RossiQ Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam. Mam zamiar zbudować pierwszego 2 silnikowca opartego na znanych mi konstrukcjach. Mam klika pytań odnośnie silnika i śmigieł. Model powinien do lotu ważyć coś kolo 2 kg, raczej mniej niż więcej. Może uda się zejść do 1,5 kg. Co do silników to chcę zastosować 2x 430W kv1400. Pytanie czy takie silniki wystarczą do takiego modelu i jakie śmigła zastosować zwłaszcza że chcę mieć 3 łopatkowe. Czy jest jakiś przelicznik „mocy” śmigieł z 2 łopatkowych do 3 łopatkowych? Śmigło 7x4 = śmigło YxYxY Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Jeżeli ostały się po przenosinach stare tematy, to powinieneś znaleźć dokładny wzór na przelicznik. W skrócie średnicę się powiększa o 1", a skok zmniejsza. Są to jednak wartości orientacyjne i przybliżone. Dokładny wzór pozwala je dokładnie wyliczyć i dobrać najbliższe zamienniki z oferty rynkowej. Niestety, z pamięci go w tej chwili nie przytoczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 W skrócie średnicę się powiększa o 1", a skok zmniejsza. Średnicę też się zmniejsza przy przejściu z 3 łopatek na 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RossiQ Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Średnicę też się zmniejsza przy przejściu z 3 łopatek na 2. Reasumując skrzydło 8x6 to to samo co 7x5x3 ?? to trzy to chyba chodzi o łopaty prawda ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 To są dosyć duże przybliżenia (zasada "1 cal mniej" nie może tak samo działać dla średnicy śmigła 7 cali i np.10 cali). Wg mnie należy zmniejszyć średnicę przy zwiększeniu liczby łopat porównując pobór prądu (skok zachowałbym ten sam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RossiQ Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 OK a silniki do takich gabarytów to będą OK ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi