Lisu Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 wczoraj oblatalem extrima lata pieknie lecz oczywiscie nie obylo sie bez problemow przy londowaniu z mojej winy model przezyl lekkiego kreta nic powaznego sie nie stalo ale moj pakiecik oberwal niewiem nawet w jaki sposob ale coz sprawa wyglada tak - pakiet jest lekko wgniecony folia zabezpieczajaca nie jest przerwana tylko widac lekkie odksztalcenie czy z takiem felerem moge spokojnie ladowac i uzywac tego pakietu dodam ze pakiet dziala i kreci silnik normalnie sprawdzalem przed zauwazeniem wgniecenia prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisu Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 dodaje foty pogladowe mam nadzieje ze mozna jeszcze tego pakieciku uzywac ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Jako ekspert od kretow,mam rowniez takie zmaltretowane pakiety.Nie prostuj tego,nie wygniataj.Jesli nie ma specyficznego zapachu i nie grzeje sie pakiet,powinno byc dobrze. I do lodowki go :devil: .Raczej laduj mniejszymi pradami 200-500mA.Powinien jeszcze dlugo zyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahoon Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 moj pakiecik oberwal niewiem nawet w jaki sposob pakiet nadział się na oś silnika daj tam trochę pianki żeby się ta sytuacja nie powtórzyła na tym lub innym pakiecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisu Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 tez tak podejzewam ale pakiety byl dobrze zabezpieczony spora warstwa pianki a uderzenie nie bylo zbyt silne czyli moge spokojnie tego pakietu dalej uzywac ??? dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 ....czyli moge spokojnie tego pakietu dalej uzywac ???.... No takiej jednoznacznej odpowiedzi to chyba raczej nie możesz od nas oczekiwać W takich przypadkach zawsze eksploatujesz ogniwa na swoją własną odpowiedzialność. Natomiast jak już wcześniej koledzy podpowiadali ważne są dla Ciebie wskazówki a czy dalej używać? Chyba musisz sam ocenić. Taki przypadek jest każdy inny i na podstawie tylko zdjęcia - no raczej trudno jednoznacznie ocenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 tak sobie czytam ten post i to już któryś post na temat uszkodzonych pakietów a dzis całkiem przypadkowo natknąłem się na ciekawą strone ( KU PRZESTRODZE !!! ) dot. wybuchowiści li-polek. KU PRZESTRODZE !!! - LINK zobaczcie co moze zrobić jedno ogniwo oraz całe pakiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Chwila, chwila,nie straszcie tymi pakietami ludkow,bo zaczynaja mityczne legendy sie tworzyc, a to sie chalupa spali,a to ze w wannie z gasnica trzymac lub doniczkach.... Pakiet , z odrobina szczescia zeby tak sie zachowal,musi byc podlaczony pod b. duzy prad ladowania.Iles tam razy przekraczajcy !!!! dopuszczalny prad ladowania. .Moge sie zalozyc ,ze nawet zwarty na krotko + z - ,ciezko go bedzie zapalic. Dlaczego? Po pierwsze na wlasne zyczenie-celowe dzialanie,na szkode w/w. Czy zna ktos przypadek (autoryzowany ze ogniwo zapalilo sie w czasie ladowania !!!??? A pokazy,to sa dobre na youtube,ale bez opisu ze,ogniwo lipo eksploatowane zgodnie ze specyfikacja zrobi komus kuku. Wczesniej upala sie wyprowadzenia lub polaczenia w srodku.Nowsze pakiety , w wiekszosci,maja juz tak dobrane elementy laczace cele,ze wytrzymuja 120-140 % max nominalnego obciazenia.A jeszcze nowsze,maja po prostu wewnatrz elektroniczne zabezpieczenia przeciw zwarciowe,reagujace rozwarciem przy okreslonym C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Witam, Peter ja nie mam zamiaru nikogo straszyć i naturalne jest ze przy normalnym użytkowaniu cięzko jest wywołać taka sytuacje w której pakiet wybucha ale nie wiesz co kumu do głowy przyjdzie i nie podłaczy pakietu do prostownika :shock: . Zreszta chyba na tym forum byl jak samolot w locie wybuchł. Zresztą każdy sklep robi sobie taki :ass: - chron i piszą ostrzezenia dot. uzytkowania pakietów i skutkach nieodpowiedniego uzytkowania a jak wie juz większoszć modelazry którzy uzytkują Li-pole wiedza jak łatwo jest je uszkodzic elektrycznie czy mechanicznie.[/i] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Czy zna ktos przypadek (autoryzowany ze ogniwo zapalilo sie w czasie ladowania !! Peter , poczytaj. http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=1758&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Czy zna ktos przypadek (autoryzowany ze ogniwo zapalilo sie w czasie ladowania Tak, u mnie pakiet zapalił się ten jeden jedyny raz właśnie podczas ładowania. Później wielokrotnie chciałem zapalić lipolki prądem, nad gazem, w wodzie, tnąc nożyczkami, dziurawiąc gwoździem... i nic. Ale raz się zapalił i gdyby pożar się wtedy rozprzestrzenił, to straty byłyby ogromne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.