madmax Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Przy takim promieniu zgięcia zwykłych bowdenów lotki będa chyba bardzo ciężko chodzić lub w ogóle. Może poradziły by sobie bowdeny z rdzeniem gwiazdkowym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Gdzieś widziałem latające skrzydło właśnie z takim ułożeniem bowdenów i jak pisał konstruktor nie było żadnych problemów poruszaniem lotek! Ale z tego co pamiętam to nie było mowy czy są to zwykłe bowdeny czy z rdzeniem gwiazdkowym! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 TEQ wez pod uwage ze przy wyrzucie na model dzialaja duze sily i sterowanie musi byc precyzyjne i porzadnie zrobione. Takie rozwiazanie jak zaproponowales (1 serwo) moim zdaniem nie zda egzaminu. Lepiej kup jeszcze 1 sztuke i zrob to tak jak powinno byc. Do tego zyskasz mozliwosc ustawienia klapolotek co w DLG jest wazne. I pytanie -w jakim celu koncowki lotek sa pod katem ok. 45 stopni ?? Opierasz sie na jakis planach, czy poprostu sam tak wymysliles /? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 jakim celu koncowki lotek sa pod katem ok. 45 stopni W ten sposob zwieksza sie sztywnosc lotki by nie wpadala we flatter.Koledzy dobrze radza,lepiej daj jeszcze jedno serwo (moze byc nawet tp sg 90,sam takie mam w rmini),bo duzo fajniej sie lata z klapolotkami. Skrzydełko oczywiście konstrukcyjne wiec daj jeszcze nakladki weglowe na zebra,by zwiekszyc sztywnosc na skrecania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 22 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Jest to bowden 0.5mm czyli maleństwo. Robiłem nawet z tego bowdenu kółka o średnicy 12 cm i bowden działał z naprawdę nie wielkimi oporami. A jeśli chodzi o klapolotki to niestety nie mam możliwości ich użycia w moim nadajniku I widzę że Krzysiek wyprzedził mnie z odpowiedzią o lotkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Krzysiek ale to ma jedną istotną wadę, powoduje że lotka na końcówce napotyka na opór i się wykrzywia (skręca). Nie ma po co w taki sposób usztywniać lotki. Zakończenie takie zastosowano by lotka nie kończyła się gwałtownie ino płynie przechodziła w skrzydła. Dużo lepiej jest gdy lotka pójdzie do końca płata. Ja na miejscu Pawła zrezygnowałbym z lotek. Skrzydło będzie wtedy dużo prostsze w wykonaniu. Pawle: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=606824&pp=15 Ja myślę nad takim skrzydłem . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 22 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Wiem że strasznie by to uprościło konstrukcje ,ale nikt nie mówił że będzie łatwo Poza tym lotki będą bardzo przydatne w lataniu. Będą dodatkiem do SK Oczywiście większość czasu będę latał na kierunku ,ale zdarzają się takie sytuacje że SK nie jesteśmy w stanie wyprowadzić modelu na prosto i po prostu musimy się ratować lotkami... A poza tym zabawa z lotkami jest fajniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Czyli zostajesz przy lotkach i 2 serwach w skrzydle :> :> ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 28 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Prace troszkę ruszyły. Ale mam pytanie ; Jeśli model ma 1.2m rozpiętości ,i będzie sterowany SW i SK to jaki powinien być łączny wznios połówek skrzydła ? Z lotek zrezygnowałem -i proszę tego nie komentować :wink: Edit: Dziś troszkę zrobiłem ,mam 1/3 skrzydła. Zważyłem wszystko co mam i kreska wagi pokazała 95g bez wyposażenia. Elektronika to 50 g ,więc jeśli zmieszczę się ze wszystkim jeszcze w 50g to będzie super. Ale może to nie być łatwe. Mam spód skrzydła (keson dolny ,wszystkie żebra ,3 z 4 dźwigarów) czyli jeszcze trochę zostało i do tego oklejenie skrzydła folią Może w 220 się uda. Czas pokaże. Jutro może wstawię fotki. Tylko jeszcze coś więcej zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 20 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2007 A więc wznios 7cm na stronę jest za mały. Drela w apogee ma wznios 12 stopni na stronę czyli 12 cm na stronę wiec myślę że jak dasz 10 cm na stronę to będzie okej :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 27 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Dziś robię skrzydło. Zostało mi zrobić spływ ,zamknąć je ,wyszlifować natarcie. Jeśli w tym tygodniu nie skończę ,to zrobię to w następnym -czwartek ,piątek ,sobota ,niedziela wolne. Dziś wieczorem postaram się wstawić jakieś zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Nie jest źle ,ale nie skończyłem Edit: O ! I zapomniałem dodać ,że ma już swoją nazwę ! Zipper :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danylotnik Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Modelik fajny przyglądałem sie budowie od poczatku (tez zamierzam w niedalekiej przyszłosci cos takiego ulepic) ładnie wykonany mam tylko pytanie na ostatniej fotce wydaje mi sie ze statecznik poziomy jest chyba troszke krzywo wklejony (lub taka fotka) Poz. i czekam na ciag dalszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 29 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Hmmm poziomy nie jest jeszcze wklejony ,bo przecież najpierw go trzeba okleic ;D A cały model jest wykonany prosto ,i w miarę starannie (na miarę moich możliwości) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Może najpierw pokażę zdjęcia Zippera ,a potem opiszę co i jak ; http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aea70fa90b9751e1.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c8f05fed26efbaa6.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/76dec77b8eb45008.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dad94f2549d454cd.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1642b0b44dececde.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/741a7b6d0182f1f8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da5ee74f31b524ff.html No więc jak widzicie psu się model podoba :wink: Nie chciał mi dać spokoju :devil: Model oczywiście dziś oblatałem ,ale to tylko 3 rzuty DLG z powodu deszczu Lata pięknie ,wygląda średnio ,ale jeszcze zobaczymy jak lata w normalnych warunkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Zipper to oczywiście ten miły "sierściuch" Pawełku, prawda? :wink: A tak na poważnie, to co go tak na ciemno okleiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Ten prze kochany sierściuch to mój pies Bacek (mama go kupiła w Zakopanem i nazwała "od Bacy"). Model okleiłem tak ciemno aby go było w jasny dzień na tle chmur/niebieskiego nieba było widac. Dziś do Pana nie przyjechałem bo pogoda taka jak Pan widzi A jeśli chodzi o zdjęcia to mam to totalnie w :ass: Musicie sobie sami otwierać je przez linki bo na p....ym forum się nie chcę otwierać :/ MAM DOŚĆ imageshack i fotosik'a !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 To załóż sobie konto na photobucket.com tam mi zawsze działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 3 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 :wink: Model lata pięknie ,udało mi się uzyskać czasy rzędu 70-80 sekund ,ale to jeszcze nie jest MAX moich możliwości Jeszcze wam pokażę :twisted: Z ostatniej chwili : Jest również filmik ,ale nie wiele na nim widać :mrgreen: http://pl.youtube.com/watch?v=DlRSw7Og7tE Edit: Same rzuty są przyspieszone dla mniejszego rozmiaru filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.