viris Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Witam! Na wstępie chcę zaznaczyć, że jestem zielony w temacie elektroniki. Ale po kolei. Kupiłem na allegro silniczek elektryczny: http://allegro.pl/silnik-elektryczny-z-przekladnia-nowy-okazja-i2170018304.html Teraz potrzebuję zasilania. Niestety nie wiem jakie - chodzi mi akumulator żeby można było wielokrotnie ładować (zwykła bateria się szybko wyładuje a jest dosyć droga). Bardzo proszę o pomoc, najlepiej gdyby ktoś podesłał mi link z allegro do odpowiedniego, niezbyt drogiego akumulatora który nadawał by się do tego silniczka. Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Byłoby dobrze jakbyś określił czas pracy jaki chcesz osiągnąć.Jeśli nie ograniczają Cię gabaryty to 12v akumulator 1,3-3Ah tzw. żelowy będzie idealny ze względu na cenę (ok. 30-40zł) i łatwość ładowania.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viris Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Czas pracy silnika to około 0,5-1h dziennie, gabaryty faktycznie nie ograniczają ale co rozumiesz poprzez "łatwość ładowania"? Do tego będzie potrzebna jakaś specjalna ładowarka czy jak to by wyglądało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gjery Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 A co Ty chcesz z tym silnikiem zrobić, jeśli do modelu, to masz taki fajny sklep modelarski, chyba w Twojej miejscowości, przedstaw problem, na pewno doradzą jakie zasilanie wybrać.http://abc-rc.pl/_cms/view/-1/kontakt.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Do takiego akumulatora wystarczy zwykły prostownik samochodowy z regulowanym prądem.Ten twój silnik pochodzi koło 10h bez ładowania przy akumulatorze 1.3Ah. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viris Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 No właśnie nie do końca do modelu - do napędzania pewnej tarczy ale napisałem tutaj - na forum modelarskim ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi (a jak już myślałem że ktoś mi pomoże to albo dostałem bana za wklejanie linków z allegro albo za nieznajomość podstawowych zagadnień a tak jak mówie - nie znam się na tym za dobrze).Ale do rzeczy tarcza ma wagę około 0,3 kg a podpięcie zasilania do gniazdka nie wchodzi w grę ponieważ nie będę mieć takiej możliwości.Dodatkowo chciałbym zapytać jak zamontować włącznik do tego silniczka (i jaki), najlepiej gdyby ktoś wysłał mi link z takim włącznikiem z allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viris Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 PK999 a w domowych warunkach jak naładować taki akumulatorek? Wyciąganie prostownika za każdym razem będzie troche uciążliwe (szczególnie że nie dorobiłęm się jeszcze auta ), wolałbym coś w stylu podłączenia ładowarki do gniazdka "i gotowe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Wypadałoby posiąść trochę wiedzy kiedy robi się coś własnymi rękami. Tylko i wyłącznie z okazji wolnej niedzieli: ładowarka akumulator Taki lub większy, zależy jak często będziesz używał i jak często chcesz go ładować. przełącznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viris Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Dzięki wielkie, tak jak mówię - uczę się dopiero więc proszę o wyrozumiałość. Możesz mi jeszcze powiedzieć jak taki przełącznik podpiąć do silniczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gjery Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 jak taki przełącznik podpiąć do silniczkaChłopie a ile Ty masz lat, w profilu pisze 24, o takie coś nie zapyta nawet 10-cio latek. No jeszcze wujek, czy ciotka google Ci pozostała. Dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viris Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Panie Jurku :DTo że Pan ma 46 lat i jest Pan osobą znającą się na elektronice, nie znaczy, że wszyscy wokół są równie obeznani w tym. Tak jak napisałem NIE ZAM SIĘ NA TYM oznacza nic innego jak "nie mam zielonego pojęcia o tym" a wiek do tego nie ma tutaj nic. Mogę mieć 10 lat a mogę mieć 80 i pisząc na tym forum liczę że uzyskam odpowiedź a nie wymądrzanie się fachowców i udowadnianie mi że się na tym nie znam bo sam o tym wiem. Co do Google, jest to idiotyczny utarty schemat: nie wiesz - wpisz w google, ale żeby tam coś było trzeba to pierwsze napisać, od tego jest to forum i nikt mi nie wmówi, że nie mogę zadać tutaj pytania "jak podłączyć przełącznik do silniczka". Myślę, że Pan podobnie jak ja, nie urodził się z wiedzą, taką którą Pan teraz posiada. Jeżeli miał Pan to szczęście, że ktoś pokazał kiedyś Panu na czym to wszystko polega to pozazdroszczę, a jeżeli jest Pan tzw "samoukiem" to zapewne miał pan na czym się uczyć - metodą prób i błędów, niestety ja nie mam, więc proszę o odpowiedź na moje pytanie a nie odsyłanie mnie w zakamarki internetu - żebym sobie poczytał i dopiero mógł nawiązać z Panem rozmowę "na poziome". Jeżeli przeczytał Pan to, to dziękuję za wytrwanie i czekam na odpowiedź na poziome - intelektualnym bo takie wywyższanie się pasuje do 10-latka a nie człowieka na profilu którego pisze że ma 46 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Połącz to tak http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=8011 :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viris Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Dziękuję bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gjery Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Taki akumulator z obrazka potrafi dać spory prąd zwarciowy. Należy zachować ostrożność, oraz założyć w obwód bezpiecznik. Najlepiej zaraz przy akumulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi