zorba128 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam Składam żaglówkę według planów JIF65 (pierwszy model RC - więc dużo nauki; wcześniejsze doświadczenie to szybowce z zestawów ze Składnicy Harcerskiej, jakieś 25 lat temu ). Zastanawiam się nad wykończeniem kadłuba/pokładu. Do tej pory - balsowy kadłub został pomalowany caponem od wewnątrz i zewnątrz, właśnie na nim schnie jedna warstwa tkaniny 30g/m2. Chciałbym go wykończyć lakierem bezbarwnym - i zastanawiam sie czy zwykły wodorozcieńczalny lakier akrylowy do drewna złapie do żywicy epoksydowej, czy jednak szukać jakiegoś dwuskładnikowego, poliuretanowego? Kilka zdjęć tutaj: jif65 pozdrawiam, marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piternow Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Polecam zdecydowanie dwuskładnikowy. Ja kupowałem w sklepie z lakierami samochodowymi - spokojnie przygotują każdy kolor nawet po 100ml. Na kolor warto dać jeszcze warstwę przeźroczystego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitt24 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Witam. Właśnie zaczynam budowę tejże samej żaglówki i mam kilka pytań. 1. Ile kosztują materiały na kadłub i maszt? 2. czy ciężko jest wykonać ten model? 3. Jak dorobić miecz który wychodzi ze środka kadłuba a na jego końcu jest ołowiany balast? (bardzo proszę o jakieś zdjęcie lub dokładne objaśnienie) 4. Mógłby Pan wrzucić zdjęcie całej żaglówki (razem z masztem i mieczem z balastem)? To pomogłoby mi bardziej konstruktywnie myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Również robię ten model. Miecz robię z płaskownika aluminiowego. Co do pkt 3 chodzi Ci o skrzynkę mieczowa czy coś innego? Dołączam się do proźby o więcej zdjęć. Szczególnie jeśli chodzi o pokład i wyposażenie RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Dużo różności jest na forum Marka http://marek.aplus.pl/forum/viewforum.php?f=48&topicdays=0&start=25 po zalogowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi