TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Witam Wczoraj w oparciu o ten modelik : www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=595551 rozpocząłem budowę nowego DLG. Założenia są następujące : 1. Rozpiętośc 1,2m 2. Sterowanie 2 kanałami (Sw ,Sk) 3. Wyposażenie : 2x hs55 ,rex5 ,accu 250mAh ,25gram. 4. Powierzchnia skrzydła 16.2 dm2 ,masa nie więcej niż 220g ! (przy 200 g 12.5 g/dm2) Od wczoraj wieczór do dziś 10 rano miałem gotowy kadłub ,oszlifowany z wklejoną rurką. Waga kadłuba bez stateczników (których jeszcze nie zrobiłem) 50g ,wyposażenie do kolejne 50g ,stateczniki to powiedzmy 15g ,więc jeśli zrobię skrzydło 85g to zmieszczę się w 200g :rotfl: Fotki postaram się wstawić jak wróci brat z aparatem... Edit: Pomóżcie mi dobrać najlepszy profil do takiego modelu... Żeberka pod profil hn-1033 mam ,ale nie wiem czy on będzie najlepszy :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 A nie lepiej wziąć oryginalny profil?? http://www.charlesriverrc.org/articles/apogeehlg/apogee40_wood.pdf Tu masz plan co prawda pod 1000 mm ale przynajmniej widać profil.. Radziłbym również pomyśleć jeszcze raz czy na pewno dobrze powzmacniałeś kadłub. (plan jest pod hlg ale to w sumie tylko różnica ogona). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Mam już troszkę doświadczenia w balsowych DLG i wiem że kadłub wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Powiem tylko że to co sprawdza się w jednym modelu w tym może się nie sprawdzić. Im większy model budujesz tym większe są siły. :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Powiem tak : W DLG 1.5m miałem 380g do lotu i jeszcze delikatniejszy kadłub.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Jakoś mi sie wierzyć nie chce, że ktoś miał 1,5 metra i to w dodatku balsowe ;-P Duże znaczenie ma tu też siła z jaką sie rzuca model. Myślę, że ja bym złamał kadłub rzucając mocniej 8) ale dla ciebie to może np być (pisze np. bo nie wiem jak silnie potrafisz rzucić). W sumie to ja już kończę czepianie się odnośnie kadłuba i poczekam na skrzydła :twisted: Ps: Mimo to może spotkamy się w październiku na jakiś lotach lub na oblocie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Tego "PS" nie zrozumiałem więc wyjaśnij... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alianora Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Tego "PS" nie zrozumiałem więc wyjaśnij... Ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 nie o to mi chodziło ale dobra... My tu gadu gadu a ja mam gotowy statecznik poziomy i ster wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Miałem na myśli że spotkamy się i polatamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 A oto obiecane fotki : Edit: Niestety wciąż nie wiem czy model DLG sterowany wysokością i kierunkiem ,ze sporym wzniosem będzie dobrze latał ? I czy hn-1033 będzie odpowiednim profilem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszK Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 po co ażurowałeś klapkę steru wysokości na środku???? Nie uwazasz że ci się w tym miejscu zlamie???i gdzie dasz dżwigienke?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 10 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Uważam że wytrzyma gdyż zostanie wzmocniony rowingiem. A z popychaczem to już żaden problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Hn 1033 - jak najbardziej odpowiedni byle by nie za gruby. Daj mu jakieś 7-7,5%. Ja bym na twoim miejscu zalaminowął cały kadłub. Na moje jeśli tego nie zrobisz pęknie: - Mocowanie płata (nie wiem jak chcesz to rozwiązać) - Miejsce gdzie łączy się kadłub z rurką ogona Ogólnie uważam , że kadłub z balsy nie nadaje się na dlg ale może ci się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 10 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Mam żeberka pod 8% ,i ich użyję. Dziś z racji szkoły nic nie robiłem ,ale jutro postaram się zrobić pion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Powiem tylko że to co sprawdza się w jednym modelu w tym może się nie sprawdzić. Im większy model budujesz tym większe są siły. heh racja :oops: mialem kadlub z weglo-kevlaru,byl super mocny,ale przy mocnym rzucie sie nooo zmiął Dobrze ze p.Ochman zrobil pancerne skrzydlo :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Wszystko ladnie i pieknie ale nierozumiem czemu nierobisz lotek w skrzydle;]? glupota jest robienie dlg na ster kierunku i wysokosci przemysl to... A co do 1,5m dlg TEQ'a z kadlubem z balsy (oczywiscie wzmocniony rowingiem) to sam to widzialem na oczy, wytrzymywalo spokojnie rzuty jak i TEQ'a tak jak i moje Moze znajde jakas fotke ze wspolnego latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Wszystko ladnie i pieknie ale nierozumiem czemu nierobisz lotek w skrzydle;]? glupota jest robienie dlg na ster kierunku i wysokosci przemysl to... Model bez lotek też będzie latał, a i nie wykluczone że będzie lepszy w termice. Tylko trzeba wtedy dobrze dobrać wznios płata i koniecznie zrobić zwichrzenia geometryczne końcówki płata!!! Bez tego model będzie ci ciężko skręcał i krążenie w kominie lub na zerakach będzie udręka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 17 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 No to będzie Sw ,Sk ,lotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 22 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Powstał wstępny projekt skrzydła : Pomarańczowe to lotki ,czarna skrzyneczka po środku to serwo ,pół okrągłe kreski to bowdeny 0.5mm brązowe kreski to dźwigary balsowe 4x3 obustronnie pokryte rowingiem węglowym ,żółte to kesony z balsy 1.5mm ,końcówki skrzydła zaznaczone na czerwono z kołkiem po lewej. Skrzydełko oczywiście konstrukcyjne. Dźwigar nie będzie równoległy do natarcia ,ale jakoś to musiałem narysować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.