pyton Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Witam ! Po przyjeżdzie z uczelni postanowiłem troche polatać na symulatorze ,podłączam aparature do kompa i nic sie nie dzieje, Następnie sprawdzam wszystko i okazało sie ze dziwnym trafem pakiet od apki spuchł i sie wyładował tylko czemu?? Po sprawdzeniu zobaczyłem ze na cele jest ok 3V czyli niby ok? ale to spuchnięcie? Naładowałem do ok 11.2V i po nocy zobaczyłem ze pakiet ma napięcie juz 10,4V i to w jedna noc i dalej jest spuchnięty. Pakiet to turnigy 2650 i 1C był w tgy 9x nigdy nie ładowany na fulla!! max 12V i min.10,4V ,ładowany ładowarką mikroprocesorową prądem max 1A! . Czy jest szansa na uratowanie pakietu?? i czemu spuchł i sie wyładował?? sam mam nie jeden turnigy i nie mialem problemów nigdy a tu nagle takie cos i to w aparaturze;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) Co tu gdybać, pewnie wada fabryczna i dlatego długo nie pociągnął. Podobny przypadek, pakiet Rhino 30C. Dosłownie delikatny przelot dwupłatem czy wszystko ok i lądowanie...patrze pakiet spuchnięty, napięcia ok-co zrobić takie życie, drugi taki sam pakiet po 1.5 twardy jak ..... np. skała. Co zrobić z takim pakietem, jak dla mnie utylizacja-można do lodówki na 10 zdrowasiek, nie zawsze pomaga Edytowane 12 Maja 2012 przez pawel4090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Podczas pisania postu w/w skończyłem ładować wspomniany pakiet jeszcze raz! naładowałem pradem 0,8A do 11,9V nastepnie wyniosłem do garażu i sprawdziłem napięcia jak sie okazało spadło napiecie o 0,1V w ciagu 10min, nie dawałem nadziei pakietowi. Ale jednak przed chwilą poszedłem sprawdzić co z nim, i jak sie okazało wygląda normalnie, napiecie pozostało niezmienione czyli 11,8V, na celach tez podobne napięcia normalnie szok mineło 5h i pakiet wydaje sie ok:) jeszcze jutro sprawdze co z nim i zobaczymy. Tylko pytanie czy używać go po takim spuchnięciu? jesli sie okaze ze jest juz cały i trzyma prąd? zaufać czy wywalić? Napewno obserwować! a szkoda wywalac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Zawsze jest szkoda jak pisałem, wyrzucić i zapomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 w zasadzie masz racje aczkolwiek ponad 6miesięcy temu mialem podobnie z innym pakietem tym razem w modelu, gdzie po lekkiej kraksie spuchła jedna cela a po tem wszystko wróciło do normy i dziś smiga pakiet dalej! Wiec moze odczekac zobaczyć i jeśli wszysko bedzie dalej chodziło to uzywać dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Niby tak, ale pakiet już zawsze będzie podejrzany i nigdy nie będzie godny zaufania. Nie wiesz, czy nie odmówi ci współpracy w samym środku lotu, nad mało przyjaznym miejscem spadania, czy też nie doprowadzi do pożaru w modelu, co skończy się tak, że nie będzie czego ratować. Ja bym takiego pakietu nie używał do niczego poważnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Ano właśnie a to jest jeszcze pakiet w aparaturze, czyli lepiej zakupic nowy.Tylko czy zaufac jeszcze raz marce turnigy i kupić taki sam czy moze inny np.Rhino? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Ano właśnie a to jest jeszcze pakiet w aparaturze, czyli lepiej zakupic nowy.Tylko czy zaufac jeszcze raz marce turnigy i kupić taki sam czy moze inny np.Rhino? Witam, z markami można próbować, ale te z HK łączy często wspólna cecha - marna jakość. NIe da się zrobić bardzo dobrej rzeczy za bardzo małe pieniądze, Dlatego mamy np. Mercedesa, VW, Skodę, Dacię. NIE RADZĘ UŻYWAĆ TAKIEGO PAKIETU. Modelu, domu, czy mieszkania (swojego i kilku wokół) będzie bardziej szkoda niż tych paru zł. za pakiet (JAK SIE ZAPALI podczas lotu lub ładowania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LQ Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Witam. O ile mnie oczy nie mylą mowa tu o pakiecie do aparatury - a większość z was pisze o pożarze w modelu w czasie lotu, całkowitej awarii i utracie sterowności - nie wiem jak wy ale ja nie latam swoja aparaturą sterując z ziemi modelem Co do pakietu to wywal go i kup nowy - właśnie dlatego ze to pakiet do aparatury - ryzykujesz więcej niż z lotem z padniętym pakietem w modelu - radio może się zachowywać w bliżej nie określony sposób ze względu na sprawność prądowo napięciową takiego umarlaka - np. nagle skrócić zasięg do 5 m. Oczywiście zawsze jednak to kwestia własnego wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Co do pakietu to wywal go i kup nowy - właśnie dlatego ze to pakiet do aparatury - ryzykujesz więcej niż z lotem z padniętym pakietem w modelu - radio może się zachowywać w bliżej nie określony sposób ze względu na sprawność prądowo napięciową takiego umarlaka - np. nagle skrócić zasięg do 5 m. Z pewnością pakiet nagle utraci pojemność całkiem odetnie zasilanie i model spadnie... Masz w turnigy alarm przed niskim napięciem jesli pakiet będzie faktycznie zdychający to zacznie pipczeć a ty wylądujesz. Nie ma tak że z pakietu w 1 sekundzie ucieka cały prąd i nadajnik się wyłącza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi