Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam czegoś małego z balsy, czy modele firmy GUILLOWS można uzbroić w silnik elektryczny, serwa i odbiornik RC?

Zastanawiam się nad SPIRIT of St. LOUIS lub Cessna 170, jaki osprzęt do tych modeli będzie dobry?

Opublikowano

Witam!

Małe modele z firmy Guillows niestety nie nadają się pod RC (znaczy sama firma tak twierdzi, ale ja widziałem np JU-87 lekko przerobionego). Opisy większości aukcji na eBay mówią, że można z nich zrobić model statyczny, model z zasilaniem gumkowym, albo tzw U-control.

Sama przeróbka już pewnie wymaga jakiegoś tam doświadczenia modelarskiego, ja raczej traktowałbym je jako wstęp do budowania z balsy. Na tym się nauczyć i zabrać się za nieco większy projekt.

Sam zacząłem budować JU-87, miałem już zrobione skrzydła, ogon i część kadłuba, skończyłem dość późno w nocy. Rano patrzę, a tam same wióry - zeżarł mi go mój kot:).

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam Cessna 170. Przede wszystkim nie ma szans na wydłubanie elementów z desek, bez ich zniszczenia. To totalna tandeta, odradzam wszystkim.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź w temacie, wiec zmiana planów :)

Rano patrzę, a tam same wióry - zeżarł mi go mój kot:).

Kup mu Whiskas, to balsy żarł nie będzie ;-)

Nic mu nie było?

Koty lubią takie różne materiały przeżuwać, on tego nie połykał tylko się tym bawił.

A Whiskas to straszne świństwo, przereklamowane, dla kota minimum to Royal.

Opublikowano

Kup mu Whiskas, to balsy żarł nie będzie ;-)

Nic mu nie było?

Ten koci potwór je tylko Whiskas, innego żarcia nie ruszy, a od kiedy posmakował przegotowanej wody na mleko dla naszego syna - ze swojej miski się już nie napije. A taką miałem nadzieję, że coś go strzeli :twisted: ... No ale nie było mu nic.

nie ma szans na wydłubanie elementów z desek, bez ich zniszczenia. To totalna tandeta, odradzam wszystkim

Tutaj troszkę bym polemizował, ja nie pamiętam takich problemów z moim JU-87. Jak coś nie wyszło tak, jak powinno, to była tylko wina moja i mojego braku doświadczenia (pierwszy raz miałem z balsą na pieńku). Co nie zmienia faktu, że do momentu pożarcia przez kota był nawet prosty 8) . Osobiście bym polecił te kity dla osób, które chciałyby zacząć z balsą. Bardzo dobry trening, a jak coś nie wyjdzie, to chociaż pieniędzy nie będzie szkoda (ja za Junkersa płaciłem coś koło 13GBP).

Pozdrawiam.

Opublikowano

Guillows nie jest taki zły 8)

Cessna 170 (zestaw 302) - mały modelik, na oko do 100g do lotu, czyli wszystko mikro.

Na początek nie polecam, aczkolwiek w dzisiejszych czasach do zrobienia RC bez problemu.

Spirit (zestaw 807) - konkretniejszy rozmiar i jak najbardziej do bezproblemowego ulotnienia.

Gdyby ktoś chciał grzebać, to tu jest lista konwersji na RC: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=827861

A tu moje przygody z B-17 (zestaw 2002) - też bardzo mały jak na 4 silniki http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=134

Na zachętę fotka przed pokryciem;

Dołączona grafika

I na gotowo:

Dołączona grafika

Opublikowano

A ja się pytam kiedy się doczekamy oblotu Fortecy?

Minęło 5 lat od rozpoczęcia budowy, to pewnie już niedługo poleci ;)

Oblot B-17 na 95% miał być tego lata, nawet kupiłem nowego lipolka (poprzedni się zestarzał), ale jakoś nie wyszło, podsumowując rok -nie bardzo było kiedy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.