orzechowiec Opublikowano 12 Listopada 2011 Opublikowano 12 Listopada 2011 Witam:) Bardzo często korzystałem z Waszej rady przegrzebując forum, natomiast założyłem nowy temat aby nie popełnić błędów, ponieważ to mój pierwszy większy szybowiec ala makieta:P Dane modelu: Rozpiętość - 2400mm Długość kadłuba -1170mm Powierzchnia skrzydeł - 47,9 dm2 Waga - 1500g w wersji moto chciałbym w 1700 - 1800 się zmieścić. Oto parę zdjęć: http://img651.imageshack.us/img651/2005/bagnrt.jpg[ http://img39.imageshack.us/img39/5530/lotka.jpg[ mocowanie statecznika pływającego:) Chciałbym zapytać się o parę rzeczy: odcięty dziób modelu jest w kształcie elipsy - co prawda można go lekko nadgiąć by wkleić wręgę ale kadłub jest z ABS i boje się naprężeń Wklejać go wyginając lekko kadłub czy jakimś innym tajemniczym sposobem? aha jeszcze a propos kołpaka - tańszym rozwiązaniem jest kołpak od easy glidera - tyle ze on jest plastikowy nawet z mocowaniem łopat - czy byłby ok? Kołpak musi być min 45mm - a np różnica aluminiowego Ray'a od Easy Glidera to 20zł mam jeszcze pytanie do mocowania dźwigienki lotek - jak to wykonać? oryginalnie było tak mocowanie dźwigni lotki na śrubeczkę chciałbym zostawić to mocowanie na ten gwint natomiast tak by mocowanie z popychaczem było nad osia ruchu lotki a nie jak jest na zdjęciu - myślałem by użyć czegoś takiego - dzwignia lotki Jak przypomnę sobie resztę pytań będę pisał - każda Wasza sugestia będzie mile widziana:) Pozdrawiam, Rafał
jarek1303 Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 Przy tej rozpiętości modelu ciężko ci będzie utrzymać wagę jaką zaplanowałeś. - odnośnie wręgi silnika wyciąłby na miarę otworu jaki jest w modelu. - na pewno bym wstawił kołpak solidy , nie plastikowy - mocowanie dźwigni sterów na forum opisanych jest bezliku np. '' Coś z tymi śrubkami jest rzeczywiście nie tak, z tym, że ja czytając już twoją informację postępowałem z nimi ostrożnie, a mimo to ukręciłem jednej łepek i to przy wykręcaniu. Były lekko wkręcone i ustawiając już na gotowo jedną dokręciłem bez problemu, a druga nie wiem, dlaczego nie dała się wykręcić, chociaż jak pisałem była tylko lekko wkręcona wcześniej i jak by się przykleiła, na szczęście ukręcił się sam łepek, więc dało się kulkę umieścić między dwoma nakrętkami.Dokładam zdjęcia jak wygląda u mnie końcowe mocowanie serw w skrzydle.'' Obrazek Obrazek Obrazek
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 15 Listopada 2011 Opublikowano 15 Listopada 2011 To rozwiązanie nie byłoby tragedią gdyby było z góry profilu. Dostajesz od razu mechaniczny dyferencjał na lotkach. Jeśli dobrze widzę i jest z dołu lotki to niestety, możesz mieć problem - dyferencjału elektronicznego w nadajniku nawet z uwzględnieniem przesunięcia dźwigni na serwie może Ci braknąć. Sprawdź to na sucho i potem podejmij decyzję. Okrągła wręga, dopasowana do kołpaka i silnika + suszarka do włosów powinny być wystarczające do poprawienia noska. Z temperaturą ostrożnie - jeśli to faktycznie ABS... - Jurek
orzechowiec Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Opublikowano 18 Listopada 2011 Dzięki za rady, nosek powoli nabiera kształtów, łatwiej można go naginać gdy jest gorący to fakt Wrega będzie wiec idealna jak kołpak 8) Na razie nie mam zbytnio czasu ale na początku tygodnia zaprezentuje kolejne prace nad modelem:) - oczywiście jeśli dostane kołpak bo modele.sklep nigdy nie mają na stanie tego co widnieje na ich stronie jako dostępne :evil: Pozdrawiam, Rafał
Rekomendowane odpowiedzi