Peter Opublikowano 16 Października 2007 Opublikowano 16 Października 2007 Odbiornik 2.4GHz,tzw.diversity. Odbiornik dziala w tym systemie na kanle 4 tj. przy czestotlowosci 2468 MHz. Tor foni w odbiorniku pracuje w systemie stereo.Ale pracuje tylko jeden kanal. Podaruje go osobie ktora jest w stanie wykonac prosty uklad elektroniczny,stabilizator,plytke itd. Licze na to ze przedstawi caly proces rowniez na forum Schemat ideowy znajduje sie pod tym linkiem. Diversity receiver Airwave Module 635 Datasheet http://www.intelligentflight.com.au/specs/AWM635RX_Spec_V4.pdf Test demo http://www.webx.dk/rc/video-wireless/635whip.wmv http://www.webx.dk/rc/video-wireless/635div.wmv By w pelni wykorzystac jego mozliwosci,potrzebne sa dwie anteny i nadajnik z ta czestotliwoscia j/w.
Killerus Opublikowano 17 Października 2007 Opublikowano 17 Października 2007 Jestem chętny, myśle, że nie będzie problemu wykonać taką płytke, w sumie nie ma tam za dużo elementów !! Musze sobie tylko wymiary spisać i pomyśle jak już będe w domu dziś po pracy, potrzebuje jeszcze jedynie informacji, czy tam sygnał jest wyprowadzony na PINach, czy tak jak widze na filmach jest po prostu styki są na laminacje ?
Peter Opublikowano 17 Października 2007 Autor Opublikowano 17 Października 2007 Ok,skoro poradzisz sobie z tym,ciesze sie ze bede mogl pomoc w udoskonaleniu Twojego systemu.Pomocne moga sie okazac te fotki W pliku pdf to widac.Wyprowadzenia sa na pinach. Powodzenia. Prosze o kontakt na PM
Killerus Opublikowano 17 Października 2007 Opublikowano 17 Października 2007 Jak tylko wróce do domu, to zaczne sobie plytke projektować, z tymi zdjęciami, to powinno być dość proste, bo wszystko jest jak na dłoni ;-)
mieczotronix Opublikowano 17 Października 2007 Opublikowano 17 Października 2007 ja też mam taki moduł, ale nie miałem czasu jeszcze nic z nim zrobić. Czy mogę się zapisać na jedną płytkę? (pokryję koszty) Co do pinów to są 2 równoległe rzędy po 13 pinów w rastrze 2,54 w odległe od siebie o 24 mm.
Killerus Opublikowano 17 Października 2007 Opublikowano 17 Października 2007 Mieczo.. ja to zrobie sobie amatorsko w domu, najprostszą metodą, czyli mazak i wytrawiacz, bez bawienia sie w programach do projektowania plytek, nie wiem ile mam teraz laminatu w domu (na pewno byl jednostronny), ale jak go wystarczy to zrobie tylko nie oczekuj, ze będzie tak pięknie wyglądała jak ta na fotkach Kurcze nie mam laminatu, w sobote skocze do sklepu i kupie zapas :jupi:
Killerus Opublikowano 20 Października 2007 Opublikowano 20 Października 2007 Byłem dziś przed pracą w sklepie el. po laminat , no i zonk, sklep czynny w soboty od 9:00, a ja w pracy musze być na 8:30, więc zakup przesuwam na poniedziałek
Killerus Opublikowano 24 Października 2007 Opublikowano 24 Października 2007 Dobra, kupiłem laminta i zabralem sie do roboty. Najpierw trzeba było przyciąć płytke do zamierzonych rozmiarów, ja obralem sobie 9x6 cm. Troche sie brzeszczotem namachałem, rozpiłować dobry laminat nie jest tak prosto ! Potem narysowałem cieńkopisem obrys odbiornika i miejsce na PINy Następnie nawieciłem wkrętarką otwory pod piny odbiornika, troche mi krzywo wyszło, ręka mi się trzęsła, ale nie powinno być problemu z włożeniem modułu ;-)
Peter Opublikowano 24 Października 2007 Autor Opublikowano 24 Października 2007 Proponuje,z wierceniem otworow wstrzymaj sie,do czasu az nie bedziesz mial modulu. Czas dotarcia trudno mi teraz okreslic ( zazwyczaj max 4dni) ale dzis dostalem dwie paczki z Polski po14 dniach od nadania-strajk krolewskich pocztowcow :oops:
Killerus Opublikowano 24 Października 2007 Opublikowano 24 Października 2007 Już nawierciłem, nawet reszte otworów nieszczęśnie łamiąc moje jedyne wiertło 1mm, pare dziurek musiałem wywiercić wiertłem 1,5mm Następnie mazakiem zamazałem wszelkie potrzebne połączenia (po obu stronach) z tym, ze na górnej stronie jest tylko masa - nie zamazywałem miejsc, które nie będą masą ! Widok strony spodniej Teraz znikam do piwnicy poszukać wytrawiacza, jeśli go znajde, to płytka jujż dziś powinna być gotowa !! PS. Mieczo na Twoją płytke będziesz musiał poczekać aż kupie wiertło ;-)
Peter Opublikowano 24 Października 2007 Autor Opublikowano 24 Października 2007 Wyproadzenia do gniazd antenowych proponuje skroc maksymalnie.Kazde z nich ma o dwa otwory za malo.
