Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem. Zawsze miałem gotowe modele, czyli już oblatane, albo gotowe kupione od kolegów. Więc jakoś nigdy mnie niezastanawioło pojęcie "oblatać" :D :oops: . Często jest to używane w modelarstwie. Chciałbym się dowidzieć na czym to polega i jak to wykonać. Chętnie zapoczątkował bym zrobienie indeksu dla nowiczjuszy.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Trymowanie a potem oblatanie nowego modelu służy do ustawienia wszystkich sterów, lotek, hamulców aero (jak są) oraz środka ciężkości w taki sposób aby model wyrzucony z ręki leciał prosto jak najdalej.

Jak model jest wytrymowany czyli nie skręca po wyrzuceniu w żadną stronę, nie zadziera do gór, ani nie pikuje natychmiast o wyrzucie z ręki to uważa się że model jest WSTĘPNIE wytrymowany. Po trymowaniu można zacząć ustawiać SC (jeśli nie ma go wyznaczonego w instrukcji). Tak jak pisałem już wyżej trzeba tak manewrować SC aby model leciał równo jak najdalej.

Po takiej zabawie można zaryzykować i wypuścić już model z napędem w powietrze.

I tam ( w powietrzu) dokonujemy już końcowych ustawień (trymowania) modelu.

To jak ja robię -może są inni co robią to zupełnie inaczej. :?:

Opublikowano

Trymowanie a potem oblatanie nowego modelu służy do ustawienia wszystkich sterów, lotek, hamulców aero (jak są) oraz środka ciężkości w taki sposób aby model wyrzucony z ręki leciał prosto jak najdalej.(...)

Trochę ciężko rzucać z ręki kilku- kilkunastokilogramowe modele...

Chciałbym tym samym zwrócić uwagę, że czasem wszystkie te czynności, o których piszą koledzy poprzednicy, należy wykonać na tyle ile to możliwe przed pierwszym startem, który siłą rzeczy będzie normalnym startem (z pasa, z włączonym napędem).

A gdy już polecimy na oblot to jest czas nie tylko na trymowanie modelu ale również na zapoznanie się pilota z "duszą" modelu. Każdy model jest inny, lata inaczej. Normalnym jest, że całkowicie poprawnie wyważony i ustawiony model wymaga "dostrojenia pilota", np. poprzez indywidualne dobrane ustawień parametrów w nadajniku.

No i nikt nie mówi że oblot czy trymowanie to jeden lot. :-)

Opublikowano

Trochę ciężko rzucać z ręki kilku- kilkunastokilogramowe modele...

Zanim młodzież dojdzie do takich modeli to już pewnie będzie miała w małym palcu wszystkie aspekty trymowani i oblatywania. ;)

Niestety skróty myślowe są czasami straszne. Założyłem z góry (niesłusznie), że oblatujemy szybowca :o Właśnie kończę składać i tak mi wyszło.

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Ale nie rozumiem dlaczego należy trymować go w powietrzu gdy na ziemi ustawimy lotki do skrzydeł równo, ster wysokości i ster kierunku. Według mnie, gdy zostanie wyważony, to już powinien latać. Mogę się mylić.

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Ale nie rozumiem dlaczego należy trymować go w powietrzu gdy na ziemi ustawimy lotki do skrzydeł równo, ster wysokości i ster kierunku. Według mnie, gdy zostanie wyważony, to już powinien latać. Mogę się mylić.

No właśnie trymować trzeba mimo to, że na ziemi ustawiono wszystko równo i poprawnie. Często jest tak, że te nasze ustawienia na „oko” są mało precyzyjne a ponadto każdy model ma pewne niedoskonałości i mimo takiej wstępnej regulacji choćby nie wiem jak dokładnej w powietrzu skręca, zadziera lub leci na dziób. Po to właśnie są trymery i przedmiotowy oblot.
Opublikowano

Tak z lotnicza to:

Oblatywanie jest to badanie poprawności działania aparatu powietrznego w locie.

Krótka definicja zawierajaca w sobie wszystko.

Opublikowano

Oblatywanie jest to badanie poprawności działania aparatu powietrznego w locie.

Mój aparat ze stajni Canona juz dwa razy był oblatywany ale za chusteczkę nie chce latać poprawnie. :mrgreen: :mrgreen:

No nie mogłem się powstrzymać.

A teraz przykład:

W poprzednim sezonie miałem TwinStara II ze stajni Multiplexa. Lotki są oryginalnie przymocowane tylko trzeba je na bokach odciąć od płata.

Wszystko ustawione na ziemi poprawnie. Stery z linijką lotki zgodnie z profilem.

Po prostu wszystko idealnie. Pierwszy lot 3 s, 2 lot 5s, 3 lot 3s.

Za każdym razem zwala się na prawe skrzydło. Pomyślałem, że coś źle złożyłem ale po chwili zastanowienia - no nie tam nie można nic kompletnie źle poskładać bo to puzzle.

Ostatecznie wyszło na to że prawa lotka musi być ustawione w dół o 3-4mm niż lewa.

Dopiero w takim ustawieniu poleciał jako tako.

Właśnie dla tego trymujemy model na ziemi, bo nie masz nigdy gwarancji że nawet gotowiec jest prawidłowo wyprodukowany.

Oczywiście modelarze z dużym doświadczeniem na pierwszy rzut oka potrafią powiedzieć czy model poleci czy nie, ale dopuki nie nabędziesz takiego doświadczenia to rób jak Ci podpowiadają.

PS.

Mój drugi i obecny TS II poleciał od razu na ustawieniach domyślnych. Tylko w locie musiałem odrobinę wytrymować ster wysokości bo zbyt mocno zadzierał po dodaniu max. obrotów.

Opublikowano

Ja mam chyba dobrą rękę do modeli, skłon i wykłon ustawiłem na oko, SC ustawiłem mocując w odpowiednim miejscu akumulator, stery na oko bez linijki.

I RWD5 Depron by Skazoo poszedł jak po sznurku.

Opublikowano

No tak, ale trymując tracimy na ruchu serwa w jedną stronę. Niefajnie było by tak, że np w jedną stronę jest większa zwrotność, a w drugą mniejsza.

Opublikowano

Ja mam chyba dobrą rękę do modeli, skłon i wykłon ustawiłem na oko, SC ustawiłem mocując w odpowiednim miejscu akumulator, stery na oko bez linijki.

Też bym tak chciał. :)

No tak, ale trymując tracimy na ruchu serwa w jedną stronę

Nic nie tracimy ponieważ nigdy (no prawie nigdy) nie dajemy maksymalnych wychyleń sterów, to po pierwsze. Po drugie w cale nikt tu nie powiedział że trymowanie odbywa sie tylko za pomocą przestawienia wychyleń serwa. Można przesuwać odpowiednio popychacz a serwo pozostaje bez zmian. No i tu właśnie zaczyna się to o czym pisałem wcześniej, doświadczenie :)

Opublikowano

Też bym tak chciał. :)

Nic trudnego, podczas budowy modelu są miejsca gdzie nie można sobie odpuścić z dokładnością. Jak budowie używałeś ekierki to nie będzie źle.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.