Marcin15 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Dzisiaj wziąłem się za przewijanie emaxa, silnik przewijany był według tego: Faza 1 1 ząb nawijasz w prawo, idziesz do 2 zęba i nawijasz w lewo,idziesz do 7 zęba i nawijasz w lewo,idziesz do 8 zęba i nawijasz w prawo. Faza 2 3 ząb nawijasz w lewo,idziesz do 4 i nawijasz w prawo,idziesz bo 9 i nawijasz w prawo,idziesz do 10 i nawijasz w lewo. Faza 3 5 ząb nawijasz w prawo,idziesz do 6 i nawijasz w lewo, idziesz do 11 i nawijasz w lewo,idziesz do 12 i nawijasz w prawo. i tego: Emax 2812 http://obrazki.elektroda.net/31_1281207309.gif Uzwojenie w trójkąt jest pokazane w/w rysunek 1z12 ; 4z5 : 8z9 Uzwojenie w gwiazdę 1,4,5 do regulatora a 8,9,12 połączyć razem (zlutować) Przy połączeniu w trójkąt uzyskujemy większe obroty lecz mniejszą siłę, a przy połączeniu w gwiazdę większą siłę na osi, lecz mniejsze obroty. Silnik nawinąłem drutem 0,6mm(z izolacją) po 6 zwojów i podłączyłem w trójkąt, niestety silnik po podłączeniu do regulatora zaczął strasznie szarpać i ciągnąć ponad 20A przy 2s.Pomyślałem więc, że coś zwaliłem, rozwinąłem silnik i nawinąłem wiązką 4 drutów 0,20mm(z izolacją) po 10 zwojów i połączyłem w trójkąt efekt był podobny.Dopiero po podłączeniu w gwiazdę silnik zaczął normalnie pracować. Przy śmigle 7x5 udało mi się uzyskać ciąg 370g przy prądzie 6,3A i pakiecie 3s.Na oryginalnym uzwojeniu silnik pobierał 15A i dawał ciąg 600-700g. Myślałem jeszcze żeby nawinąć silnik wiązką 6 drutów 0,20mm i 7 zwojów,co o tym myślicie? Możecie mi doradzić jaką kombinacje zastosować? Silnik musi kręcić śmigłem 7x5,ponieważ tylko takie wchodzi mi do easy stara. Z góry dzięki :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 http://www.powerditto.de/Schemaditto.html tu są przykłady uzwojeń. Paza tym najpierw się patrzy czy ten tamat był przerabiany. Nie szukać daleko 12 pozycji niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi