Skocz do zawartości

silnik 3F

Marcinmb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam silnik z napedu dysku twardego...i mam pytanko :D czy ten silnik moge zadoptowac do mojego motoszybowca?? :P :mrgreen: rzekomo owy silnik ma 5400obr/ i jest na 12 V-czy potrzebne sa jakies wieksze przeróbki tego silnika?czy to sie bedzie spisywac w modelu??z góry wielkie dzieki za odp :roll: :D

Opublikowano
mam silnik z napedu dysku twardego...

Generalnie ilość zębów/ramion statora (tego czegoś na czym nawijamy drut) musi być podzielna przez 3.

I ten stator ma być podobny do tych tutaj: http://forumrc.alexba.eu/page2.html

rzekomo owy silnik ma 5400obr/ i jest na 12 V

Same obroty i napięcie zasilania nie wystarczą, bo nie wiadomo pod jakim obciążeniem silnik je osiąga (w naszych zastosowaniach obciążeniem jest śmigło).

Popatrz na te silniczki powyżej i napisz jaki jest ten Twój (średnica i grubość statora, ilość zębów) - wtedy coś się wymyśli :D

PS

Silnik krokowy to chyba się nie nadaje, przynajmniej taki typ, jaki ja znam - ale ekspertem to nie jestem.

Opublikowano
czy potrzebne sa jakies wieksze przeróbki tego silnika

Raczej tak :)

W podanym linku masz opis, więc rozbieraj silnik, aż wydobędziesz stator.

Postaraj się nie uszkodzić oryginalnego łożyskowania (może uda się je wykorzystać).

To sam początek przeróbek.

Opublikowano

Rozebrałem chyba 6 dysków twardych. Żaden z silników nie nadawał się na szybką przeróbkę, jak np. niektóre z napędów CD. W moich do wykożystania tylko statory (ewentualnie łożyska, ale w innych zastosowaniach), a całą resztę trzeba dorabiać: rotor, piasta łożysk, mocowanie. Dużo łatwiej przerobić odpowiedniego CD, zwłaszcza początkującemu, można ominąć obróbkę skrawaniem i ślusarskie wyczyny :wink:

Opublikowano

Druga sprawa modelarstwo to zajęcie dla ludzi niebojących się czytania i szukania informacji , na tym forum i na forum alexa wielokrotnie było opisywane jak działa silnik bezszczotkowy a tu walisz posta za postem kompletnie bez znajomości tematu trochę niepoważnie to wygląda. By nie było że sie tylko czepiam wskrócie wyglada to tak , silnik bezszczotkowy ma trzy uzwojenia i to regulator odpowiednio przełączając prąd płynący przez uzwojenia powoduje obrót rotora. [/code]

Opublikowano

Potwierdzę co Piotr mówił, z dysków to przydatne są tylko statory, rozebrałem ok. 30-40 dysków i nie znalazłem ani jednego nadającego się do przeróbki bez użycia tokarki, co innego CD, mam nawet takie 2 okazy, które trzeba tylko przewinąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.