megamarcel Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam jestem raczej dość zielony w temacie silników elektrycznych, stąd moje pytanie. Otóż po kilku kretach oś mojego silnika uległa zgięciu i teraz poszukuję nowej. W sklepach internetowych nie mogę znaleźć, polecono mi jedynie kupić ośkę od innego modelu. Nie mam bladego pojęcia czym się sugerować w jej doborze. Dorabianie własnej jest chyba poza moimi możliwościami. Nie mam żadnej tokarki, ani innego mniej lub bardziej specjalistycznego sprzętu, a fleks chyba sie do tego nie nadaje, Info o ośce: średnica: 5mm długość 63,5mm rowek 17mm od końca osi (średnica wału w przewężeniu wynosi 4mm) dwa 4,5 milimetrowe wyżłobienia, jedno 8mm od końca, drugie 54mm od tego samego końca Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megamarcel Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 to może żeby kolegów zachęcić wrzucam zdjęcie osi z wymiarami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgiętą oś jest łatwo wyprostować. Jeśli masz trochę doświadczenia modelarskiego i umiejętności, zrobisz to nawet przy pomocy wiertarki i niedużego młotka. Możesz również znaleźć np. w praktikerze lub obi wkrętak (śrubokręt) o odpowiedniej srednicy. Idziemy tam z łożyskiem silnika lub całym stojanem lub dobrą suwmiarką. Nacięcia zrobisz łatwo na dowolnej szlifierce (nawet z wiertarki). Można też wypiłować bardzo drobnym pilnikiem. Nie muszą być tak ładnie wykonane i dokładnie tej samej głębokości. Mogą to być nawet półokrągłe wglębienia. Rowek jest łatwo zrobić tarczką korundową od dremela i wiertarką. Ale jeśli mocujemy silnik tylną częścią, to nie radzę go wogóle robić. Tylko osłabia oś a wirnika i tak nie zsunie. Pokombinuj. To naprawdę łatwe i można wykonać bardzo dokładnie. Również wyprostować oś zgiętą. Spróbuj. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Albo kup pręt stalowy 5mm i będziesz miał material na kilka ośek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megamarcel Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedzi A jak wyprostować ośkę? Ok. te wgłębienia może i wykonam sam, ale rowek ma 0,5mm szerokości. Myślałem żeby włożyć już uciętą oś do silnika, odpalić go i przyłożyć COŚ, co zrobi taki rowek. Pytanie tylko CO i czy to w ogóle jest dobry sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi