Skocz do zawartości

http://hobbywawa.pl/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Nie wiem, czy ktoś z szanownych forumowych kolegów zna ten sklep, albo co gorsza jest jego właścicielem.

Ja mam opinię jak najbardziej złą o tym sklepie. Sprzedający zaczynał na allegro, ściągnął troszkę od Chińczyka i wali marże zbójeckie. A i sam nie panuje nad tym. Oto przykład:

Dołączona grafika

I ten sam klej na Allegro:

Dołączona grafika

Akurat szukałem takiego kleju (o który pytałem kolegów w odpowiednim wątku).

Po wymianie kilku zdań z właścicielem, okazało się, że oferowany klej jest droższy, bo jest wzbogacony poprzez większe "oz" ;D co według sprzedawcy miało oznaczać lepszy klej.. (Jak będzie trzeba, to zamieszczę odpowiedzi mailowe od tegoż sprzedawcy).

Ogólnie dno i brak profesjonalizmu..

A sprawa obiła się o próbę negocjacji ceny za towar.. Ja zaoferowałem 60zł z przesyłką, a sprzedawca zaczął kwękać coś o sklepie.. No to posłałem kilka linków, gdzie są żywice lepsze jakościowo (i tańsze - także w sklepie), ale chwilowo niedostępne. W odpowiedzi przeczytałem.. W zasadzie nic.. Żadnej konstruktywnej odpowiedzi, prócz tej w której sprzedawca poleca zakup takiej żywicy (nie wzbogaconej, bo zaledwie 4,5 tajemniczego "oz") za cenę 53zł za około 2 tygodnie.. Szkoda słów na gościa..

Aha. Jeszcze jedna sprawa sprzed bodaj dwóch lat.

Kiedyś miałem potrzebę kupna przewodów do zasilania. Sytuacja podobna - próba targowania (bez efektu naturalnie), ale przy okazji doszło do tego, że sprzedający zaczął mnie straszyć, że jeśli zamieszczę negatywną opinię o jego sklepie - bo to mu obiecałem - to znajdzie mnie na forum i zniszczy ;)

Muszę także przestrzec potencjalnych kupujących u tego sprzedawcy - przewody na metry. Mierzcie dokładnie czy przyszło tyle, co zamawialiście. Mnie ten gość oszukał wtedy na niebieskim przewodzie 5 cm, a na czerwonym - 7cm. Niby nie dużo, ale jednak liczy się fakt.

Gdyby jakimś cudem sprzedawca z "hobbywawa" pojawił się na forum - i w ramach odwetu podjął próbę słownej potyczki - zamieszczę całą korespondencję z tamtego okresu.

Wiem, że takie wylewanie żali niczemu nie służy, ale uzasadniając opinię - odwołałem się do konkretów. Pewnie nigdy bym nie poruszył sprawy tegoż sklepu i właściciela, ale dziś - stanowczo przesadził swoimi krętackimi odpowiedziami.

Generalnie - pomimo różnorodności towaru jaki oferuje - gorąco nie polecam.

Opublikowano

Wiesz co, ma podniesione ceny i to sporo ,rozumiem po części ,cło, utrzymanie. Aczkolwiek inne sklepy również ściągają osprzęt z HC i sprzedają tutaj w Polsce, ale nie za taką bagatelną sumę jak w HOBBYWAWA. Przykład RC-electrotown.pl. Ceny o 20-30% tańsze .

Opublikowano

Wiem, że takie wylewanie żali niczemu nie służy, ale uzasadniając opinię - odwołałem się do konkretów. Pewnie nigdy bym nie poruszył sprawy tegoż sklepu i właściciela, ale dziś - stanowczo przesadził swoimi krętackimi odpowiedziami.

Bartek, takie informacje są bardzo potrzebne , dla nas potencjalnych klientów jak i przestrogą dla sprzedawców

Opublikowano

Darku - niestety zdarzają się sklepy które bazują na naiwności, a ich kartą przetargową jest posiadanie urozmaiconego asortymentu. I każdy sobie myśli - a co tam.. potrzebna mi tylko np. taśma z włóknem szklanym i cóż z tego, że kosztuje 49zł.. Odżałuję.. Później widzimy, że taka taśma kosztuje średnio 25zł..

I tak się wlaśnie dzieje, że tacy ludzie jak prezentowany sprzedawca nie ma umiaru w nakładaniu marży.. I bije po kieszeni kolegów, którzy akurat potrzebują to co akurat ma w swojej ofercie..

Zresztą.. Widać, że ludzie się już troszkę uczą i patrząc po aukcjach wystawianych przez tego gościa - ruchu za bardzo nie ma.. A kiedyś bylo inaczej :(

Opublikowano

Wiecie co koledzy coraz częściej na forum czytam opinie o sklepach i sprzedawcach oparte na własnym podejściu.

Nie bronię sprzedawcy - bo to ostatnia rzecz za jaką bym się brał ale pomyślcie...

- cena zakupu w chinach - przesyłka - VAT - koszty prowadzenia sklepu, ZUS etc.... - wszystko prawda

- marża czyli zarobek sprzedawcy pomniejszony o podatek dochodowy - prawda

- Parwo o ustalenia własnych cen - bo klamki w sklepie są złocone - ma prawo

- nasza ocena

- zły bo drogi - wniosek nie kupuj ale nie szkaluj

- oszust bo drogi - jak wyżej

Każdy z nas ma wybór - może kupić może poszukać gdzie indziej - Panowie informujmy się o kukułkach cenowych ale nie opiniujmy sprzedawców bo nie mamy do tego prawa. Opryskliwy sprzedawca - to nie dzwoń do niego - a tu Twoja wypowiedź kolego jest przezemnie odebrana inaczej - on Ci groził, że Cię zniszczy a Ty co robisz ? Obrażasz się na niego i na jego ceny i jego wizję świata bo nie dał Ci rabatu.... bo nie ustępliwy...

Napewno skorzystam z rady i nie kupię nic w tym w sklepie ela dajmy sobie spokój z oceną ludzi wg cenników sklepowych bo możemy bardzo skrzywdzić bogu ducha winnych dobrych ludzi - nie wg tego ocenia się człowieka. Takie jest moje zdanie.

pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

A ja nie dziwię się ,że ceny na Allledrogo są wyższe.W/W portal zdziera opłatę za wystawienie przedmiotu (teraz nawet obniżyli )oraz dodatkowo 3% wartości po sprzedaży.

Opublikowano

Drogi Maćku.

Odnoszę wrażenie, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co pisałem, albo ja tak enigmatycznie wyjaśniłem sprawę.

Nie kieruję się opinią - zły - bo drogi, albo oszust, bo drogi.. Piszesz słowa, które podnoszą ciśnienie - i w imię czego..? Czy doczytałeś - czego sprawa dotyczy? Uproszczę:

- Dotyczy krętactwa sprzedającego po raz wtóry. Pierwszy - przypomnę ci dotyczył długości kabli. Drugi - kłamstwa w postaci uncji (oz) co według sprzedającego jest "wzbogaceniem" żywicy, a zatem lepszej gatunkowo - było przyczyną podwyżki ceny tegoż kleju. Już zażądał nie 60zł, tylko 74.. Czy tak się robi..?

Zresztą - temat jest drażliwy..

A przypominam Ci, że dział w jakim zamieściłem owy temat - daje mi pełne prawo ocenić sklep i sprzedawcę który jest właścicielem.

Informuję Cię kolego ponad to, że znam prawa rynku. Wiem co to podatek, co to koszty związane z utrzymaniem sklepu etc..

Analizując Twoją wypowiedź - znów odnoszę wrażenie, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem.. Albo już zaczynasz się złościć z różnych powodów ;)

Owszem - on mi w pewnym sensie groził że mnie zniszczy -choć miałem to w :ass: ale dla Świętego spokoju odpuściłem.. Starałem się nie wracać więcej do tematu. Czarę goryczy przelał tylko i wyłącznie swoją bezczelnością. To że jest ten temat - to nie próba zniszczenia, jedynie obnażenie jego "słabych" stron i przestroga dla innych.

A powiem Ci Maćku, że czekałem jedynie na propozycję cenową ze strony tego sprzedawcy.. A jaki był tego efekt? - Ano żaden. Nawet nie potrafił napisać "przykro mi - takie są ceny i nie mogę zejść poniżej".. I tak bym zapewne kupił ten klej, bo była chwila potrzeby - dzięki takim chwilom potrzeby godzimy się świadomie na wysokie marże..

W odpowiedzi dowiedziałem się, że klej w rezultacie jest i tak zbyt tani i ów sprzedawca podniósł cenę natychmiast..

I ty mi piszesz, że nie mam prawa do opiniowania sprzedawcy..? :mrgreen:

A ja nie dziwię się ,że ceny na Allledrogo są wyższe.W/W portal zdziera opłatę za wystawienie przedmiotu (teraz nawet obniżyli )oraz dodatkowo 3% wartości po sprzedaży.

Zgadzam się z Tobą Wojtku, ale Allegro nie zdziera aż tak jak się wydaje. No i nie widzę uzasadnienia, czemu ów klej w sklepie kosztuje 60zł a na Allegro 74zł.. Czyżby 14zł to pobierana prowizja..?

Opublikowano

A to ja chyba jako jedyny wezmę sklep w obronę. Polecam następnym razem dokładnie się rozeznać i skorzystać ze swojej wiedzy o rachunkach.

Przede wszystkim oznaczenie OZ - uncja płynu, autor wątku chciał kupić opakowanie 9 uncji a sprzedający mu chyba zaproponował opakowanie 4,5 uncji. Na te mniejsze można znaleść kod BuddyPrice i kupić je w HK w cenie ~4,5$, ale na większe opakowania ja jeszcze nie trafiłem promocji.

A więc po kolei patrząc po masie uznaję że chodzi o ten produkt.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8460__Slow_Cure_30_Min_Epoxy_9_oz.html

Policzmy koszty przesyłki listem poleconym - do paczki 300g żywica się nie zmieści, więc trzeba do 500g za 9,99, ale liczymy tylko w przeliczeniu na masę bo do paczki 0,5 kg zmieści się coś jeszcze oprócz żywicy.

Podliczając

Żywica - cena 8,46 USD

Transport - 333/500 - 6,66USD

Kurs dolara na PeyPal na dzień 20.12.2011 - 3,54 PLN.

A więc koszt minimalny kleju dzisiaj wyniósł by mnie 53,52 PLN, o ile nie doliczyliby mi VAT'u na celnym, a należy pamiętać że sprzedawca jest zobligowany płacić Vat zawsze.

VAT z 15,12 USD to 3,50 USD (dla niezorientowanych Urząd Celny narzuca VAT również na transport).

Gdybym zamawiał osobiście w HobbyKing moje koszty mogłyby wzrosnąć po zapłaceniu VAT do 65,91PLN (nie wliczając ~5zł za obsługę korespondencji).

HobbyWawa sprzedaje ten klej w cenie 60 zł, a użyto w ich kierunku słów cwaniactwo, zbójeckie ceny, dno.

Nie zdziwiłbym się gdyby właściciel sklepu powiedział autorowi dziękujemy Panie Bartku ale Pana w naszym sklepie już nie obsługujemy.

Nie chce mi się przeglądać całej oferty, ale ta jedna mi wystarczy by więcej tam nie zaglądać http://hobbywawa.pl/index.php/sklep?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=101&category_id=21

W promocyjnej cenie cały metr w HK kosztuje coś około 3,5$ ;)

OBI Zabrze - kupiłem dwa samoprzylepne paski LED po około 25cm - cena 59 PLN wychodzi po około 6zł za 5cm - a więc do Obi również nie pojedziesz.

Opublikowano

Polecam następnym razem dokładnie się rozeznać i skorzystać ze swojej wiedzy o rachunkach.

.

No cóż.. Studia skończyłem, rachunki pojmuję. Nie rozumiem zarzutów ;D

Przede wszystkim oznaczenie OZ - uncja płynu, autor wątku chciał kupić opakowanie 9 uncji a sprzedający mu chyba zaproponował opakowanie 4,5 uncji..

No widzisz Adamie.. I tu zaczynają się domysły. co autor wątku chciał kupić.. Tak rodzą się plotki, bo jeśli jest "chyba" - to brak pewności murowany a stąd "rzut beretem" do błędnej i głośnej własnej interpretacji. Co to jest uncja - i jaki ma symbol chyba wszyscy wiemy.. Nawet ja ;) Zbędny wykład. Poniżej prezentuję ostatni list od właściciela hobbywawa:

Witam

Żywica kosztowała na fakturze 51zł. Sprawdzałem cenę i przy okazji okazało się że jest to droższa dodatkowo wzbogadzona wersja. Zamiast 4,5 oz jest 9. Dlatego zmieniamy informacje i cenę na allegro. Za dwa tygodnie będziemy mieli żywicę 30min 4,5 oz za cenę 53zł/szt. Mogę dać znać

Pozdrawiam

i dziękuje

Paweł

A jak byś to zinterpretował Adamie? :D Jak rozumieć "dodatkowo wzbogacona"..?

Opublikowano

Proszę bardzo. Uzupełniłem dane odnośnie wieku.

Witajcie.

Nie wiem, czy ktoś z szanownych forumowych kolegów zna ten sklep, albo co gorsza jest jego właścicielem.

Ja mam opinię jak najbardziej złą o tym sklepie. Koleś zaczynał na allegro, ściągnął troszkę od Chińczyka i wali marże zbójeckie. A i sam nie panuje nad tym. Oto przykład:

< ekran >

I ten sam klej na Allegro:

< ekran >

[\quote]

Widzę, że kolega Adam_Max wyjaśnił już sprawę ceny - więc do tego już nie będę się odnosił.

Piszesz o krętactwie sprzed dwóch lat. Kupując w HK okablowanie 10AWG zawsze dostaje po kilka centymetrów za mało... ale ja suwmiarki używam do czego innego...

Jak widać prawa rynku są Ci jednak obce co w prosty sposób udowodnił ci kolega Adam_Max

Przeczytałem ze zrozumieniem - Twoja nie moja agresja wynika z braku uległości sprzedawcy i w Twojej ocenie braku odpwoeidzi zgodnie z Twoim widzeniem tej sprawy.

Czekałeś kolego na propozycję cenową sprzedawcy...

Wykonuję dla wielu kolegów dławice do wałów i sprzęgła do modeli pływających - też dostaję e-maile że wg kolegi "X" wał powinien kosztować tyle a tyle - i też wiele razy nie odpisałem na takie e-maile bo to poprostu nie ma sensu i prowadzi właśnie do takich bezsensownych przepychanek.

Też bym chciał byś przeczytał inne wypowiedzi ze zrozumieniem i nie widzę powodu dla którego jakikolwiek sprzedawca miałby prowadzić działalność ze stratą. Od tego są różne fundacje i instytusje charytatywne.

No i na koniec

Cytujesz e-maila sprzedawcy - bardzo kulturalnie wyjaśnił dlaczego zmienił cenę i kiedy będzie towar w cenie pierwotnej -

Interpretacja słowa wzbogacona jest tylko taka z jakie strony na to patrzysz. Szukasz dziury to piszesz o chemicznym składzie - ktoś nie szuka dziury i widzi wzbogacenie oferty o dodatkową wagę.... tylko interpretacja bez nadinterpretacji...

pozdrawiam

Maciek

- tylko proszę bez awantury - każdy już wypowiedział się na ten temat - zdanie mamy i o sklepioe i o sobie więc chyba pora zakończyć ten wątek.

Opublikowano

- tylko proszę bez awantury - każdy już wypowiedział się na ten temat - zdanie mamy i o sklepioe i o sobie więc chyba pora zakończyć ten wątek.

Już wydusiłem elaborat, ale doczytałem ostatnią linijkę i nadeszło opamiętanie.

Masz rację. Bez awantur.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.