fredzio Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Zastanawia mnie, czy ktoś dotarł do informacji o mocy wyjściowej aparatur Graupnera? Mam mx12 i w instrukcji nie znalazłem tej informacji. Gdzieś czytałem, że 100mW, ale tu mi się coś nie zgadza. Moja nowa 9XII ma moc 750mW, co by dawało 7,5x więcej niż mx12... Ktoś może mi to wytłumaczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 750mW to moc elektryczna pobierana przez moduł w.cz, nie podejrzewam żeby była wpakowana w całości w antenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekbrej Opublikowano 26 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 A co Ci się nie zgadza ??? pozdr. Janusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 26 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 W instrukcji 9XII jest napisane "output power: aprox 750mW" i faktycznie po chwili chodzenia moduł w.cz. jest ciepły. W mx12 nic mi się nie grzało, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o jej mocy. Może być tak, że różnica między mocą Graupnerowskich wersji a oryginałów była siedmiokrotna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekbrej Opublikowano 26 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Nie widzę przesłanek ku temu by zaprzeczyć temu faktowi. Poprawne działanie aparatury będzie w jednym i wdrugim przypadku. Zwiększenie mocy do 750 mW daje margines bezpieczeństwa , który może być zbędny jeżeli latasz blisko ( 100-200m) pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Z tego co mi wiadomo istnieją pewne regulacje prawne odnośnie mocy promieniowania takiego nadajnika. Także nie do końca jest tak że każda firma indywidualnie dobiera czy też stosuje różne moce nadawcze (samowola). Bardziej prawdopodobne jest że i te urządzenia muszą mieścić się w pewnych normach. Nie tylko częstotliwość nadawania na dany rynek ale i także moc. Jak to jest w praktyce tego nie wiem? Przykładowo w Polsce dopuszczone są nadajniki o mocy 100mW w odległości 10m od miejsca nadawania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekbrej Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Parametr dotyczący mocy oparty może być na regulacjach prawnych kraju w którym został kupiony. Jeżeli został kupiony w Polsce z legalnego zródła to równiez byłbym zdziwiony tak duzą moca transmittera. pozdr. Ponieważ w swoim zyciu spotkałem się z wieloma dziwnymi zeczami, rownież i w tym przypadku przyjmuje to z całkowitym spokojem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 To chyba jakas trefna instrukcja była ja miałem mx 12 teraz mam mx16s do kazdego radia dostałem instrukcje i w mx12 jak i 16 jest wyraznie napisane 750. 12tka i 16tka maja bardzo dobre koncówki mocy sanyo możesz spac spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.