Killerus Opublikowano 25 Października 2007 Opublikowano 25 Października 2007 Wiem wiem, ale pisałem, że połamałem wiertło i musze kupić nowe. Płytka jest większawa niz ta ze twoich zdjęć, ale zawsze jeszcze można ją przyciąć po nawierceniu i wytrawieniu. (płytke już wytrawiłem)
Killerus Opublikowano 25 Października 2007 Opublikowano 25 Października 2007 No i płytka wytrawiona, kupiłem dziś obudowe i wymiary płytki jak ulał do niej pasują !!! Może jeszcze uda się zamontować wewnątrz aku :idea: ?? Zobaczymy, a na razie wyglada to tak : Teraz tylko czekam na modół od Petera i gniazdka SMA, potem musze poprzymierzać powiercić brakujące otwory do gniazd i jak wszystko będzie ok, to używając tej płytki zrobie drugą dla Mieczotronix'a ;-) Mieczu, może taką obudowe też będziesz chciał ?? Łatwo ją będzie na statywie zamontować ;-) Nieprzychylna Krytyka ;-) i sugestie mile widziane !
mieczotronix Opublikowano 25 Października 2007 Opublikowano 25 Października 2007 nie, dzięki za obudowę - mam jakąś w pudle z klamotami, a poza tym pewnie w termokurczkę to zapakuję i dam rzepa, żeby do kasku przyczepić. Jeszcze sprawa gniazdek Problem jest taki, że są dwie wersje SMA - w której antena ma bolec i RSMA albo RP SMA czyli Reverse Polarity SMA - w której antena ma dziurkę Te RSMA są bardziej popularne, bo komputerowe karty 2.4 GHz i routery je wykorzystują. Na allegro są w cenie od 1-2 zł wzwyż (tyle też są warte). Natomiast w przypadku gniazdek SMA, trudno dokupić potem anteny do nich. Wiem, bo właśnie popsułem sobie jedną taką antenę i cały wieczór szukałem wczoraj w internecie sklepu, który by takie miał. Prawie nic nie znalazłem, więc w sklepie w którym kupowałem gniazdka SMA na płytkę (www.tme.pl) szukałem gniazdek RSMA na płytkę i okazało się, że takich w ofercie nie mają. A ty skąd będziesz brał gniazdka SMA - od Piotra z UK, czy będziesz tu kupował?
-==PEGAZ==- Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 Ja proponuję zajrzeć na http://www.dipol.com.pl/ Zawsze mają różne typowe i nietypowe złączki.
Killerus Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 Gniazda SMA kupiłem na allegro, a dokładnie u tego sprzedawcy: http://allegro.pl/show_user.php?uid=5026537 Anteny na SMA czyli z polcem wewnątrz można kupić w każdym sklepie w Polsce zajmującym się video monitoringiem, np tu: http://www.capslock.pl/produkty/_(wai050)_wireless_antena_5dbi_rsma_-_gumowa/18535 http://www.sklep.abad.pl/index.php?id=27488&type=show_prod http://www.rav.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=494&flypage=shop.flypage&product_id=10796&option=com_virtuemart&Itemid=26&vmcchk=1 Mam nadzieję, że pomogłem ;-)
mieczotronix Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 Czy masz już te anteny? - Czy są rzeczywiście z bolcem? W opisach anten z tych trzech linków stoi jak wół "RSMA". http://en.wikipedia.org/wiki/SMA_connector#Reverse_polarity_SMA Większość anten do routerów ma RSMA czyli złącze z dziurką. Jeśli na płytkę kupiłeś też gniazdka RSMA, to ok. Ja mam gniazdko na płytce SMA i dlatego szukam anten z bolcem. Powód zastosowania gniazdek SMA (dotąd dla mnie niejasny) znalazłem w wikipedii RP-SMA connectors are widely used by Wi-Fi equipment manufacturers to comply with specific local regulations, e.g. the FCC, which are designed to prevent consumers from connecting antennas with gain and therefore breach compliance. Czyli lepiej nasz odbiornik zbudować na gniazdkach SMA (a nie RSMA) bo będzie można podpinać anteny z lepszym zyskiem.
Killerus Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 Kiedyś kupiłem takie anteny i były ok, zapytaj sprzedawcę dla pewności przed zakupem, ale w opisach pisze , że jest bolec !!!
Peter Opublikowano 26 Października 2007 Autor Opublikowano 26 Października 2007 To moze ja napisze nie ,,technicznie'' tylko bardziej obrazowo. Gniazdo na plytce.Gniazdo do montazu w druku.na zewnatrz powinno miec dlugi i pelny gwintJeslijestinaczej,mogabyc dedykowane do okreslonego typu wtyku antenowego..Gniazdo jest typu female-czyli zenskie.Antena z bolcem jest nakrecana na ten gwint. To jest prawidlowa konfiguracja. Niektore maja b.mala dziurke z boku obudowy gniazda,inne, tansze, nie.Oraz glebokosc osadzenia wewnatrz gniazda.Niektore sa pelne,inne tansze,maja wsuniete zlacze do srodka ok 1-2 mm.Ale te szczegoly sa pewnie malo istotne. :rotfl: Aha,w mikrofalach nie ma takiego pojecia ze mozna podpiac lepsze anteny. Te drozsze gniazda maja prawdopodobnie te nieistotne cechy w/w.
jasiekbrej Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 Aha,w mikrofalach nie ma takiego pojecia ze mozna podpiac lepsze anteny Peter, czy mógłbyś wytłumaczyć oco tu chodzi???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.