Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ostatnio zbudowałem poduszkowca z podkładów pod panele potem obkleiłem folią i wyszło coś takiego :

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Wyposażenie to

-Napęd to ray C3536/08

-Poduchę wypełnia mi emax 2822 ze śmigłem 9x5

-Serwo na sterach to tower pro mg996r

-2 pakiet 2200mAh

I na koniec krótki filmik sorry za latanie kamerą ale tak to jest kiedy się kameruje i steruje

PS. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Witam.

Poduszkowce jako pojazdy po wszystkim poruszające się też mnie kiedyś interesowały, ale zawsze przerażała mnie koncepcja tych fartuchów. Dlatego też poszedłem w kierunku łodzi płaskodennych tzw. ,,wiatraków" ;D Poduszkowce też są godne uwagi, dość ciekawe pod względem technicznym i jeśli ktoś jest zafascynowany tymi pojazdami ( jest czym ) to powinien rozwijać te modele. W końcu modele robimy dla siebie, a nie dla kolegów czy znajomych, a forum jest tylko miejscem do prezentacji naszych prac, spostrzeżeń itd.

Z zainteresowaniem będziemy śledzić Twoje kolejne modele.

Pozdrawiamy

Marek&Wojtek

Opublikowano

Witam dorzucam dwie fotki a mianowicie:

Sterami rusza belka którą popycha serwo(nie wiem czy dobrze widać jakby co zrobie jeszcze jedną)

Dołączona grafika

By ostrytypos at 2011-12-12

Kolejna to ''wnętrze'' jeśli można to tak nazwać

Dołączona grafika

By ostrytypos at 2011-12-12

Opublikowano

Witam.

Jak dla mnie to tych sterów jest za dużo, dwa by z zupełności wystarczyły, przez taką ilość zwiększasz tylko masę modelu, a i cały układ jest przez to bardziej skomplikowany i może się okazać, że są z nim problemy ( proste rozwiązania są do takich rzeczy najlepsze ). Jeśli chodzi o komin dolotowy to ja mym zrobił w ten sposób, że znalazłbym garnek o podobnej średnicy, przyciąłbym ten depron na długość obwodu garnka ( zewnętrzny obwód garnka ) i za pomocą cienkiego sznurka i kleju winacetu obłożyłbym ten garnek depronem, obwiązał sznurkiem i wysmarował to klejem. Po 24 h suszenia w temp. powyżej dwudziestukilku stopni delikatnie to ściągasz z garnka i masz mocny i regularny walec. Przez taką konstrukcję zwiększasz wydajność całego układu.

Powodzenia przy kolejnych konstrukcjach

Pozdrawiamy

Marek&Wojtek

Opublikowano

Według mnie sterów nie jest za dużo ponieważ poduszkowiec jest bardzo długi i 2 stery może i by starczyły ale nie dawałyby takiej zwrotności jak teraz .Z 6 sterami jak mam teraz mogę zawracać w miejscu kiedy wymieniałem stery z depronowych na kartonowe założyłem najpierw 3 i wtedy stracił możliwość ''kręcenia bączków''.Co do wagi to w moim przypadku nie jest to istotna sprawa ponieważ żeby poduszkowiec się uniósł silnik do poduszki pracuje na około 60% mocy. A co do twojego pomysłu na walec to dzięki rzeczywiście mój ma prawie po 1 cm luzu.

Opublikowano

Może i prawda ale jak by były dłuższe to cały poduszkowiec byłby tak długi że utrudniał by transport a często go transportuje w różne miejsca i ledwo się do auta mieści :twisted:

Opublikowano

hej fajny ster ! nowatorski

ale nic na tym zdjeciu nie widac....

gdzie jest zawias lopat i gdzie jest belka?

na czym sie belka porusza ?

jak jest przytwierdzona do lopat ?

i jak jest serwo zamontowane?

bo wyglada jak by bylo polozone

i troche bym mu dodal PARY bo nie musi smigac tak:

ale teraz to ślimak przy nim to flesh.... Gordon:)

rozumiem ze przerobka tego co juz jest zrobione jest bez sensu bo to niszczenie tylko tego co z mozolem zostalo osiagniete.

Dlatego dla lepszego speeda proponuje smiglo ciagnace z przodu.

Nie trzeba nic przemontowywac (diametralnie) a efekt moze byc taki jakiego jeszcze nie bylo

Opublikowano

Na filmie prędkość jest wolna ponieważ ja kręciłem film i sterowałem poduszkowcem więc skupiałem się na dwóch rzeczach ogólnie mogę się założyć że mój wyprzedził by tego z filmu jak mierzyliśmy z kumplem GPS to wyszło ok 55km/h więc wydaje mi się że to szybko stery zamontowane są w taki sposób

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Tak samo idzie belka do balsowej belki są wsadzone pręty które wchodzą w końcówki sterów .A serwo jest po prostu przyklejone

PS. Postaram się wrzucić filmik ukazującą pełną moc modelu :devil:

Opublikowano

Witam.

Kazikfer- skąd ty wytrzasnąłeś taki filmik ? ? ? Bardzo ciekawa koncepcja poduszkowca ( i może poduszkowiec mieć jeden lub dwa stery i może być zwrotny, może :!: :!: :!: ) Należy zachować proporcje, długość, szerokość, masa do mocy silnika.

Marek&Wojtek

Opublikowano

no konstrukcja fajna fajna..

co wiecej nie ma on fartucha to "primo"

a "secundo" to jest zrobiony z jakiejs pianki albo utwardzonego styropianu i wyglada na prosta konstrukcje przynajmniej ster ale...

zastanawia mnie tylko jak sa zrobione kanaliki ktorymi wylatuje powietrze od dolu, a dokladniej ile tych kanalikow jest, jak sa rozlorzone i o jakiej srednicy sa otwory oraz jak sa polaczone z silnikiem/smiglem ktore wtlacza w nie powietrze ?

Opublikowano

No tak ale jak już mówiłem mój jest bardzo długi i nie ma ''aerodynamicznego'' kształtu tak jak ten na filmie a mój stawia duży opór powietrza i podtrzymam swoją wypowiedz. A co do fartucha to jest, postaram się wrzucić fote.

Opublikowano

hehe rozumiem i nie rozumiem ;D

wiec jak sie dostaje do tego powietrze i jak jest rozprowadzone po "podlodze"?

poprosilbym filmik na ktorym wytlumaczone sa wszystkie czesci krok po kroku jak powstaly itd ja mam taki zamiar zrobic do mojego bojera ktory juz koncze w dziale "Statki , okrety, łodzie podwodne , żaglowce "

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.