Czopek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam wszystkich ponownie. Nie wiedziałem dokładnie czy pisać w dziale z silnikami, czy z regulatorami.... a że według mnie mam problem z regulatorem więc piszę tutaj. Regulator TURNIGY 55A silnik EMAX 2846/13 z przekładnią DUALSKY 3:1 Podczas startu silnik nie zaczyna kręcić się płynnie, tylko szarpie, prawo lewo prawo lewo i wygląda to tak jakby nie miał siły wystartować. Jak już się zacznie obracać to jest zupełnie ok. Na filmie może tego aż tak dokładnie widać, ale z rzeczywistości w skrajnych przypadkach silnik potrafi tak drgać z dobrych 10 sekund zanim się raczy rozkręcić. Nie jest to na pewno wina silnika, to jest drugi założony i objawy są dokładnie takie same.
Cimek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zaiste pokombinuj z timingiem... A pakiecik naładowany do fulla? i sprawdź połączenia w regulatorze, może się zimny lucik zrobił
JacekO Opublikowano 8 Grudnia 2011 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Niestety film mi się nie otwiera Po objawach wygląda to na problem z silnikiem, a dokładniej z problemem na jednej fazie. Albo przetarte/ułamane uzwojenie silnika albo zimny lut na połaczeniu przewód-GOLD
Czopek Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2011 Niestety film mi się nie otwieraJuż się otwiera Albo przetarte/ułamane uzwojenie silnika albo zimny lut na połaczeniu przewód-GOLDUzwojenie nie jest przetarte. Nowy silnik a właściwie dwa nowe silniki. Każdy działa tak samo. Brak zimnych lutów na goldach bo i goldy wywaliłem i na sztywno jest teraz zlutowanie. Zaiste pokombinuj z timingiem... A pakiecik naładowany do fulla?Z timingiem kombinowałem. Mam 3 ustawienia AUTO Hi i Lo i na każdym takie same objawy. Pakiet oczywiście naładowany. Dodam jeszcze, że problem nie występuje jak nie ma łopat (mniejsza siła potrzebna na rozkręcenie)
bubu2 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Opublikowano 9 Grudnia 2011 To nie złe timing`i. Prawdopodobnie masz coś z regulatorem lub ten typ tak ma z tymi silnikami (zdarza się taka przypadłość, pod warunkiem, ze silniki i połączenia dobre). Spróbuj z innym.
JacekO Opublikowano 9 Grudnia 2011 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Ja mimo wszystko stawiałbym na problem z jedną fazą (albo w silniku, albo w regulatorze).... Jak możesz, to sprawdź czy regulator działa prawidłowo z dowolnym innym silnikiem
Czopek Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2011 Temat do zamknięcia. Problemem okazał się regulator...
Rekomendowane odpowiedzi