lukasznnnn Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam Czy ktoś na forum zajmuje się budową budowli architektonicznych takich jak w parkach miniatur? Sam zbudowałem już latarnię Hel: Hel w budowie Latarnia już skończona jak będę miał chwilę to zrobię zdjęcia tego "dzieła":) . Zastosowane materiały to styrodur, hips, pcv, blacha ocynk. Chodzi mi o wymianę doświadczeń, jakie materiały, jakie trki itd. Pierwszy temat nad jakim się zastanawiam to dachówka. Jak ją wykonać, z czego ? Zainteresowanych zapraszam do dyskusji.... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Chodzi mi o wymianę doświadczeń, jakie materiały, jakie trki itd. Pierwszy temat nad jakim się zastanawiam to dachówka. Jak ją wykonać, z czego ? Ja wyrysowałbym płaszczyznę pokrytą taką dachówką, później wyfrezował cnc (kopyto lub formę - zależnie od materiału) i z tego robił wytłoczki vac. Wszystkie te technologie (rysowanie CAD, frezowanie CNC, vac) są stosowane przez modelarzy z tego forum. A ręcznie, cóż, trzeba znaleźć odpowiednią rurkę z tworzywa, poprzycinać, popiłować, pofrezować i pokleć.... I też albo docelowo się mozolić z tak przygotowaną dachówką na gotowym modelu albo zrobić z tego wytłoczkę vac z fakturą. Ten murek też można było by tak zrobić i pewnie poszło by szybciej. A robota piękna. Gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Przejdź się na wydział architektury. Tam takich rzeczy uczą (i się uczą). Ci co "się uczą" na pewno podzielą się wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi