś regulatorze miałem nawet 3,5V/celę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 3.1V/celę to trochę mało bo Lipole ulegają samo rozładowaniu :? Słucham?! :shock: Lipole nie ulegają samo rozładowaniu... możesz śmiało ustawić na 2.6v z tego powodu ze napięcie pod obciążeniem spada wiec nawet jak odetnie przy 2.6 to jak już wyłączysz silnik lipol szybko wróci do napięcia ok 3.0v ale znowu lepiej oszczędzać lipole, jak ustawisz 3.1 to i tak wiele prądu w nich nie zostanie ps. krytyczne napięcie dla li po producenci podają różnie od 2.8 do 3.0v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unknownman95 Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 mhm czyli jak ogarne jak ustawic na HIGH to przestawie a jak nie to zostawie przy MID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Słucham?! :shock: Lipole nie ulegają samo rozładowaniu... możesz śmiało ustawić na 2.6v z tego powodu ze napięcie pod obciążeniem spada wiec nawet jak odetnie przy 2.6 to jak już wyłączysz silnik lipol szybko wróci do napięcia ok 3.0v :shock: Lipole ulegają samorozładowaniu jak każde ogniwa odwracalne. O tempie nie będziemy tu dyskutować. Napięcie odcięcia ma być takie aby ogniwo po odpoczynku wróciło do co najmniej 3,7 V. Wtedy może pociągnie setkę cykli lub więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek L Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Tak jak pawel66 pisze 2.6-2.8v ze wskazanie na 2,8v sam tak przelatałem sporo i bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi