zorba128 Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam Składam żaglówkę według planów JIF65 (pierwszy model RC - więc dużo nauki; wcześniejsze doświadczenie to szybowce z zestawów ze Składnicy Harcerskiej, jakieś 25 lat temu ). Zastanawiam się nad wykończeniem kadłuba/pokładu. Do tej pory - balsowy kadłub został pomalowany caponem od wewnątrz i zewnątrz, właśnie na nim schnie jedna warstwa tkaniny 30g/m2. Chciałbym go wykończyć lakierem bezbarwnym - i zastanawiam sie czy zwykły wodorozcieńczalny lakier akrylowy do drewna złapie do żywicy epoksydowej, czy jednak szukać jakiegoś dwuskładnikowego, poliuretanowego? Kilka zdjęć tutaj: jif65 pozdrawiam, marcin
Piternow Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Polecam zdecydowanie dwuskładnikowy. Ja kupowałem w sklepie z lakierami samochodowymi - spokojnie przygotują każdy kolor nawet po 100ml. Na kolor warto dać jeszcze warstwę przeźroczystego.
kitt24 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Witam. Właśnie zaczynam budowę tejże samej żaglówki i mam kilka pytań. 1. Ile kosztują materiały na kadłub i maszt? 2. czy ciężko jest wykonać ten model? 3. Jak dorobić miecz który wychodzi ze środka kadłuba a na jego końcu jest ołowiany balast? (bardzo proszę o jakieś zdjęcie lub dokładne objaśnienie) 4. Mógłby Pan wrzucić zdjęcie całej żaglówki (razem z masztem i mieczem z balastem)? To pomogłoby mi bardziej konstruktywnie myśleć.
sudik Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Również robię ten model. Miecz robię z płaskownika aluminiowego. Co do pkt 3 chodzi Ci o skrzynkę mieczowa czy coś innego? Dołączam się do proźby o więcej zdjęć. Szczególnie jeśli chodzi o pokład i wyposażenie RC.
kaczma2 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Dużo różności jest na forum Marka http://marek.aplus.pl/forum/viewforum.php?f=48&topicdays=0&start=25 po zalogowaniu.
Rekomendowane odpowiedzi