moriq Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam, ostatnio wyciągałem z szuflady żywicę GP 5min i zauważyłem, że zawartość buteleczki z żywicą zgęstniała do tego stopnia że ciężko było ją z niej wydobyć. Więc podgrzałem ją nieco pod strumieniem wody z kranu - myślę, że miała ok 50-60stopni przez 10-15min - nie jestem pewien temp, sprawdzałem dłonią i była bardzo ciepła ale nie gorąca. Żywica pięknie się upłynniła, ładnie stwardniała po wymieszaniu z utwardzaczem i wydaje się, że klejone elementy trzymają bardzo dobrze, nie widzę też w spoinie nic niepokojącego, ale... no właśnie ale, czy można tak robić? Może i zachowywała się podczas klejenia jak powinna, pięknie stwardniała ale może coś nie tak stanie się z jej trwałością, wolał bym aby skrzydło podczas lotu mi nie odfrunęło od kadłuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mushroom Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 wiele razy podgrzewałem różne żywice i nigdy nie było żadnego problemu z tego powodu. temperatura tak około 50-60 stopni mi wystarczała, nie wiem czy można bardziej - pewnie zależy to od żywicy. najwięcej eksperymentów przeprowadzałem na Epidianie 5 i 53 - spokojnie można grzać, nawet po rozrobieniu z utwardzaczem. mało tego można rozcieńczać do 10% obj. spirytusem a nawet... metanolem, w końcu też alkohol... :twisted: żywice minutowe też można grzać ale z pewnością szybciej wiążą wskutek tego. nie polecałbym ich rozcieńczania bo spirytus nie zdąży odparować i żywica nie zwiąże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moriq Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Dzięki za wypowiedź Faktycznie o rozcieńczaniu dużo znalazłem, ale o podgrzewaniu właściwie nic sensownego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Do epidianu 53 i 5 z powodzeniem można dolać nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi