Skocz do zawartości

zrzutniki bomb w makietach

Arek Pniewski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:D Tomku

mysle , ze przydalby sie jakis dobry elektronik na forum,ktory by moze w wolnej chwili sie tym zajol "dla dobra ogulu"....wiem ze w dzidiejszym czasie mozna takich ludzi ze swieczka szukac, ale moze by sie ktos znalaz ..... i mozna cosik takiego samemu potem wykonac ... miniaturowe elektromagnetyczne silowniczki,( tez sa wykonalne albo mozna pozyczyc od modelarzy kolejek elektrycznych :wink: ) moze jakis scalaczek i elektronika z zepsutego serwa moze dalyby jakies efekty , gdzies czytalem :idea: ze mozna uzyc tej elektroniki rowniez jako wlacznikow do roznych uzadzonek w modelarstwie ..... temat jest otwarty wiec mozna sie wypowiaddac co o tym myslicie....przeciez znamy to powiedzenie ze Polak potrafi.... :mrgreen:

Opublikowano

) moze jakis scalaczek i elektronika z zepsutego serwa moze dalyby jakies efekty , gdzies czytalem :idea: ze mozna uzyc tej elektroniki rowniez jako wlacznikow do roznych uzadzonek w modelarstwie .....

Eee, po co tyle komplikacji, mozna przeciez duzo prosciej... Ja bym to mechanicznie zrobil. servem napedzane, albo elektromagnesem... Dziurka, drucik jako zawleczka i juz.. Po co zycie sobie komplikowac..

Baxter12

Opublikowano

Sam sterowniki procesorowy byłoby dosyć ławo zrobić.

Co innego mechanizm zrzutowy. Na teraz mi tylko do głowy przychodzi sterowanie zwrotnic do kolejki:-)

Ogólnie to trzebaby zrobić po prostu zatrzask odciągany elektromagnesem. W sumie jakby się uprzeć, to po rozbebeszeniu jakiegoś małęgo przekaźnika na 5V byłoby wszystko w komplecie...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo fajny bajer.

Można by było zrobic coś takiego na zasadzie elektromagnesu z rdzeniem jak w silnikach 3f

do bombki można by przykleic magnesik neodymowy, też taki jak w silniczkach 3f

wtedy magnes przyciąga do rdzenia nawet bez podania zasilania do elektromagnesu a jak podajesz napiecie do elektromagnesu (+/- lub -/+ , zależne od kierunku pola magnetycznego na magnesie przy bombce) wtedy elektromagnes przyciąga magnes lub go odpycha i po sparwie, bombka jest odrzucona od modelu.

Sterowanie na jakims małym procku + 6 tranzystorków do sterowania elektromagnesami i gotowe.

Co wy nato?

• 1 rok później...
Opublikowano

Jeśli znajdzie się programista który oprogramuje uC to ja mogę się z miłą chęcią zgłosić jako elektronik :) o ile układ nie musi być wykonany w technologii SMD :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie ! Przylaczam sie do opini Baxtera.Metoda stara i sprawdzona to servo , kolek i zawleczka. PS.Moj kolega (mistrz swiata) Max M uzywa tej techniki w swoich modelach NP w Brewster F2A Buffalo.Pozdrawia Henry.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.