Skocz do zawartości

Lama V3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio podczas latania pojawił się problem. Kiedy jeszcze nie dodałem mocy nagle ok. 2 razy lama na moment sama rozkręciła wirniki. Także w locie pojawił się nagły niekontrolowany obrót. Później zrobiłem różne testy. Co jakiś czas serwo samo zgrzytało i też pojawiło się to "kopnięcie" wirnika. Zauważyłem, że takie zachowanie pojawia się na przykład podczas odkręcenia i ponownego wkręcenia anteny (w momencie dotknięcia końca anteny o śrubkę w środku aparatury). Aparatura (35 mHz) jest zasilana z zasilacza. Co może być przyczyną?

a)zużycie kwarców,

b)coś nie łączy w module,

c)coś nie tak z kontrolerem 4w1,

d)zwykłe zakłócenia,

e)coś nie tak z anteną w nadajniku/odbiorniku.

Proszę pomóżcie!!!

Opublikowano

hmmmmm... wina może leżeć po stronie apki lub modelu. w tej sytuacji raczej ciężko stwerdzić co się stało :shock: jest dużo przyczyn takiego zachawania :lol:

Opublikowano

Napisałeś, że nadajnik podłączony jest do zasilacza. Może to on powoduje takie zachowanie. Spróbuj czy będzie się tak działo przy zasilaniu z baterii.

Opublikowano

Skombinuj dowolny, zwykły odbiornik 35MHz i sprawdź, czy działają serwa na wszystkich 4 kanałach. to wykluczy aparaturę. Poza tym standard - jakie diody się palą na module? Czy zapala się ciągła, czerwona dioda? Czy zielona miga, czy pali się światłem ciągłym?

Ile razy już latałeś Lamą? Może padły silniki... A jeżeli tak, może uwalony został moduł.

Pomierzyć pakiet miernikiem. ładowarka do Lamy to chłam. Nie wiele się z niej dowiesz o pakiecie.

Opublikowano

Zauważyłem, że takie zachowanie pojawia się na przykład podczas odkręcenia i ponownego wkręcenia anteny (w momencie dotknięcia końca anteny o śrubkę w środku aparatury)

z tego wynika że antenę wkręcasz jak model jest włączony nie robi się tak bo bez anteny nie ma zasięgu i w momencie dotknięcia anteny z gwintem w nadajniku odbiornik łapie dopiero dobry zasięg

Także w locie pojawił się nagły niekontrolowany obrót.

tu może sprawdź luty w nadajniku gdzie jest mocowana antena może lut jakiś puścił i jak poruszasz apką to przerywa przesył sygnału do anteny :?:

Opublikowano

z tego wynika że antenę wkręcasz jak model jest włączony nie robi się tak bo bez anteny nie ma zasięgu i w momencie dotknięcia anteny z gwintem w nadajniku odbiornik łapie dopiero dobry zasięg

tu może sprawdź luty w nadajniku gdzie jest mocowana antena może lut jakiś puścił i jak poruszasz apką to przerywa przesył sygnału do anteny :?:

Antena w locie była wkręcona całkowicie, a ruszałem nią potem, żeby zrobić test. Luty raczej są dobre, poza ty kiedy ruszałem różnymi wtyczkami, kablami i lutem od kabla z anteny nic takiego się nie działo. Lamę mam już dosyć długo, ale latam rzadko i nisko, a silniki nie wykazują żadnych oznak padania. Na module świeci normalnie zielona dioda.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu, ale dzisiaj podczas ćwiczenia maczug w Phoenix'ie RC momentami rzucało ogonem w prawo, a później kiedy chciałem obrócić w lewo to było to niemożliwe, a w prawo bez problemu. Pojawia się to w T-rexie 550 i T-rexie 700 3G(ale już trochę mniej). Natomiast w Logo 600 już nie było tego problemu. Potencjometry rozkręciłem i przepłukałem WD-40. Co jest grane? Czy te modele są jakieś niepoprawne, czy jak? Czy to jednak potencjometr?

Opublikowano

To wina potencjometrów. WD40 nie jest na dłuższą metę tzn. co 2-3 tygodnie musisz powtarzać zabieg. Poszukaj specyfików do czyszczenia styków, kontaktów...

Opublikowano

To wina potencjometrów.

Na pewno nie. Przypisałem kanał wirnika ogonowego i pochylenia bocznego na odwrotne drążki i działo się to samo (też na wirniku ogonowym, w prawo). Poza tym jak już pisałem wcześniej zaraz po zarzuceniu w prawo nie da się obrócić w lewo. Należy albo chwilę poczekać albo obrócić najpierw w prawo a potem w lewo i to według mnie pokazuje, że to jednak nie potencjometry.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.