kmada Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 General Aircraft G1-80 Skyfarer Samolot tak prosty w pilotażu jak jazda samochodem, zbudowano 17 egzemplarzy. Modelik w skali 1:8, wykonany z pianki podłogowej i kilku drewienek. Rozpiętość: ~1197 mm Długość: ~839 mm Waga do lotu: 630 g Napęd: E-MAX CF2822 Śmigło 9x4,7 lub 10x4,7 Akumulator: LiPo 3S 1300mAh Plan opracowany na podstawie materiałów znalezionych w sieci, zwłaszcza najnowszej wersji gumówki autorstwa pana Earl Stahl oraz dostepnych zdjęć Budowa: Ściany kadłuba - 6mm, nacięcia w linii załamań. Wręgi z balsy twardej 4mm, podłoga i łoże skrzydła sklejka "owocówka" 3mm Przednia rama z podłużnicami z sosny 6x3mm oraz zamocowane wręgi ogona. Kadłub przed zamknięciem: Budowa skrzydła - żebra pianka 6mm, pokrycie 3mm, dźwigar 10x6 mm - sztywna, ciężka deska... serwa owinięte taśma i wklejone. Klapolotki - inaczej niż w oryginale gdzie klapa i lotka są osobne. Wykańczanie: W trakcie budowy po próbach malowania wykonywałem nowe skrzydło i zespół stateczników - pokryte farbą przy schnięciu wypaczyły się. Zrezygnowałem z malowania na rzecz białej taśmy pakowej - co jednak wygląda kiepsko, widać łączenia, przebija kolor zielony... do tego prasowanie taśmy znów wypaczyło elementy - lotka lewa jest podwinięta na końcówce, statecznik poziomy (3 warstwy depronu 3mm i balsa 3mm w krawędziach łączenia statecznika ze sterem) wygięty w U... już wymieniony na konstrukcje bez balsy i bez prasowania taśmy. Efekt pokrycia był tak kiepski, że zrezygnowałem z detali takich jak zastrzały, wydech silnika, owiewki goleni, czy wnętrze kabiny oraz numerów rejestracyjnych (powinno być NC 29030 - egzemplarz najprawdopodobniej kiedyś taki zielony, obecnie niebieski odbudowany i w muzeum. Efekt końcowy: I Loty! Oraz filmik z lotów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Śliczniutkie maleństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi