pietka Opublikowano 2 Marca 2012 Opublikowano 2 Marca 2012 Pierwszym był ASP 10 c, model był za wolny, miał za mało mocy do startu. Potem wsadziłem ASP 15 cm, start i loty poprawne na śmigle 13/8. Obecnie dostanie nowego Suiper Tigre 15 cm. Pozdrawiam Potr
lisartur Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2012 Witam Panowie ponownie mam mały problem z moim mustangiem a raczej z jego podwoziem nie wiem czy wszystkie tak mają ale jak stoi na ziemi na kołach to mogę nim bujać na lewo i prawo czy to normalne czy trzeba wymienić podwozie Kolega ma pipera i jak stoi na pasie asfaltowym na kołach to ani drgnie w lewo i w prawo co proponujecie zrobić?
lisartur Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Opublikowano 19 Lipca 2012 Witam Czy ktoś z Was wyważał ten model i może mi podpowiedzieć jak to zrobić dokładnie żeby model latał dobrze wiem że w instrukcji pisze 3/4 od natarcia ale skrzydła mustang mają krawędź natarcia skośną wiec od czego mierzyć te 3/4?
hubert_tata Opublikowano 20 Lipca 2012 Opublikowano 20 Lipca 2012 wiem że w instrukcji pisze 3/4 od natarcia ale skrzydła mustang mają krawędź natarcia skośną wiec od czego mierzyć te 3/4? Nie 3/4 czegośtam, tylko 4 3/4" czyli jakieś 120mm.Jeżeli podają, że od krawędzi natarcia, to mierzyłbym to od na środku (w miejscu łączenia połówek skrzydła). Ale... W swoim sprawdzałem położenie programem Win_Schwer Wyszło tak: położenie SC ze współczynnikiem stabilności 6% 118mm, a SC ze wsp. stab. 18% 95mm. Tylko to mierzone jest od miejsca przecięcia przedłużenia krawędzi natarcia (bez uwzględniania zwiększonej cięciwy przy kadłubie). Gdy miałem SC 110mm od takiego umownego punktu, Mustang był niestabilny - przesunąłem jeszcze trochę do przodu i latał OK. Czyli... Zaznacz sobie 120mm od początku skrzydła/miejsca łączenia z kadłubem z przodu (położenie wg instrukcji), a sprawdź moją metodą i ciekawe jak leżą te 3 punkty => do oblotu wybrałbym ten najbliżej przodu modelu. Edit: Obrazek z tymi SC (kradziony, przepraszam właściciela).
lisartur Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Opublikowano 20 Lipca 2012 Wielkie dzięki za podpowiedź mam pytanie w końcu u siebie ustawiłeś ile mniej niż 110cm ale patrząc od tej kreski niebieskie z przodu na rysunku czy od tej czerwonej? Bo mnie teraz z pustym bakiem wychodzi jakieś 135mm licząc od tej czerwonej kreski
hubert_tata Opublikowano 20 Lipca 2012 Opublikowano 20 Lipca 2012 Wielkie dzięki za podpowiedź mam pytanie w końcu u siebie ustawiłeś ile mniej niż 110cm ale patrząc od tej kreski niebieskie z przodu na rysunku czy od tej czerwonej? Bo mnie teraz z pustym bakiem wychodzi jakieś 135mm licząc od tej czerwonej kreski Dokładnie nie pamiętam, ale mniej niż 110mm od czerwonej - nawet musiałem wyciąć nowe komory na kółka podwozia - tak było podgięte do przodu.Myślę, że może ktoś jeszcze ma ten model i poda konkretnie (ja dawałbym do oblotu 90-100 mm od czerwonej).
lisartur Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Opublikowano 24 Lipca 2012 Jaką pojemność ma bak w tym mustangu?
Rekomendowane odpowiedzi