vowthyn Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Panowie, gwiazdka się zbliża, trzeba uzupełnić warsztat bo jeszcze sporo przydatnych narzędzi w nim brakuje. Prosiłbym o polecenie jakiegoś przyzwoitego aerografu (nie jakiś kosmos, bo żaden ze mnie artysta malarz i nie wykorzystam super sprzętu do sporadycznego pomalowania modelu, ale też nie badziewie przy którym używałbym większej ilości łaciny, niż to absolutnie konieczne). Dodam, że jestem kompletnie zielony w temacie i nie miałem z tym żadnej styczności (nie wiem jaki rodzaj, jaka średnica dyszy itp.). Aerograf ma mi służyć głównie do malowania modeli RC. Na razie interesuje mnie sam pistolet, kompresor będę zapewne majstrował w późniejszym czasie z agregatu lodówki, bo to zdaje się najlepsza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Ja dorobiłem się dwóch aerografów: http://allegro.pl/aerograf-k208-double-action-5-regulacji-dysza-0-2-i1942010770.html - ten jest do detali, bardzo małych rzeczy- korzystałem z niego klejąc modele plastikowe. Szczerze powiem, że teraz, zajmując się już wyłącznie modelami samolotów- jest mi nie bardzo potrzebny- za modele makiet się nie zabieram. Drugi- ten z którego korzystam na codzień- to aerograf nieco większy, ze zbiornikiem na farbę 0,2l, z dyszą bodaj 0,5mm. Kupiłem go okazyjnie za jakies 70 zł i jak najbardziej polecam. Przydaje się do malowania powierzchni większych i mniejszych- idealny do modeli średniej wielkości. Co do kompresora- ja najpierw bawiłem się z takim malutkim, jednak grzał się po kilku minutach pracy, a pewnego dnia odmówił posłuszeństwa, dlatego teraz oglądam się za kompresorem olejowym, z dużym zbiornikiem. Podsumowując- na kompresorze, jak wynika z mojego doswiadczenia- oszczędzać nie warto. Sprawdza się tutaj przysłowie: "Kupisz tanio- kupisz dwa razy". EDIT- zapomniałem dodać, że przy zakupie warto wybrać ten, który ma możliwość malowania pod kątem- bardzo przydatna zaleta (chodzi o boczny zbiornik farby). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi