AdamS Opublikowano 5 Grudnia 2011 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Witam. Jestem trochę nie obeznany w tej kwestii, i mam pytanko, czy 4ch 2.4gHz aparatura od HB2 będzie (po dopasowaniu odbiornika np: E-Sky - Odbiornik EK2-0424 2,4GHZ (6-kanałowy)) Będzie dobrze działać w modelu samolotu 4ch. Pytam, bo chciałbym sobie polatać helikopterem ale też spróbować zrobić jakiś samolot, na jednej aparaturze. Czy różni się ona czymś od tych w samolotach? Proszę o olśnienie mnie.
GEX999 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Powinno wszystko działać, ale niektóre aparatury od heli mają mniejszy zasięg niż te do modeli samolotów. W końcu helikiem latasz dość blisko siebie.
zzradek Opublikowano 12 Grudnia 2011 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Jeśli dobrze się domyślam, HB2 to helikopter ze sterowaniem tarczy trzema serwami. Aparatura ma wbudowane miksery do sterowania taką głowicą. Żeby działała jak prosta 4-kanałowa aparatura, trzeba te miksery wyłączyć. Pewnie jakimiś mikroprzełącznikami wewnątrz.
AdamS Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2011 Hmmm.... Nie wiem czy to ma sens. Może lepiej sobie dać spokój z honeybee i od razu kupić turnigy x9, jednak musiałbym jeszcze kupić ładowarkę, która jest w zestawie z honeybee. HB2 to model 4kanałowy i ma głowicę sterowaną dwoma serwami, nie ma zmiany konta natarcia łopat, wiec może nie będzie problemu z wyłączaniem miksowania kanałów. Proszę o rozjaśnienie osoby rozeznane w tych sprawach. P.S Czemu na zdjęciach strony z HB2, drążek sterujący obrotami silnika jest skierowany w górę :shock: ?? Czemu to służy? I czy da się to przestawić?
pawel66 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Opublikowano 31 Grudnia 2011 W honey bee FP nie masz mixerów więc możesz użyć aparatury do samolotu.
AdamS Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2011 OK, ale ciągle nie rozumiem czemu drążek sterowania prędkością silnika jest skierowany w górę?
pawel66 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Nie wiem co masz na myśli, drążek od gazu powinien chodzić od minimum do maximum i nie mieć sprężyny...
AdamS Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Dziękuję, właśnie o to mi chodziło. Teraz wszystko jasne.
moriq Opublikowano 3 Stycznia 2012 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Dodam jeszcze tylko, że możesz z obiornikiem 4-ch, odbiornik jest zbudowany z dwóch modułów. Jeden to odbiornik, tzn wyjście 4 kanałów. Moduł drugi to regulator silnika plus reg silnika ogonowego z żyroskopem. Oba moduły są rozłączne i do latania samolotem korzystasz tylko z tego pierwszego. Latałem tak przez jakiś czas używając tego w ASW-28 - dawało radę na 200m przynajmniej.
AdamS Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Opublikowano 14 Lutego 2012 Dzięki za informacje. Bylem przekonany, że odbiornik jest zintegrowany z żyroskopem itd.
Rekomendowane odpowiedzi