marpiso Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Witam. Odbyłem inauguracyjny trzy sekundowy lot moim pierwszym samodzielnie zbudowanym modelem. Gleba, że aż miło. Uszkodzenia nie są zbyt poważne i model jeszcze poleci. Złamałem jednak wał w silniku Tower pro i muszę zrobić sobie nowy. Mam jednak problem z wyjęciem ośki. W zasadzie to już ją wyjąłem tyle tylko, ze wyszła z łożyskiem. Pozdejmowałem podkładki i wybiłem ośkę z silnika. Łożysko siedzi na ośce mocno i nie wiem, czy ciągnąć na chama, czy też zdjąć je sposobem? Nie chcę zniszczyć silnika do reszty jeżeli jeszcze tego nie zrobiłem. Szukałem na tym forum, ale nie znalazłem opisu zdejmowania ośki. Prawdę mówiąc bardzo ciężko czyta się forum w nowej szacie. Litery uwierają w oczy. Jeżeli jednak jest już taki temat, to poproszę o link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Ściągaj łożysko z wału w kierunku którym wał był w silniku (po części nie uszkodzonej wału).` Nałóż rurkę, odpowiedniej średnicy, na wał, tak żeby rurka oparła się o wewnętrzną bieżnię łożyska, a drugi jej koniec oprzyj o coś twardego i delikatnie spróbuj wybić wał (jeżeli nie masz odpowiedniego ściągacza). Możesz posmarować też wał ze strony, w którą będziesz wybijał łożysko, jakimś smarem lub np WD40 (lepiej penetruje) - tylko nie zalej całego łożyska bo możesz przy odrobinie "szczęścia" wypłukać fabryczny smar i łożysko zacznie hałasować. Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marpiso Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Oki, spróbuję delikatnie oddzielić ośkę od łożyska. Dam znać jak poszło. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Łożysko po takiej kolizji gdzie łamie się wał i tak do wymiany, nie certol się tylko wstawiaj nowy wał z lepszym łożyskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi