Marcinmb Opublikowano 1 Października 2007 Opublikowano 1 Października 2007 witam mam silnik z napedu dysku twardego...i mam pytanko czy ten silnik moge zadoptowac do mojego motoszybowca?? :mrgreen: rzekomo owy silnik ma 5400obr/ i jest na 12 V-czy potrzebne sa jakies wieksze przeróbki tego silnika?czy to sie bedzie spisywac w modelu??z góry wielkie dzieki za odp :roll:
olo Opublikowano 1 Października 2007 Opublikowano 1 Października 2007 To zależy czy dysk jest ATA czy SATA ?
Marcinmb Opublikowano 1 Października 2007 Autor Opublikowano 1 Października 2007 a który jest lepszy??(nie bardzo sie na tym znam i po prostu mam taki sil z serwisu komputerowego...podobno jest to jakis sil krokowy)
hubert_tata Opublikowano 2 Października 2007 Opublikowano 2 Października 2007 mam silnik z napedu dysku twardego... Generalnie ilość zębów/ramion statora (tego czegoś na czym nawijamy drut) musi być podzielna przez 3. I ten stator ma być podobny do tych tutaj: http://forumrc.alexba.eu/page2.html rzekomo owy silnik ma 5400obr/ i jest na 12 V Same obroty i napięcie zasilania nie wystarczą, bo nie wiadomo pod jakim obciążeniem silnik je osiąga (w naszych zastosowaniach obciążeniem jest śmigło). Popatrz na te silniczki powyżej i napisz jaki jest ten Twój (średnica i grubość statora, ilość zębów) - wtedy coś się wymyśli PS Silnik krokowy to chyba się nie nadaje, przynajmniej taki typ, jaki ja znam - ale ekspertem to nie jestem.
Marcinmb Opublikowano 2 Października 2007 Autor Opublikowano 2 Października 2007 to jest podobny silnik... http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/akcesoria/silnik_cd/12.html
hubert_tata Opublikowano 2 Października 2007 Opublikowano 2 Października 2007 czy potrzebne sa jakies wieksze przeróbki tego silnika Raczej tak W podanym linku masz opis, więc rozbieraj silnik, aż wydobędziesz stator. Postaraj się nie uszkodzić oryginalnego łożyskowania (może uda się je wykorzystać). To sam początek przeróbek.
Pietrek Opublikowano 2 Października 2007 Opublikowano 2 Października 2007 Rozebrałem chyba 6 dysków twardych. Żaden z silników nie nadawał się na szybką przeróbkę, jak np. niektóre z napędów CD. W moich do wykożystania tylko statory (ewentualnie łożyska, ale w innych zastosowaniach), a całą resztę trzeba dorabiać: rotor, piasta łożysk, mocowanie. Dużo łatwiej przerobić odpowiedniego CD, zwłaszcza początkującemu, można ominąć obróbkę skrawaniem i ślusarskie wyczyny :wink:
attyla Opublikowano 3 Października 2007 Opublikowano 3 Października 2007 Druga sprawa modelarstwo to zajęcie dla ludzi niebojących się czytania i szukania informacji , na tym forum i na forum alexa wielokrotnie było opisywane jak działa silnik bezszczotkowy a tu walisz posta za postem kompletnie bez znajomości tematu trochę niepoważnie to wygląda. By nie było że sie tylko czepiam wskrócie wyglada to tak , silnik bezszczotkowy ma trzy uzwojenia i to regulator odpowiednio przełączając prąd płynący przez uzwojenia powoduje obrót rotora. [/code]
tomekr Opublikowano 3 Października 2007 Opublikowano 3 Października 2007 Potwierdzę co Piotr mówił, z dysków to przydatne są tylko statory, rozebrałem ok. 30-40 dysków i nie znalazłem ani jednego nadającego się do przeróbki bez użycia tokarki, co innego CD, mam nawet takie 2 okazy, które trzeba tylko przewinąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.