bzik4 Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Jakiś czas temu obiecałem sobie że nie tknę więcej depronu i styropianu. I co, okazało się że mam słabą silną wolę :wink: W wolnej chwili poszukałem w sieci planu, odpowiednio go powiększyłem, rozpiętość 150 cm, długość jak dobrze pamiętam coś ok 125 cm. Wziąłem się za wycinanie. Za pomocą mojej ręcznej wycinarki CNC (ciągnij naciskaj ciągnij ;D ) wyciąłem najpierw kadłub a potem skrzydła. Nożykiem wstępnie zaokrągliłem wszystkie kanty a następnie wecowanie papierem ściernym. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us w międzyczasie klei się skrzydełko Uploaded with ImageShack.us trochę nie tak miało być ale trudno, będziemy coś myśleć :wink: wstępna przymiarka Uploaded with ImageShack.us a tu już z ogonkiem Uploaded with ImageShack.us w tle moja maszyna CNC Uploaded with ImageShack.us jak zrobię coś więcej to się pochwalę 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Powiem krótko i chyba dosyć trafnie. Człowieku, ty masz złoto w rekach ;D Wszystko wykonane od reki, bez wyspecjalizowanych maszyn i urządzeń, już nie mówię o profesjonalnej CNC. Podziwiam fach, zainspirowała mnie twoja praca. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Noo panie "Artystyczny nieład" ) Spałinka czy Ełektłyk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 eptita, jesteś chyba pierwszą osobą dla której moje nieudolne wycinanki stały się inspiracją Mam ochotę go przelecieć na prądzie a potem zobaczymy.. Edit Podczas szlifowania trudno było nie wyrywać kulek ze styropianu i zamiast gładkiej powierzchni wychodziły dziury. Dziś wpadła mi w ręce stara drukarka którą postanowiłem zepsuć :twisted: wyciągnąłem z niej silnik szczotkowy coś ok. 540. Na tokarce dorobiłem odpowiedni adapter który wcisnąłem na wał silnika a następnie dokręciłem za pomocą śrubki kawałek elastycznego tworzywa oraz papieru ściernego. Z tyłu silnika za pomocą kleju na gorąco przykleiłem gniazdo zasilania i podłączyłem zasilacz od rzeczonej drukarki. całość wygląda tak: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Super szlifuje styropian i nie wyrywa kuleczek :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Wykorzystując wolną chwilkę okleiłem skrzydło papierem śniadaniowym a w kadłub wkleiłem wzmocnienia. Uploaded with ImageShack.us Mam też wyciętą ze sklejki 3,5 przednią wręgę. Jutro posklejam statecznik poziomy i może dam radę okleić papierem kadłub. Na chwilę obecną będzie to elektryk, czekam na paczkę z Chinolandii w której przyjdą graty :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 He,he szlifierka super :jupi: z jakiego stropianu to tniesz,chodzi mi o twardość 15,20 :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Adam, albo pomyliłeś działy, albo ten dział powinien nazywać się "Od czego zacząć... budowę wypasionego modelu" :-) Super robota, co do szlifierki, ostatnio wpadł mi w ręce permax 400 - chyba popełnię taka szlifierkę bo pomysł przedni :-) Będziesz krył skrzydła balsą albo fornirem, czy zostają tak jak jest, przy tej rozpiętości przydałoby się je wzmocnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 tytan12, dzięki a co do styropianu to chyba jest 20 ale ręki sobie nie dam uciąć. Adam, albo pomyliłeś działy, albo ten dział powinien nazywać się "Od czego zacząć... budowę wypasionego modelu" :-) Super robota, co do szlifierki, ostatnio wpadł mi w ręce permax 400 - chyba popełnię taka szlifierkę bo pomysł przedni :-) Będziesz krył skrzydła balsą albo fornirem, czy zostają tak jak jest, przy tej rozpiętości przydałoby się je wzmocnić. Przecież to tylko styropianowe wycinanki A dział odpowiedni bo to będzie bardzo bardzo prosta i niskobudżetowa konstrukcja. Cały model zostanie pokryty papierem śniadaniowym na wikol (skrzydło już pokryłem) a następnie... to na razie tajemnica :wink: Dziś przykleiłem wręgę silnikową, a żeby nie odpadła zanim klej zwiąże, przyłapałem taśmą klejącą By xing1978 at 2012-02-23 wkleiłem statecznik poziomy, a za pomocą nitki i trzech pinezek ustaliłem jego prostopadłe ustawienie By xing1978 at 2012-02-23 Za pomocą odpowiednio ukształtowanego grotu lutownicy... By xing1978 at 2012-02-23 \ ...powycinałem otwory w kadłubie By xing1978 at 2012-02-23 By xing1978 at 2012-02-23 cdn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabster Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Genialne pomysły. Naprawdę. Powodzenia w dalszych pracach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARC Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Początek był piękny, a jak to teraz wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Początek był piękny, a jak to teraz wygląda? Budowę oczywiście kontynuowałem ale nic nie pisałem bo forum Kuba popsuł Wycinanka oczywiście już lata, tu na zdjęciu jeszcze bez maski silnika Całość została pokryta papierem śniadaniowym na wikol a następnie oklejona srebrną taśmą, chrom czy jakoś tak. Lotki są napędzane dwoma serwami 9g HXT a ster wysokości serwem 9g Corona, za napęd służy silnik TG 3542 regulator 30A i pakiet 2200mAh Lata jak najzwyklejszy trenerek, bardzo ładnie szybuje a do pierwszego lądowania podchodziłem 3 razy bo przelatywał za lotnisko. Wykonałem nim 3 loty i teraz wisi u mnie w pracy pod sufitem, jednak wolę spaliniaki Teraz byłem pochłonięty troszkę większym projektem 2,3m, 5kg z napędem kosiarkowym 26cm ale to zupełnie inna bajka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARC Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Nooo, na niebie świeci się... jak wiesz co ;-). Jaka waga Ci wyszła? Dałeś duży silnik, ale pewnie wolnoobrotowy. Do podobnych rozmiarów Mustanga z coroplastowymi skrzydłami mam odłożony silnik 3530 kv1400, ale myślę o zamianie na trochę większy ale kv960 lub 760. Szkoda modelu pod sufit, powinien przeganiać komary z łąk ;-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Silnik jest duży bo tylko taki miałem, a właściwie taki dostałem od lotniskowego kolegi No i pochwal się swoim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARC Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Ale jakie kv i waga modelu? Bo taki silnik i dwu kilowego by ciągał po niebie. Nie ma się czym chwalić... kadłub z wielu warstw depronu sklejony, skrzydła z coroplastu wycięte, profil od góry da 3mm depron. Ale odłożyłem na potem, stwierdziłem, że trochę za ambitne dla mnie, kiepsko bym wykończył ;-), ćwiczę na mniejszych depronach i szkolę się w technikach klejenia/pokrycia. Może na jesień, jak ze dwa inne rozbiję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi