Wołej Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Witam, jest to chyba mój pierwszy post na forum, chociaż śledzę je od dłuższego czasu. Jako iż pasjonuję się lotnictwem od dawna kolejnym krokiem jest wtajemniczenie się w inny wymiar tego pojęcia. Postanowiłem spróbować RC, ale już mniejsza o tą całość. Niedawno temu dotarła do mnie aparatura Hobby King 2,4 Ghz, oraz kabel do programowania i tutaj zaczynają się komputerowe schody, problemy z nią jak wielu miałem na każdym kroku, ostatecznie działa w programach konfiguracyjnych. Teraz na próbę wystawia mnie PPjoy, z którym bez jakiegokolwiek efektu spędziłem dużo czasu. Barierą okazuje się dodanie urządzenia w wyżej wymienionym programie. O ile "Virtual Joystick", da się zainstalować, ale następnie i tak nic nie zdziałam, o tyle prawidłowa z tego co wiem opcja "Radio Control TX", nie wykazuje najmniejszej chęci do współpracy. Chodzi o komunikat: "Unable to verify IRQ setting for LPT1, reason -2. Please make sure an IRQ is assigned to this port"... Nie należę do tych, którzy tworzą tematy z pytaniami o najprostsze rzeczy, lecz każdorazowo staram się przeanalizować wyniki wyszukiwania. W moim przypadku ten temat to w mojej uwadze ostateczność. Pragnę dodać, iż próbowałem kombinowania z opcją "Użyj dowolnego przerwania przypisanego do portu", lecz komputer nie zapamiętuje tej opcji. Posiadam system Windows Xp. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Z tego co widzę to masz problem z PPjoy i kablem symulatora pod LPT. Powiem Ci że nie jesteś odosobniony. W starszych wersjach windowsa nie było problemu z ustawieniem przerwań itp. Mnie osobiście nie udało się odpalić symulatora poprzez LPT w XP. Zmiana ustawień portu LPT nie dawała rezultatu, pobrałem program SmartPropoPlus i wykorzystałem wejście MIC IN karty dźwiękowej. W ciagu godziny odpaliłem połączenie a port LPT odpuściłem. Ze 4500 moich postów wstecz opisałem moje połączenie za pomocą SPP , sposób działa na 100% z Graupnerami serii MC, Futabami FF9CAPS, T10CP, Hiteckami (testowane) . Jeżeli jest to kabel do programowania radia poprzez LPT no to maskara. W starszych komputerach można było przerwania ustawić sprzętowo, Windows XP część ustawień załatwia programowo a ich ustawianie nie zawsze przynosi porządany efekt. Są dostępne karty I/O PCI z dodatkowymi portami RS232 i LPT. Ich ustawienia wpisuje sie w małym programiku który ładowany jest jeszcze przed ładowaniem systemu a sam Windows XP nie jest w stanie ich zmienić. Koszt karty to jakieś 30zł. Takie rozwiązanie działa bez zarzutu (wypróbowałem w to w komputerze sterującym procesem przemysłowym ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wołej Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Dziękuję za bardzo szybki odzew i pomoc, zastanawiam się co dalej. Myślę, iż nie jestem, do tego stopnia obeznany w temacie informatyki, oraz czy rzeczywiście sobie z tym poradzę. Tymczasem uważam, że i tak jestem na dobrej drodze, jest coraz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wołej Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Minęło trochę czasu od poruszenia tego tematu, a ja sporo się do tej aparatury zniechęciłem, gdyż po tych kilku miesiącach z przerwami, podczas wielu prób, nic nie udało mi się zdziałać... Może ktoś zna jeszcze jakiekolwiek inne rozwiązanie tego problemu? Dodam, iż czas ten nie był bezowocny, próbowałem wg tej instrukcji: http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=12502651&postcount=1026 Wszystko idzie dobrze... do momentu kalibracji, mimo, iż T6sim wszystko pięknie widzi, to kalibracja w kontrolerze gier, jest już nieskuteczna, nic, w ogóle nie działa... Czy jest ktoś jeszcze jakkolwiek w stanie pomóc? Pozdrawiam. Edytowane 7 Maja 2012 przez Wołej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi