TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 Witam Wczoraj w oparciu o ten modelik : www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=595551 rozpocząłem budowę nowego DLG. Założenia są następujące : 1. Rozpiętośc 1,2m 2. Sterowanie 2 kanałami (Sw ,Sk) 3. Wyposażenie : 2x hs55 ,rex5 ,accu 250mAh ,25gram. 4. Powierzchnia skrzydła 16.2 dm2 ,masa nie więcej niż 220g ! (przy 200 g 12.5 g/dm2) Od wczoraj wieczór do dziś 10 rano miałem gotowy kadłub ,oszlifowany z wklejoną rurką. Waga kadłuba bez stateczników (których jeszcze nie zrobiłem) 50g ,wyposażenie do kolejne 50g ,stateczniki to powiedzmy 15g ,więc jeśli zrobię skrzydło 85g to zmieszczę się w 200g :rotfl: Fotki postaram się wstawić jak wróci brat z aparatem... Edit: Pomóżcie mi dobrać najlepszy profil do takiego modelu... Żeberka pod profil hn-1033 mam ,ale nie wiem czy on będzie najlepszy :?
Rafal B. Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 A nie lepiej wziąć oryginalny profil?? http://www.charlesriverrc.org/articles/apogeehlg/apogee40_wood.pdf Tu masz plan co prawda pod 1000 mm ale przynajmniej widać profil.. Radziłbym również pomyśleć jeszcze raz czy na pewno dobrze powzmacniałeś kadłub. (plan jest pod hlg ale to w sumie tylko różnica ogona).
TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Autor Opublikowano 9 Września 2007 Mam już troszkę doświadczenia w balsowych DLG i wiem że kadłub wytrzyma.
Rafal B. Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 Powiem tylko że to co sprawdza się w jednym modelu w tym może się nie sprawdzić. Im większy model budujesz tym większe są siły. :>
TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Autor Opublikowano 9 Września 2007 Powiem tak : W DLG 1.5m miałem 380g do lotu i jeszcze delikatniejszy kadłub....
Rafal B. Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 Jakoś mi sie wierzyć nie chce, że ktoś miał 1,5 metra i to w dodatku balsowe ;-P Duże znaczenie ma tu też siła z jaką sie rzuca model. Myślę, że ja bym złamał kadłub rzucając mocniej 8) ale dla ciebie to może np być (pisze np. bo nie wiem jak silnie potrafisz rzucić). W sumie to ja już kończę czepianie się odnośnie kadłuba i poczekam na skrzydła :twisted: Ps: Mimo to może spotkamy się w październiku na jakiś lotach lub na oblocie :-)
TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Autor Opublikowano 9 Września 2007 Tego "PS" nie zrozumiałem więc wyjaśnij...
Alianora Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 Tego "PS" nie zrozumiałem więc wyjaśnij... Ps
TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Autor Opublikowano 9 Września 2007 nie o to mi chodziło ale dobra... My tu gadu gadu a ja mam gotowy statecznik poziomy i ster wysokości
Rafal B. Opublikowano 9 Września 2007 Opublikowano 9 Września 2007 Miałem na myśli że spotkamy się i polatamy.
TEQ Opublikowano 9 Września 2007 Autor Opublikowano 9 Września 2007 A oto obiecane fotki : Edit: Niestety wciąż nie wiem czy model DLG sterowany wysokością i kierunkiem ,ze sporym wzniosem będzie dobrze latał ? I czy hn-1033 będzie odpowiednim profilem ?
MateuszK Opublikowano 10 Września 2007 Opublikowano 10 Września 2007 po co ażurowałeś klapkę steru wysokości na środku???? Nie uwazasz że ci się w tym miejscu zlamie???i gdzie dasz dżwigienke??
TEQ Opublikowano 10 Września 2007 Autor Opublikowano 10 Września 2007 Uważam że wytrzyma gdyż zostanie wzmocniony rowingiem. A z popychaczem to już żaden problem
malinn Opublikowano 10 Września 2007 Opublikowano 10 Września 2007 Hn 1033 - jak najbardziej odpowiedni byle by nie za gruby. Daj mu jakieś 7-7,5%. Ja bym na twoim miejscu zalaminowął cały kadłub. Na moje jeśli tego nie zrobisz pęknie: - Mocowanie płata (nie wiem jak chcesz to rozwiązać) - Miejsce gdzie łączy się kadłub z rurką ogona Ogólnie uważam , że kadłub z balsy nie nadaje się na dlg ale może ci się uda.
TEQ Opublikowano 10 Września 2007 Autor Opublikowano 10 Września 2007 Mam żeberka pod 8% ,i ich użyję. Dziś z racji szkoły nic nie robiłem ,ale jutro postaram się zrobić pion.
krzysiek w Opublikowano 11 Września 2007 Opublikowano 11 Września 2007 Powiem tylko że to co sprawdza się w jednym modelu w tym może się nie sprawdzić. Im większy model budujesz tym większe są siły. heh racja :oops: mialem kadlub z weglo-kevlaru,byl super mocny,ale przy mocnym rzucie sie nooo zmiął Dobrze ze p.Ochman zrobil pancerne skrzydlo :jupi:
Wieczu Opublikowano 16 Września 2007 Opublikowano 16 Września 2007 Wszystko ladnie i pieknie ale nierozumiem czemu nierobisz lotek w skrzydle;]? glupota jest robienie dlg na ster kierunku i wysokosci przemysl to... A co do 1,5m dlg TEQ'a z kadlubem z balsy (oczywiscie wzmocniony rowingiem) to sam to widzialem na oczy, wytrzymywalo spokojnie rzuty jak i TEQ'a tak jak i moje Moze znajde jakas fotke ze wspolnego latania.
Rafal B. Opublikowano 17 Września 2007 Opublikowano 17 Września 2007 Wszystko ladnie i pieknie ale nierozumiem czemu nierobisz lotek w skrzydle;]? glupota jest robienie dlg na ster kierunku i wysokosci przemysl to... Model bez lotek też będzie latał, a i nie wykluczone że będzie lepszy w termice. Tylko trzeba wtedy dobrze dobrać wznios płata i koniecznie zrobić zwichrzenia geometryczne końcówki płata!!! Bez tego model będzie ci ciężko skręcał i krążenie w kominie lub na zerakach będzie udręka.
TEQ Opublikowano 22 Września 2007 Autor Opublikowano 22 Września 2007 Powstał wstępny projekt skrzydła : Pomarańczowe to lotki ,czarna skrzyneczka po środku to serwo ,pół okrągłe kreski to bowdeny 0.5mm brązowe kreski to dźwigary balsowe 4x3 obustronnie pokryte rowingiem węglowym ,żółte to kesony z balsy 1.5mm ,końcówki skrzydła zaznaczone na czerwono z kołkiem po lewej. Skrzydełko oczywiście konstrukcyjne. Dźwigar nie będzie równoległy do natarcia ,ale jakoś to musiałem narysować
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.