Skocz do zawartości

projekt Turbinka :)

Mikeosw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chcę stworzyć turbinkę do napędu małego depronowego tunelowca.

zaczęło sie od tego, że dostałem od siostry suszarkę w której to jej kochany piesek pozbył sie kabla.

37.jpg

Już częściowo rozłożony dawca :)

36.jpg

38.jpg

średnica wirnika to 55mm

obudowy w najszerszym miejscu 65mm

39.jpg

jeszcze trzeba pozbyć sie ogrzewania .

Turbinka z samym silnikiem (wygląda na 400 ale napięcie znamionowe ponad 12 volt )

waży 83 gramy.

40.jpg

Mam zamiar zastosować w niej popularny dzwonek TP i sterować to regulatorkiem 30A TP i zasilać z 3S1P 2200 (Lub 3S1P 1800)

Plany :

odchudzić obudowę i wygładzić zbędne "kikuty"

wymiana silnika na "dzwoneczek"

sprawdzenie osiągów na podanym zestawie

przy odrobinie szczęścia zamontowanie tego w depronowym dziwadełku o takim napędzie ale to już w innym dziale:)

Dalsza relacja niebawem

Opublikowano

Projekt bez szans powodzenia. Dzwoneczek TP się nie nadaje z powodu zbyt niskich obrotów/V - aby miało to jakiś sens musisz szukać silników wysokoobrotowych. Turbinka o średnicy 55mm potrzebuje bardzo wysokich obrotów aby mogła wytworzyć jakikolwiek rozsądny ciąg a to znów inna wytrzymałość materiałowa, waga, wyważenie nie wspomnę już o odpowiedniej liczbie łopatek, profilu itp. Wielu było już przed tobą... koszt kupnej małej turbinki jest już dziś bardzo niski więc nie ma sensu robienie sobie pod górę.

Opublikowano

Uważaj z tym wiatrakiem. Gdzieś w necie na jakiejś anglojęzycznej stronie widziałem opis, jak gościu robił turbinke z wentylatora od procesora. Łopatki od wiartraka rozleciały się w drobny mak, odłamki wbiły się w podłoge. Skwitował to tylko stwierdzeniem że cieszy się że żyje.

Opublikowano
widziałem opis, jak gościu robił turbinke z wentylatora od procesora. Łopatki od wiartraka rozleciały się w drobny mak

Napęd modelarski gdy go przeciążymy, też można rozwalić.

Jakieś 2 tygodnie temu rozwaliłem w pył :) EDF75 za pomocą inrunnerka HXT2445 (Kv3900).

Przy około 40000obr/min w ułamku sekundy wszystkie łopatki "odfrunęły".

Wracając do tematu turbinka-silnik z CD.

Kiedyś eksperymentowałem z wysokoobrotowym silniczkiem ze statora CD romu, ale z turbiną EDF55 GWSa (wiatraczek bardzo podobny do tego z suszarki).

Obrotów silnika niestety nie znam, ale był robiony do stosowania w przekładni i były one większe niż w "normalnych" outrunnerach (mało zwojów, połączenie trójkąt).

Faktycznie efekty były takie, że uzyskałem ciąg rzędu 100g i porównując z ciągiem osiąganym na fabrycznym inrunnerze zrezygnowałem (obrotomierza wtedy nie miałem i dlatego porównywałem ciąg).

Natomiast do jakiegoś ślizgu pewnie może by wystarczył.

Tu takie niewiadomo co z EDF55 i inrunnerem Feigao2040 (Kv3200):

dziwak10.JPG

Sczegół sterowania ciągiem :lol:

dziwak11.JPG

Oraz malutka próbka w ruchu (jeździło toto po wszystkim niezależnie od podłoża - również po betonie):

http://www.szabatowski.livenet.pl/hubert/hubert/slizgi/DSCN4618.MOV

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.