kilo1 Opublikowano 8 Listopada 2011 Opublikowano 8 Listopada 2011 Witam. To mój pierwszy (drugi) post więc wyrozumiałość mile widziana :-). Pierwsza sprawa to krótko na temat same apki - IMHO całkiem fajna na początek przygody z RC, soft rozsądny, cieszę się, że nie poszedłem w Dx-y i analogiczne - kiedyś może przyjdzie na to czas. Doświadczenie niewielkie, ot symulator + parę lotów nielotem (chociaż może to złe określenie bo zrobił parę kółek tylko lata chu..wo i już więcej nie polata). Za parę modeli może skrobnę jakiś dłuższy pościk na temat. Tyle dygresji... Uczciwie powiem, że szukałem TROCHĘ na forach ustawienia trymerów na pokrętłach (fajnie to działa w simie, a na pierwszym modelu spodziewałem się problemów ze statecznością i chciałem mieć sposób na szybkie trymowanie) ale jakoś nie znalazłem sensownej konfiguracji dla mojego modelu. Wydumałem taki setup - może się komuś przyda. Model: Odbiornik: oryginalny 8-mio (9) kanałowy Sterowanie: lotki 1 serwo, kanał 1 wysokość 1 serwo, kanał 2 gaz kanał 3 kierunek 1 serwo, kanał 4 czyli mode 2 klapy 1 serwo, kanał 7 PIT TRIM do tego jeszcze dwa kanały dla pokręteł: CH5 HOV PIT - górne lewe - trymer wysokości CH6 HOV THRO - górne prawe - trymer lotek Rewersy: ELE REV RUD REV reszta NOR Miksery (tylko programowe PROG MIX): MIX 1: STATE ACT MASTER GYR - GYR to właśnie kanał 5 SLAVE ELE OFFSET 000 UPRATE 100 - chociaż zacząłem od obu RATE na 050 (połowa wychyleń sterów) DNRATE 100 SW ID1 - to pozwalało włączyć trymowanie na przełączniku AUX 3 (przedni prawy długi) MIX 2: STATE ACT MASTER FLP - wbrew pozorom to kanał 6 SLAVE AIL OFFSET 000 UPRATE -050 - minusik, aby przechył był zgodny z ruchem pokrętła przy locie od siebie DNRATE -050 SW ID1 Do tego inne ustawienia czyli D/R EXP tylko na ELEV (wysokości) na fula (EXP 100) i parę end-pontów E. POINT. Wszystko hula pięknie zgodnie z założeniami - upierdliwi mogą narzekać na możliwość losowych ustawień trymowania przy przypadkowym zahaczeniu o pokrętło, ale po pierwsze ja nie miałem z tym problemu, a po drugie zawsze jest możliwość szybkiego wyłączenia wspomnianym przełącznikiem AUX 3. Tyle na temat trymowania niestety podczas zabawy z ustawieniami wyszedł problem z softem apki - raczej ogólny bo sprawdzony z kolega, który mi apkę sprzedał, a sam sprawdzał na nówce. Desperackie przeszukiwanie forów sugerowało, że kilku ludzi się spotkało z tym, ale ustawienia i funkcje pokręteł był tak różne, że trudno to było globalnie powiązać w jeden problem i ustalić co jest spiep...ne. Otóż na apce Turnigy 9X występuje problem w przypadku łączenia mikserami programowymi PROG MIX pokręteł ustawionych na kanałach AUX 1 i AUX 2 (czyli kanały 7 i 8 ) z manetkami. Skubany jest na tyle wredny, że pojawia się tylko dla wychyleń pokrętła poniżej zera czyli od -100 do 0. Objawia się wariowaniem miksowanego kanału manetki przez łapanie maks. wychyleń np. -100 lub +100. Łatwo sobie wyobrazić taką scenkę: trymowanie na pokrętach, model podtrymowany w plusie, maneta działa ok. Zmiana trymowania na poniżej zera - i sypią się dynamiczne beczki lub pętle, a krety zakładają kaski :twisted:. Najfajniej jest jak pokrętło jest w okolicach zera - wtedy serwa wpadają w pełnozakresowe drgawy. Rozwiązaniem jest wywalenie wszystkiego co się da i nie podlega trymowaniu pokrętłami np. klap na kanały AUX (7 i 8 ) a trymery na pokrętłach dajemy na kanały 5 i 6. Stąd moja w/opisana konfiguracja Wiem, że to nie jest jakiś wielki problem - na inne (jeszcze) nie wpadłem, a ten daje się ominąć, ale jak się zagęści serwa i bajery w większym modelu to może być problem. Wtedy pozostaje alternatywny sofcik :?. Aha, żeby nie było sprawa jest na tyle błaha, że IMHO nie wpływa na ew. decyzję o zakupie. Tyle na dziś - będą jaja, jak się okaże, że wszyscy o tym problemie wiedzą i wyskoczyłem jak Filip (cholera...) z konopi...
Rekomendowane odpowiedzi